مدیریت نشخوار گاو شیری در مزرعه پرورش گاو شیری
کنترل و مدیریت نشخوار گاو شیری کمک می کند تا مشکلات سلامتی را قبل از بروز علائم بالینی و کاهش چشمگیر در تولید شیر تشخیص دهید. میزان نشخوار با جیره گاو تابعی از میزان استراحت و جیره می باشد. بنابراین، از آن می توان برای ارزیابی مواد غذایی، راحتی و مدیریت گاو استفاده کرد.
بسیاری از گاودارها برای تشخیص زمان زایمان، مشکلات متابولیسمی، ورم پستان، لنگش و ایستا فحلی از فن آوری کنترل نشخوارکنندگان تک تک گاوها استفاده می کنند. به طور کلی گاوها 400 تا 600 دقیقه در روز نشخوار می کنند و کاهش 30 تا 50 دقیقه نشخوار از حد آستانه گفته شده به طور کلی مهم است.
نشخوار کم نشانه این است که در بدن گاو تغییراتی صورت گرفته است. کنترل نشخوار کمک می کند تا مشکلات سلامتی را قبل از بروز علائم بالینی و کاهش چشمگیر در تولید شیر تشخیص دهید. میزان نشخوار با جیره گاو تابعی از میزان استراحت و جیره می باشد. بنابراین، از آن می توان برای ارزیابی مواد غذایی، راحتی و مدیریت گاو استفاده کرد.
برای مدیریت نشخوار گاو شیری باید رابطه نشخوار و نوع مواد غذایی جیره آگاهی داشت
فیبر جویدنی بلند با افزایش نشخوار و تولید بزاق که شکمبه را بافری می کند، اسید تولید شده در فرآیند هضم را خنثی می کند. محققان دانشگاه مریلند تخمین زده اند که گاوها هنگام جویدن بالغ بر 2.72 کیلوگرم بافر (مانند سدیم بیکربنات) در روز تولید می کنند. نشخوار، همچنین در تجزیه علوفه خشک و دسترسی بیشتر میکرب های شکمبه ای به آن نقش مهمی دارد. از الک و غربال برای ارزیابی طول ذرات علوفه خشک استفاده می شود.
متاسفانه، طول ذرات علوفه خشک، تمامی تفاوتها در میزان نشخوار علوفه خشک را توجیه نمی کند. در سرعت نشخوار گاو برای علوفه خشکی که به ذرات ریز تبدیل شده نیز تفاوت هایی وجود دارد. برای مثال، در یک تحقیق انجام شده در مرکز تحقیقاتی علوفه خشک ایالات متحده مشخص شده که گاوها هر یک کیلوگرم NDF گراس و بونجه خشک را بین 111 تا 152 دقیقه می جوند (خوردن و نشخوار) ولی جویدن یک کیلوگرم NDF جو دو سر 200 دقیقه طول می کشد. چنانچه هضم پذیری علوفه خشک در جیره بالا باشد، ممکن است در جیره به NDF موثر بیشتری (شاید به صورت کاه و علوفه خشک) برای اجتناب از اسیدوز شکمبه نیاز باشد.
برای مدیریت نشخوار گاو شیری تغییرات را سریعتر شناسایی کنید
بعد از تنظیم جیره، بر عملکرد نشخوار گاوها تمرکز می کنیم که نشان می دهد آیا جیره خوبی تنظیم کرده ایم یا نه. خوشحال می شوم که ببینم 50 تا 60 درصد گاوها نخوابیده اند و در حال خوردن، نوشیدن و جویدن لقمه نشخوار هستند زیرا نشان می دهد که جیره ای که تنظیم شده حاوی فیبر موثر کافی می باشد. می دانم ارزیابی هایی که انجام شده کامل نیست و بسیار عالی است که از فن آوری ها برای تشخیص دقیق تر تغییرات ناشی از تغییر رژیم غذایی در شکمبه استفاده کرد.
به عقیده محققان برای مدیریت نشخوار گاو شیری تغییر در زمان نشخوار باید مورد توجه قرار گیرد. تغییر زمان نشخوار بین 30 تا 50 دقیقه در هر بهاربند هشداری است که نشان می دهد جیره غذایی تغییر کرده است. برای مثال، چنانچه مسئول خوراک در آخر هفته دستورالعمل مربوط به تغییر مواد خشک علوفه را رعایت نکند یا TMR را بیش از اندازه مخلوط کند چه اتفاقی می افتد؟ مشاهده نشخوار، عدم یکنواختی جیره روزانه را بهتر از کاهش وزن مخزن روزانه شیر نشان می دهد.
شاید لازم باشد که ذخیره علوفه ای خود را افزایش دهیم و برخی از یونجه های سیلو شده را با منابع فیبر علوفه ای مانند پوسته سویا جایگزین کنید. بهتر است که در طی چند روز متوجه کاهش نشخوار جیره جدید شوید و آن را قبل از مشاهده کاهش چربی شیر یا پیشرفت لنگش تصحیح کنید.
مشاهده نشخوار نیز ممکن است به ارزیابی افزودنی های خوراکی کمک کند که منجر به بهبود سلامت شکمبه می شوند. تحقیق اخیر انجام شده در دانشگاه گوتلف نشان داد که نشخوار در گاوهایی که مکمل مخمر زنده به آنها خورانده شد بیشتر بود (570 در مقابل 545 دقیقه در روز)، دمای شکمبه آنها که نشان دهنده بهبود PH شکمبه است کمتر بود و شیر با چربی بالاتری (3.71 در مقابل 3.55 درصد) تولید کردند.
رابطه نشخوار و آسایش گاو
در دانشگاه بریتیش کلمبیا بر روی استال های تشک داری که با خاک اره به میزان 0 ، 0.9 یا 7.2 کیلوگرم بستر ریزی شدند مطالعاتی صورت گرفت. گاوها در استال هایی که به مقدار زیاد بستر ریزی شده بودند 1.5 ساعت بیشتر دراز کشیدند و زمان کمتری در استال ایستادند. آیا از این که بستر ریزی زیاد به گاو شما کمک می کند تعجب می کنید؟
چرا امتحان نمی کنید؟ می توانید به مدت 2 هفته از بستر بیشتری استفاده کنید و مشاهده کنید که مصرف و تولید شیر بالا می رود. چنانچه بر نشخوار گاوها نظارت داشته باشید، شما نیز ممکن است مانند محققین متوجه شوید که زمان استراحت و نشخوار با هم افزایش می یابد.
گاوها اصولا چهار عمل شیردهی، خوردن، نوشیدن و دراز کشیدن را انجام می دهند. در اغلب موارد، استراحت و نشخوار ناکافی با صرف بیشتر از 3 ساعت در سالن شیردوشی و سالن انتظار دوشش مرتبط است. در یک مطالعه انجام شده مشخص شد که نشخوار گاوها در استال هایی با 30 درصد تراکم با همان جیره غذایی نسبت به نشخوار آنهایی که در استال هایی بدون تراکم بودند به میزان 25 درصد کاهش یافت.
هر زمانی که گاو را جابجا می کنید به او کمی تنش وارد می شود به خصوص هنگامی که در مرتبه اجتماعی جدید قرار می گیرد. تنش می تواند به کاهش مصرف ماده خشک، افزایش مشکلات متابولیسمی و افزایش فراخوان چربی منجر شود. محققین دانشگاه بریتیش کلمبیا متوجه شده اند که گروه بندی مجدد گاوهای خشک باعث می شود زمان نشخوار در روز به میزان 9 درصد در مدت 2 روز کاهش می یابد. بسیاری از ساختمان های جدید به منظور کاهش جابجایی ها طراحی شدند. تغییرات نشخواری به ارزیابی روش های گروه بندی مجدد برای تعیین گزینه هایی که به کمترین تنش منجر می شوند کمک می کند.
رابطه نشخوار با تشخیص دوره انتقال گاو شیری
زمان نشخوار می تواند به عنوان یک ابزار مدیریتی برای تشخیص گاوهایی که زایمان آنها نزدیک است به کار رود. زمان نشخوار هنگام زایمان حدود 70 درصد کاهش می یابد. اما به عنوان متخصص تغذیه می خواهم بدانم آیا مدیریت جیره گاو دوره انتقال به بازگشت سریع و ثابت نشخوار منجر می شود؟ نشخوار گاوهای سالم در هفته اول بعد از زایمان به میزان 50 درصد در روز افزایش می یابد.
زمان نشخوار گاوهایی که مشکلات متابولیسمی دارند در هفته اول شیردهی کمتر است. در یک تحقیق ایتالیایی نشان داده شد که گاوهایی که قبل از زایمان کمتر نشخوار می کنند، بعد از زایمان نیز نشخوار کمتری دارند. میزان BHBA پلاسمای خون در گاوهایی که کمتر نشخوار می کنند در 3 هفته بعد از زایمان بالاتر است و نشان دهنده خطر ابتلا به کتوز می باشد.
چنانچه در نظر دارید بر نشخوار گاوها به منظور بهبود عملکرد تلقیح و مدیریت انفرادی گاو نظارت داشته باشید، سایر منافعی که برای شما و متخصص تغذیه به همراه دارد را نیز فراموش نکنید.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین، جهت تغذیه گاوهای شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره سوپرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای پرتولید در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در بالاترین سطح ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو پرشیر دستچین
کنسانتره گاو پرشیر دستچین، جهت تغذیه کلیه رده های گاوهای شیری تا توان تولید روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره پرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای شیری در کلیه رده های تا ۳۰ کیلو تولید روزانه شیر در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در شرایط مطلوب ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره استارتر گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره تلیسه پرورشی دستچین
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین