مصرف آب گوساله شیری چگونه و چقدر باید باشد؟
مصرف آب گوساله شیری نسبت به دیگر مواد مغذی از قبیل پروتئین، انرژی و مواد معدنی بیشتر است و ارتباط مستقیمی بین مصرف آب و مصرف ماده خشک در گوساله ها وجود دارد.
ما برای تأمین نکردن یکی از اساسی ترین مواد مغذی برای گوساله ها هیچ بهانه ای نداریم. در بعضی از مواقع فکر می کنیم آب به اندازه کافی ارزشمند نیست زیرا در مقایسه با دیگر مواد خوراکی به نظر رایگان و یا کم هزینه می باشد.
چرا آب اینقدر ضروری است؟
آب یک ماده مغذی است که بیشتر از دیگر مواد مغذی از قبیل پروتئین، انرژی یا مواد معدنی مورد نیاز می باشد.
هنگامی که گوساله ای به دنیا می آید، تقریباً 70 درصد وزن بدن او را آب تشکیل می دهد که این بیشترین مقداری است که می تواند باشد زیرا محتوای چربی بدن او در هنگام تولد در کمترین حد می باشد (تقریباً 3 تا 5 درصد). بین آب و چربی بدن گاو یک رابطه معکوس وجود دارد، بنابراین هنگامی که دام رشد می کند فراخوان چربی به مقدار بیشتری انجام می گردد و جای آب بدن را اشغال می کند.
عامل مهم دیگری که مصرف آب گوساله شیری را مهم می کند در از دست دادن آب در گوساله های جوان، بواسطه اسهال می باشد. در صورتی که آنها تقریباً 4 درصد آب از دست بدهند، مصرف بیشتر آب می تواند این تفاوت را جبران کند به طوری که گیرنده های اسمزی باعث می شوند مصرف آب گوساله شیری بیشتر شود، اما اگر میزان کاهش مصرف آب بدن به 8 تا 10 درصد برسد، الکترولیت ها نیز از بین می روند و ممکن است به محلول الکترولیت و روش های درمانی بیشتر برای زنده نگه داشتن گوساله نیاز باشد.
دلایلی برای نخوردن آب
گاودارها به دلایل زیر به گوساله ها آب نمی خورانند، آب باعث اسهال می شود، گوساله ها به آن نیاز ندارند، آنها آب را از طریق جایگزین شیر به دست می آورند، آب در زمستان هنگامی که به آن نیاز نیست یخ می زند و باعث دردسر می شود.
البته این دلایل در واقع خوراندن آب را متوقف نمی کند. هنگامی که اسهال در گوساله ها آغاز می شود، آنها آب بیشتری می نوشند. بله آنها آب را از طریق جایگزین شیر دریافت می کنند، اما به طور کامل برای آسان تر شدن مصرف استارتر کافی نمی باشد.
گوساله ها در زمستان به آب نیاز دارند زیرا آنها به جای اینکه رطوبت دریافت کنند هنگام تنفس رطوبت بیشتری به هوای سرد و خشک زمستان می فرستند. بنابراین آنها با هر بار تنفس، آب بدن خود را از دست می دهند.
مصرف ماده خشک با مصرف آب ارتباط مستقیم دارد. محدود کردن مصرف آب گوساله شیری به محدود شدن مصرف ماده خشک منجر می شود. نیاز گوساله ها به آب چهار برابر مصرف ماده خشک است و اگر آب کثیف باشد، گوساله ها آب کمتری می نوشند و همچنین خوراک کمتری مصرف می کنند. شاید آب هنگام خوراندن به گوساله ها تمیز باشد، اما اگر ظرف آب و استارتر از هم فاصله نداشته باشند گوساله ها آب را در ظرف خوراک استارتر و جیره را در ظرف آب می ریزند و این باعث مرطوب شدن جیره و کثیف شدن آب می شود که در نتیجه به کاهش مصرف آب گوساله شیری و ماده خشک به طور همزمان منجر می شود.
بیش از 30 سال پیش، تحقیقی انجام شد که در آن گوساله هایی که ظرف های آنها از هم فاصله نداشت. در ماه بعد از شیرگیری، آب و استارتر کمتری مصرف کرده بودند و افزایش وزن بدن آنها تا 127 گرم کاهش یافته بود.
هنگامی که ظرف ها از هم فاصله دارند نسبت مصرف خوراک به آب به صورت 4 به 1 می باشد. با توجه به تحقیقات، نسبت مصرف آب به ماده خشک در گوساله ها قبل از شیرگیری 2 به 1 بود، اما تا انتهای روز 35 و از شیرگیری کامل این نسبت به 4 به 1 رسید.
عامل دیگر این است که گوساله ها آب گرم، به خصوص در زمستان، را دوست دارند. با توجه به یک تحقیق گاوها حتی در تابستان آب گرم را ترجیح می دهند. بنابراین گاوداری هایی که ظرف آب را در خروجی سالن شیردوشی قرار می دهند و از آب گرم خنک کننده های شیر استفاده می کنند، از این موضوع سود می برند. تصور می شود که دلیل اصلی اینکه گاوها آب گرم را ترجیح می دهند این است که آب گرم، دمای تبخیر شکمبه و عملکرد آن را زیاد تغییر نمی دهد.
با توجه به تحقیق انجام شده، هنگامی که گوساله آب 7.7 درجه سانتی گراد می نوشد دمای شکمبه آن 11 درجه کاهش می یابد و تقریباً 1 ساعت طول می کشد تا دمای شکمبه به حالت عادی برگردد.
نوشیدن آب 17.5 ، 27.2 و 37.2 درجه به ترتیب، کاهش دمای شکمبه کمتری ایجاد می کند، اما هنوز تقریباً 1 ساعت زمان نیاز است تا دمای شکمبه به وضعیت عادی برگردد. یکی دیگر از مزایای خوراندن آب گرم این است که در طی زمستان، گوساله به صرف انرژی بیشتر برای گرم کردن آب سرد تا رساندن به دمای شکمبه نیاز ندارند.
نسبت 4 به 1 مصرف آب به خوراک در کل عمر ادامه می یابد
جالب توجه است که تلیسه ها و گاوها نیز چهار برابر مصرف ماده خشک آب مصرف می کنند. تحقیقات زیادی در زمینه میزان مصرف آب تلیسه ها انجام نشده است. اما با توجه به تحقیقی که اخیراً انجام شده، به تلیسه ها دو مقدار متفاوت علوفه و چهار مقدار متفاوت ساقه ذرت خورانده شد، نسبت مصرف آب به خوراک تقریباً 4 به 1 بود.
مشاهدات تقریباً 23،000 گاو از 193 گله گاو هلشتاین در بیش از یک سال جمع آوری شد و دامنه این گاوها را گاوهای شکم اول تا شکم نهم، گاوهایی با روزهای شیردهی 6 تا 230 و از سه آزمایش مختلف تشکیل می داد، با توجه به پایه داده گله ها در این تحقیق، نسبت کل مصرف آب به مصرف ماده خشک 4 به 1 بود.
براساس یک تحقیق دانشگاهی، بهترین تخمین از میزان مصرف آب با در نظر گرفتن DMI، تولید شیر، مصرف سدیم و حداقل دمای محیطی انجام می شود. این فرمول برای محاسبه مصرف آب در دمای 7 درجه سانتی گراد در 6 سطح متفاوت تولید شیر به کار رفت. نسبت مصرف آب به DMI 4 به 1 بود. وقتی دمای محیط به 18 و 29 درجه سانتی گراد افزایش می یافت، مصرف آب تخمین زده شده به ترتیب به به 13 و 26 درصد رسید.
چرا نسبت 4 به 1؟ فهم آن می تواند ساده باشد زیرا نسبت مصرف آب به ماده خشک در شکمبه کمی بالاتر از این مقدار و در حدود 6 تا 7 به 1 می باشد و نسبت گردش مایع شکمبه تقریباً 6 به 12 درصد در ساعت است. بنابراین، گاوها مقدار زیادی آب را از طریق سیستم بدنی خود به چرخه در می آورند. با توجه به خلاصه یک تحقیق دیگر، به طور مثال آنها روزانه 18.9 لیتر ادرار با دامنه 7.5 تا 45.4 لیتر تولید می کنند.
این مرجع ساده را می توان برای تخمین نیازهای آب گاوهای شیری به کار برد. با انجام یک سری تحقیقات روی گوساله ها متوجه شدیم که با محدود کردن مصرف آب گوساله شیری ، مصرف ماده خشک و در نتیجه عملکرد دام نیز محدود می شود. آب را برای گوساله ها به خصوص در زمستان گرم کنید.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین