ورم پستان گاو در دوره خشکی رخ می دهد
ورم پستان گاو در دوره خشکی می تواند مشکل ساز شود چراکه در این دوره موازنه انرژی منفی می شود و سیستم ایمنی گاو دچار نقص می شود.
مقادیر زیادی از عفونت های داخل پستانی در دوره خشکی اتفاق می افتد، اگرچه مانند ورم پستان بالینی قابل مشاهده نیستند. ولی پس از زایمان، ورم پستان بالینی به اوج می رسد و قابل مشاهده می شود. زمانی که موازنه انرژی منفی می شود و سیستم ایمنی گاو دچار نقص می شود، ورم پستان در طی دوره انتقال می تواند مشکل ساز شود.
این شرایط اراده ما را برای به حداقل رساندن عفونت های داخل پستانی دو برابر می کند. به منظور رسیدن به چنین نتیجه ای علاوه بر پیشگیری از عفونت های جدید، عفونت های موجود نیز باید از بین بروند.
مراحل دوره خشک
برخلاف چالش هایی که در طی دوره خشک برای سلامت پستان وجود دارد، دوره خشک فرصت احیاء شدن، تکثیر شدن و متمایز شدن را برای سلول های اپی تلیال پستانی (MEC) فراهم می کند. این جوان سازی این امکان را فراهم می کند که سلول های امنیتی که از قبل آسیب دیده اند بازسازی شوند و سلول های جدید ساخته شود به طوری که یک گاو با پتانسیل تولید شیر کامل را می توان از طریق غدد پستانی تشخیص داد. تولید پرولاکتین در طی دوره خشکی که دیگر توسط غدد پستانی شیر تولید نمی شوند، کاهش می یابد و باعث می شود سلول های اپی تلیال برنامه ریزی شده پستانی بمیرند.
غدد پستانی از نظر فیزیولوژی سه مرحله دارند:
- بازگشت فعال
- بازگشت حالت ثابت
- مرحله ساخت آغوز
مرحله اول، یک مرحله پرخطر می باشد زیرا کانال سرپستانک ممکن است به علت فشار درون پستانی در اثر نبود فرآیند تولید شیر باز بماند و مدخلی برای عفونت های جدید ایجاد کند.
در مرحله دوم، کراتین ها دهانه سرپستانک را مسدود می کنند و از ورود عفونت های جدید جلوگیری می کنند. به هر حال محققین کانادایی با ارزیابی به این نتیجه رسیدند که شکل گیری لایه کراتینه در 5 تا 23 درصد از سرپستانک ها برای مدت طولانی به تأخیر می افتد.
در طی مرحله سوم، ترشحات پستانی، عوامل حفاظتی از قبیل لاکتوفرین و گلبول های سفید فعال را ضعیف می کنند. در صورتیکه کراتینه سرپستانک وجود داشته باشد شکسته می شود و باعث می شود که این مرحله نیز پرخطر شود و در نتیجه به هجوم آوردن باکتری های بیشتر و آلوده تر شدن آنها منجر می شود.
دفاع های چندگانه در مقابل ورم پستان گاو
سیستم دفاعی غدد پستانی از چندین مانع فیزیولوژیک تشکیل شده که عبارتند از:
- عضله تنگ کننده سرپستانک (اسفنکتر) و کراتین
- عوامل محلول در ترشحات غدد پستانی از جمله لاکتوفرین، پادتن یار و دیفنسین ها
- دفاع های سلولی در غشاء مخاطی از جمله سلول های موجود در بافت و لوکوسیت های به کار گرفته شده
سیستم دفاعی التهابی بعد از اینکه در اثر عوامل بیماری زا تحریک شدند لوکوسیت های خونی را به غدد پستانی عفونی شده می فرستد و در اکثر موارد ارگانیسم های عفونی را از بین می برد. با این وجود، تغییرات صورت گرفته در عملکرد سیستم ایمنی بر میزان درمان داخل پستانی تأثیرگذار است.
سیستم ایمنی گاوها بعد از زایمان دچار نقص می شود و به التهاب کنترل نشده و شیوع عفونت شدیدتر بیماری منجر می شود. بالاتر رفتن نیازهای تغذیه ای در دوره شیردهی علاوه بر تغییرات چشمگیر در ترکیبات هورمونی، باعث می شود واکنش های سیستم ایمنی تضعیف شوند.
سیستم ایمنی مادران در دوره آبستنی با دو چالش مواجه می شوند:
- رشد جنین
- واکنش دو برابری عوامل بیماری زای مهاجم
نتایج نشان داده اند که التهاب زیاد و واکنش های ایمنی سلولی که برای مبارزه با ورم پستان گاو صورت می گیرند، برای سلامت جنین مضر هستند. بنابراین، سیستم ایمنی مادر باید به دقت ساماندهی شود. اگرچه که به نظر می رسد واکنش های بسیار تأثیرگذار التهابی بر موفقیت آبستنی تأثیر منفی دارد ولی تصور ابتدایی که سیستم ایمنی مادر سرکوب می شود و به سمت واکنش سلولی جهت حفظ جنین گرایش پیدا می کند، ناشی از بسیار ساده انگاشتن سیستم ایمنی مادر می باشد. تنظیم سیستم ایمنی مادر در پستان ها در دوران آبستنی واکنش های متفاوتی را نشان می دهند.
علائم بالینی وجود ندارد
نه تنها علائم بالینی رایج ورم پستان گاو در دوره خشکی بروز نمی کنند بلکه عفونت های داخل پستانی ناشی از E.Coli نیز که باعث ایجاد واکنش های شدید داخل پستانی در دوره شیردهی می شوند نیز مشاهده نمی شوند. این مسئله نشان می دهد که رابطه بین تنظیم سیستم ایمنی مادران و پاسخ های ایمنی در گاوهای غیردوشا پیچیده است.
تلاش های زیادی صورت گرفته تا بتوان از طریق تزریق محصولات مختلف در طی دوره خشکی، به واکنش ایمنی کمک کرد. اخیراً، یک کلونی گرانولوسیت گاوی تجاری که محرک آماده سازی فاکتور می باشد به بازار ارائه شده است. این ترکیب یک نوع تنظیم کننده سیستم ایمنی از نوع سیتوکتین ها است که موجب تولید نوتروفیل می شود. این محصول همچنین فعالیت طبیعی نوتروفیل ها را هنگام مواجه شدن با چالش های بیماری زا به خصوص در دوره بعد از زایمان تحریک می کند. تحقیقات، کاهش ورم پستانی بالینی را نتایج مصرف این محصول دانسته اند.
همچنین، واکسن های تجاری ورم پستان E.Coli j5 به طور معمول در طی دوره خشک تزریق می شوند تا شدت ورم پستان بالینی بعد از زایمان کاهش یابد.
نسل های جدید گاوها نسبت به گاوها در دوران اجداد ما شیر بیشتری تولید می کنند. سال ها قبل ممکن بود گاوی که 10 کیلوگرم شیر تولید می کرد خشک شود. در حالیکه در سال های اخیر گاوهایی خشک می شوند که بیش از 25 کیلوگرم شیر تولید می کنند. خشک شدن ناگهانی و متعاقب آن برگشت سریع، ممکن است مغایر با آسایش گاو در این شرایط جدید تولید باشد زیرا ممکن است به ایجاد درد در گاو منجر شود.
در جهت کاهش تولید شیر قبل از خشکی مسائل آسایشی وجود دارد که باید به آنها توجه شود که این مسائل عبارتند از گرسنگی که در اثر محدود کردن خوراک به گاو داده می شود و ناراحتی گاو در اثر کاهش تعداد دفعات دوشیده شدن. تعیین میزان شیر در ابتدای دوره خشکی چالش دیگری است که هنگام پیشگیری از عفونت های جدید در آن مدت با آن مواجه می شوید.
تقویت عملکرد سیستم ایمنی برای مقابله با ورم پستان گاو
بین وضعیت تغذیه ای گاوها و عملکرد سیستم ایمنی یک تعامل وجود دارد. ریز مغذی ها به ویژه ویتامین E و سلنیوم باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی می شوند.
در گذشته تصور می شد که فراهم کردن انرژی قابل سوخت و ساز مورد نیاز جیره در دوره خشکی ممکن است عملکرد کلی سیستم ایمنی را با کاهش موازنه منفی انرژی، افزایش دهد. امروزه مشخص شده که محدود کردن خوراک به گاوهای خشک، مزیت های متابولیکی زیادی دارد که یکی از آنها کنترل هایپرکتونمیا می باشد.
علاوه بر آن، جیره های گاوهای خشکی که از لحاظ انرژی کنترل شده هستند مزیت های زیادی برای سلامت و بازده گاوهای شیری امروز دارند. این مسئله با ضعیف شدن سیستم ایمنی که در اثر کتوز در اوایل شیردهی رخ می دهد ارتباط قوی دارد و این باور وجود دارد که آن عامل متابولیسمی در کتوز آسیب پذیری گاو در برابر ورم پستان گاوی را افزایش می دهد. این مسئله به طور مستقیم در اثر افزایش غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات (BHB) ایجاد می شود.
صنعت دامپروری ملزم است که از آنتی بیوتیک ها به طور محتاطانه استفاده کند به طوری که وضعیت اقتصادی آسایش گاو را به خطر نیاندازد. ما می توانیم با کمک روش های مدیریتی موجود و مداخله های تشخیصی از بروز عفونت های جدید در دوره خشکی جلوگیری کنیم و برخی از موارد عفونی موجود را درمان کنیم.
به نظر می رسد گاوداری هایی که به سلامت پستان در گاوها دست یافته اند مسئله مشورت با دامپزشک در جهت استفاده از برنامه انتخابی آنتی بیوتیک گاوهای خشک را مورد توجه قرار داده اند اما بعد از آن آنها با سایر مسائل مهم سلامت پستان که باید کنترل شوند مواجه شده اند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین