خنک کردن گاو خشک در فصل تنش گرمایی سودآور است
خنک کردن گاو خشک در فصل تابستان و در زمان اوج تنش گرمایی علاوه بر آنکه تولید شیر را در دوره شیردهی بیشتر می کند ایمنی ذاتی آنها را نیز افزایش می دهد.
نتیجه تحقیق واضح است، تنش گرمایی به گاو های خشک و گوساله های متولد نشده در تمامی جهات آسیب می زند.
مشخص شده است که فهرست اثرات منفی تنش گرمایی بر گاوهای خشک طولانی تر از فهرست گاوهای شیرده می باشد، که احتمالاً رفع این مشکل هم کمی پرهزینه تر نیز می باشد.
رئیس بخش علوم دامی دانشگاه فلوریدای آمریکا محققی است که سال ها به بررسی تنش گرمایی پرداخته است. گاوداری های ایالت او بیشترین روزهای تنش گرمایی در آمریکا را دارند و این مسئله تأثیر عمیقی بر درآمد آنها می گذارد.
نتیجه یافته ها در مورد تنش گرمایی نشان می دهد که چرا گاوهای همه مناطق از خنک سازی سود می برند. این محقق در گفته های خود دو گروه از دام ها را مورد خطاب قرار داد و بر اثرات منفی تنش گرمایی تأکید کرد. یکی از گروه ها، گاوهای خشک و گروه دیگر، گوساله های متولد نشده بودند. اگر بگوئیم که اثرات منفی بر سلامت و عملکرد، بسیار چشمگیر است مبالغه نکرده ایم.
خنک کردن گاو خشک معادل مصرف خوراک بیشتر است
ما به طور واضح می دانیم چه اتفاقی برای گاوهای دوشا رخ می دهد، اگر تحت تنش گرمایی قرار بگیرند. اولین موردی که مشاهده می کنیم مصرف ماده خشک است و همچنین کاهش تولید شیر و بروز سازگاری های متابولیسمی در جهت خلاص شدن از گرمای اضافی.
گاوها بیشتر از حد انتظار ما نسبت به کاهش ماده خشک، کاهش میزان شیر داشتند. روند بهبود دام ها به مدت زمانی که آنها تحت تنش گرمایی قرار می گیرند بستگی دارد و هرچه مدت زمان تنش گرمایی طولانی تر باشد، روند بهبود کمتر پیش می رود.
سئوال این است که چه اتفاقی برای گاوهای خشک رخ می دهد؟
اولین و مهم ترین مسئله این است که خنک نکردن گاو خشک، حتی اگر در طی دوره شیردهی و بلافاصله بعد از زایمان خنک شوند، باعث کاهش تولید شیر در دوره بعدی شیردهی می شود. گاوهایی که در طی دوره خشکی تحت تنش بودند از ابتدای شیردهی تا انتها، کاهش چشمگیری در تولید شیر داشتند.
ما در مورد 3.6 تا 4.5 کیلوگرم شیر بیشتر این گاوها در مقابل دام هایی که در دوره خشکی، تحت تنش گرمایی بودند صحبت می کنیم. باید تأکید کرد که رفتار ما با این گاوها بعد از اینکه زایمان کردند متفاوت نبود. آنها در یک جایگاه مشابه بودند و با یکدیگر خوراک مصرف می کردند و همزمان زایمان کردند و غیره و …..
تمامی این اثرات در کل شیردهی باقی می ماند و علت آن به اتفاقاتی مربوط می شود که در طی دوره خشکی برای آنها رخ می دهد.
بروز تنش گرمایی در طی دوره خشکی تأثیر عمیقی در تولید در دوره شیردهی بعدی دارد. علت کاهش شیر گاوهای تحت تنش گرمایی این می باشد که سلول های پستانی کمتری در طی دوره خشکی تولید می شوند.
طی دوره خشکی و همزمان با تنش گرمایی، خنک کردن گاو خشک باعث شد تا سلول های پستانی در کل، به طور معنی داری بیشتر باشد که بیانگر قابلیت بیشتر تولید شیر در نوبت بعدی شیردهی است. همچنین به نظر می رسد که تنش گرمایی، عملکرد ایمنی را کاهش می دهد. طی تحقیق به این موضوع پی برده شد که تکثیر گلبول های سفید خون در دام های تحت تنش، در مقایسه با دام هایی که خنک می شدند کمتر بود. بنابر این خنک کردن، وضعیت ایمنی آنها را در طی دوره خشکی نسبت به دام هایی که تحت تنش گرمایی هستند بهبود می دهد. باید اضافه کرد که خنک کردن گاو خشک علاوه بر آنکه تولید شیر را بیشتر می کند، ایمنی ذاتی گاو را نیز افزایش می دهد.
شاید تنش گرمایی بیشترین تأثیر منفی را بر گوساله های آنها داشته باشد. برخی از اثرات تنش گرمایی ممکن است در باقی عمر آنها ماندگار بماند. اولین موردی که محققین دانشگاه فلوریدا ارزیابی کردند این است که گوساله های گاوهای تحت تنش، وزن بدنی کمتری داشتند. رشد گوساله در ماه های آخر آبستنی بیشتر است، بنابراین گوساله هایی که مادر آنها خنک نشده اند روزهای کمتری برای رشد کردن دارند.
این همچنین نشان می دهد که فعالیت های جفت به طور کلی در گاوهای تحت تنش، ممکن است کاهش یابد و حاکی از این است که نه تنها رشد گوساله کاهش می یابد بلکه رشد پستانی هم کم می شود.
محققین دانشگاه فلوریدا وزن بدنی گوساله ها را تا زمان از شیرگیری بررسی کردند و متوجه شدند که تفاوت ادامه داشت. گوساله های متولد شده از مادرانی که خنک شده بودند در زمان از شیرگیری وزن بدنی بیشتری داشتند. این وزن بیشتر در اثر وزن گیری در دوره تولد تا شیرگیری نبوده، بلکه در واقع ناشی از تفاوت وزن تولد کمتر و ادامه آن تا زمان شیرگیری در گوساله هایی بوده که مادران آنها خنک نشده بودند.
همچنین تعداد گوساله های متولد شده از مادران تحت تنش که گله ها را قبل از 12 ماهگی، معمولاً در اثر بیماری ترک می کردند، بیشتر بود که این باعث شد که تعداد بیشتری تلیسه های متولد شده از مادرانی که خنک شده بودند و در دوره های اول شیردهی زنده می ماندند را داشته باشیم.
خنک کردن گاو خشک تولید شیر را در دوره شیردهی بیشتر می کند
شاید چشمگیرترین یافته این باشد که گوساله های متولد شده از مادران خنک شده نسبت به گوساله های متولد شده از مادران تحت تنش گرمایی، در دوره اول شیرهی خود شیر بیشتری تولید می کنند.
ما متوجه شدیم که گوساله های متولد شده از مادران تحت تنش، نسبت به گوساله های متولد شده از مادران خنک شده، روزانه به طور میانگین 4.5 کیلوگرم شیر کمتری تولید می کنند و گمان می شود که این تفاوت در دوره دوم شیردهی نیز وجود داشته باشد.
هیچ تفاوت ژنتیکی یا وزنی در بین گاوها وجود نداشته. سئوالی که مطرح می شود این است که آیا صرف هزینه در خنک کردن گاوها ارزشمند است؟ محققین دانشگاه فلوریدا برای پاسخ به این سئوال به میانگین تعداد روزهایی از سال که شاخص رطوبتی دما (THI) بیش از 68 است، به عنوان آغازگر دوره تنش گرمایی توجه کردند.
آیا قرار دادن گاوهای خشک در بهاربند جدید و خنک کردن گاو خشک روی قیمت شیر و پاسخ های تولیدی سودآور، مؤثرند؟
در حقیقت تنها موردی که ارزش زیادی دارد پاسخ بسیار کم میزان تولید شیر می باشد که در حدود 20 درصد مقداری است که در مطالعات مشاهده شده بود. اگر مجبور به ساختن بهاربند نیستید و تنها مجبور به تعمیر و مجهز کردن بهاربند به فن و آب پاش می باشید، این کار کمتر مشکل ایجاد می کند.
با خنک کردن گاو خشک سود بیشتری هم به دست خواهد آمد
نکته کلیدی این بود که آنالیز اقتصادی آنها صرفاً براساس تولید شیر مادران در دوره شیردهی بعدی بود. هیچ یک از این اثرات بر گوساله ها در آنالیز گنجانده نشده بود، پس این یک تخمین کاملاً محتاطانه می باشد. باید اضافه کرد که در آنالیزها، زایش در طول سال یکسان فرض شده در صورتی که این امر عادی نیست و اکثر گوساله ها در پائیز و بعد از تنش گرمایی تابستان متولد می شوند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده همه محصولات دام سنگین اینجا کلیک کنید
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین