کیفیت خوراک دام سیلوی ذرت از نظر بهداشتی و بررسی نتایج آنالیزها به ما می گویند که علوفه سیلو شده کاملاً طبیعی است یا خیر! آزمایش های جدیدتر بهداشت سیلو ممکن است در برنامه های تغذیه دام های شیری نقش داشته باشند. در حال حاضر، آزمایشگاه ها تعدادی از بدترین باکتری ها از قبیل کلستریدیا و آنتروباکتری ها را بررسی می کنند و در برخی از موارد، حتی می توانند مقدار آمین های بیوژنیک را که محصولات نهایی تخمیر سیلو و به شدت نامطلوب هستند را نیز مشخص کنند.
عوامل مخرب کیفیت خوراک دام سیلوی ذرت
آنتروباکتری ها و کلستریدیاها همه جا هستند. در خاک، در تجهیزات کشاورزی و در دستگاه های بسته بندی در مزرعه یافت می شوند. در ضمن وجود آنها در سیلو گریزناپذیر است. آمار رشد و متابولیسم آنها همه جا امکان پذیر نیست.
کلستریدیاها در محیط هایی که PH بالا (بیش از 4.5) و محتوای رطوبت بالاتر (کمتر از 30 درصد ماده خشک یا DM) دارند زنده می مانند. در طی تخمیر موفقیت آمیز سیلو، PH علوفه کاهش می یابد که در این شرایط رشد میکروارگانیسم های نامطلوب محدود می شود.
کلستریدیاها و آنتروباکترها به شدت مشکل زا هستند زیرا نه تنها بر شکمبه اثر می گذارند (از قبیل سندرم خونریزی دهنده روده و سالمونلا) بلکه کیفیت خوراک دام سیلو را نیز از بین می برند. فعالیت آنها به هدر روی بیشتر و بد شدن کیفیت خوراک دام علوفه سیلو شده منجر می شود. آنها همچنین طی فرآیندی به نام پروتئولیز، قند را به اسید بوتیرات و پروتئین های باارزش را به آمونیاک و آمین های بیوژنیک تجزیه می کنند.
کاداورین و پوترسین ها نمونه هایی از آمین های بیوژنیک هستند که اسم آنها منعکس کننده خوشخوراک نبودن آنها می باشد. آمین های بیوژنیک می توانند حرکات شکمبه و مصرف را کاهش دهند و همچنین هضم پروتئین را به طور چشمگیر مختل می کنند و در نتیجه به مرگ گاو منجر می شود. در انسان ها، آمین های بیوژنیک می توانند باعث مسمومیت خوراکی و سرطان شوند.
برای کنترل کیفیت خوراک دام سیلوی ذرت باید بدانیم با چه چیزی مواجه هستیم
برای اینکه درک بهتری از مزایای بالقوه آنالیز بهداشت سیلو داشته باشیم، یک تحقیق موضوعی ساده و ارزیابی آزمایشگاهی روی 400 نمونه ذرت سیلو شده و 40 نمونه یونجه سیلو شده در تابستان 2017 انجام دادیم. ما علوفه های سیلو شده را از ساختارهای ذخیره سازی مختلف (به طور کل از 28 سیلوی توده ای، 30 سیلوی ذوذنقه ای، 19 سیلوی کیسه ای و 3 سیلوی بسته بندی بزرگ در گاوداری های تجاری جمع آوری کردیم.
نمونه هایی که تازه از سیلو برداشت شده بود به منظور انجام آنالیز کلستریدیا، آنتروباکتر، اسیدهای چرب فرار (VFA)، pH، DM، آمونیاک و آمین های بیوژنیک، سریع به آزمایشگاه منتقل شدند. در نهایت، از گاودارها خواسته شد که علوفه سیلو شده را از نمره 1 تا 10 (1 بدترین و 10 عالی ترین) درجه بندی کنند.
نتایج و مقایسه های آزمایشگاهی در جدول (1) نشان داده شده اند. میانگین و دامنه طبیعی (از کمتر از چارک اول تا بیشتر از چارک سوم) از متغیرهای ارزیابی شده در جدول آورده شد.
برخی از نتایج ما را متعجب نکرد. برای مثال، یونجه سیلو شده نسبت به ذرت سیلو شده PH بالاتری داشت و علوفه سیلو شده خشک تر نسبت به مرطوب تر، VFA کمتری داشتند.
نتایج جالب زمانی ظاهر می شود که ما سعی می کنیم شمار میکروبی را تعیین کنیم. کلسترودیا در محیط مرطوب زنده می ماند و رشد می کند و پروتئین را به آمونیاک و آمین های بیوژنیک تجزیه می کند. بنابراین، تعجب آور نیست که در علوفه سیلو شده مرطوب پروتئولیز بیشتری صورت گیرد.
ولی هیچ ارتباطی بیت تعداد کلستریدیا یا آنتروباکتری ها و نشانگرهای متابولیکی تخمیر کلستریدیایی (آمین های بیوژنیک، اسید بوتیریک و آمونیاک) و پروتئولیز وجود ندارد. به عبارت دیگر، وجود یا عدم وجود کلستریدیا یا آنتروباکترها منعکس کننده فعالیت آنها نیست.
این یافته ها بسیار اهمیت دارد زیرا سودمندی تعیین شمار آزمایشگاهی کلستریدیا یا آنتروباکتریا را بدون ارزیابی نشانگرهای پروتئولیز زیر سئوال می برد. شمارهای میکروبی نشان می دهند که در حال حاضر کدام میکروب ها زنده هستند و نشان نمی دهند که قبلاً کدام باکتری زنده بود و کدام باکتری آسیب دیده و از بین رفته است.
برای مثال، پروتئین خام بر اساس غلظت کل نیتروژن در نمونه محاسبه می شود ولی غلظت پروتئین خام در گزارش آزمایشگاهی منعکس نمی کند که کدام پروتئین با کیفیت است و کدامیک به شکل آمین بیوژنیک می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که به اندازه 25 درصد لیزین در یونجه سیلو شده به کاداورین تبدیل شد، که کاهش معنی دار کیفیت و مقدار پروتئین را نشان داد. قطعاً شمار بالای کلستریدیا یا آنتروباکتر علامت هشدار هستند و ایجاد نگرانی می کنند. اما، همانطور که این تحقیق نشان می دهد، یک نگاه ساده به شمار میکروبی و غلظت پروتئین خام (گزارش معمولی آزمایشگاهی) تصویر کاملی ارائه نمی دهد.
مدیریت سیلوی ذرت اهمیت دارد زیرا بر کیفیت خوراک دام سیلوی ذرت تأثیر گذار است
این یافته ها بر اهمیت محیط سیلو تأکید می کنند. علوفه سیلو شده ای که PH پائین دارند، کلستریدیا و آنتروباکتر و پروتئولیز کمتری دارند.
از لحاظ تئوری، افزایش استفاده از مخمر مصنوعی و کاهش سریع تر PH به کاهش پروتئولیز و آمین های بیوژنیک منجر می شود. تحقیقات نشان می دهند که اضافه کردن افزودنی سیلو به همراه مخمر مصنوعی به بهتر شدن هضم پذیری پروتئین، کاهش PH، کاهش آمونیاک و کمتر شدن فعالیت کلستریدیا و آنتروباکترها منجر می شود.
برداشت محصول با DM مناسب، استفاده از افزودنی های سیلوی تأئید شده در جهت تسهیل در کاهش سریع PH، خارج کردن سریع اکسیژن از سیلو و بسته بندی آن برای ذخیره سازی باعث می شود که تشکیل آمین بیوژنیک از طریق تسهیل در کاهش سریع PH به حداقل برسد.