غذای گوساله و تغذیه مناسب گوساله امکان پیشرفت دارند
غذای گوساله و تغذیه مناسب گوساله به طور مطلوب زمینه یک عمر طولانی و پربازده را برای گوساله فراهم می کند و بعد از سال ها بی توجهی مورد توجه برخی از محققین دامپروری قرار گرفته است.
غذای گوساله و تغذیه گوساله به طور مطلوب زمینه یک عمر طولانی و پربازده را برای گوساله فراهم می کند. تغذیه گوساله بعد از سال ها بی توجهی مورد توجه برخی از محققین دامپروری قرار گرفته است.
افزایش میزان خوراک دهی، محتوی پروتئین و چربی بالا، پاستوریزه کردن شیر و روش های جدید خوراک دهی روش هایی هستند که می توانیم از طریق آن تغذیه گوساله را بهبود دهیم. کدامیک از این گرایش ها در صنعت تأثیرگذار می باشند؟ آیا امکان پیشرفت بیشتری در زمینه خوراک دهی گوساله وجود دارد؟
گاوداری های شرکت کننده در یک تحقیق در باره غذای گوساله به چهار گروه تقسیم شدند: 1- خیلی کوچک (کمتر از 30 گاو در گله دوشا)، 2- کوچک (بین 30 تا 900 گاو)، 3- متوسط (بین 100 تا 499 گاو)، 4- بزرگ (500 گاو به بالا). این تحقیق در سال گذشته در 17 گاوداری مهم انجام شد. یافته ها نشان دادند که برنامه های موجود در باره غذای گوساله ها در این گاوداری ها بسیار متفاوت است.
وقت و انرژی بیشتری صرف غذای گوساله و تغذیه گوساله صرف کنیم
استفاده از جایگزین شیر در بسیاری از گاوداری ها رایج است. در یک تحقیق گزارش شد که نیمی از گاوداری ها (49.9 درصد) حداقل از مقداری جایگزین شیر دارویی یا غیر دارویی استفاده می کنند. گله های متوسط بیشتر از جایگزین شیر استفاده می کنند.
درصد بالایی از گله ها (55.7 درصد) برای مقداری از غذای گوساله یا تمام خوراک خود از شیر پاستوریزه استفاده می کنند. برخلاف اینکه خوراندن شیر پاستوریزه نشده مشکلات سلامتی را با خود به همراه دارد اما برخی از گاوداری ها آن را یک منبع غذای گوساله می دانند که به راحتی و آسانی قابل دسترس است. مصرف شیر پاستوریزه نشده با افزایش اندازه گله کاهش یافت و مصرف آن در گله های کوچک 72.9 درصد و در گله های بزرگ 26.3 درصد می باشد. پاستوریزه کردن شیر در گاوداری بزرگ (43.8 درصد) بسیار رایج بود. به طور کلی، شیر پاستوریزه شده فقط در 7.4 درصد از گاوداری ها خورانده می شد.
افزودن انواع خاص اسیدها به شیر برای کاهش PH و محدود کردن رشد باکتری ها، که امکان نگه داشتن شیر در بیرون از یخچال به مدت 1 تا 3 روز را فراهم می کند، از محدودیت کمی برخوردار بود. نتیجه این عمل شیر اسیدی شده ای است که در 1.7 درصد گاوداری ها خورانده می شود.
با وجودی که جایگزین های شیر منبع تغذیه ای بسیار خوبی به عنوان غذای گوساله ها می باشند، اما با شیر کامل قابل مقایسه نیستند. درصد پروتئین در شیر کامل 27 درصد و در جایگزین شیر 20 درصد می باشد. اکثر گاوداری ها جایگزین شیر با 20 درصد پروتئین به گوساله ها می خورانند اما جایگزین شیر محتوی پروتئین بالا یک گزینه مهم می باشد. گاوداری های بزرگ به احتمال زیاد جایگزین شیر با محتوی پروتئین بالا به گوساله ها می خوراندند. حدود گاوداری های بزرگ (23 درصد) جایگزین شیر با محتوی پروتئینی 25 تا 29 درصد به گوساله ها می خوراندند اما فقط 6.6 درصد گاوداری های کوچک و 9.4 درصد گاوداری های متوسط از جایگزین شیر با همان میزان محتوی پروتئینی استفاده می کردند.
شیر کامل نسبت به جایگزین شیر، چربی بیشتری دارد (30 درصد در شیر کامل و 20 درصد در جایگزین شیر) اکثر گاوداری ها (81.7 درصد) از جایگزین شیر با چربی 20 درصد به عنوان غذای گوساله ها استفاده می کردند.
اخیرا به مسئله خوراک دهی با تکرار بیشتر به گوساله های پیش از شیرگیری پرداخته شده است اما هنوز اکثر گاوداری ها (88.9 درصد) دوبار در روز به گوساله ها خوراک می دهند. فقط 6.6 درصد آنها سه بار در روز به گوساله ها خوراک می دهند. خوراک دهی گوساله های باقیمانده یا به صورت انتخاب آزاد یا یک بار در روز و یا بیشتر از سه بار در روز می باشد.
تحقیقاتی در جهت مشخص کردن میزان خوراک گوساله های پیش از شیرگیری انجام شده است. مدتهاست که حد نرمال روزانه 3.8 لیتر می باشد ولی گوساله ها در صورتیکه بیشتر از 3.8 لیتر خوراک مصرف کنند می توانند رشد کنند. اکثر گاوداری های بسیار کوچک و متوسط، روزانه 3.8 تا 4.7 لیتر خوراک در اختیار گوساله ها قرار می دهند. درصد بالایی از گاوداری های بزرگ 7.5 تا 8.5 لیتر و کمتر از 10 درصد آنها روزانه میزان 9.5 لیتر خوراک به گوساله ها می دهند. بیش از نیمی از گاوداری ها (53.3 درصد) روزانه مقدار 3.8 تا 4.7 لیتر خوراک به گوساله ها می دهند. آب به طور میانگین در روز 17.3 به گوساله ها خورانده شد و خوراندن کنسانتره گوساله به طور میانگین در روز 10.8 آغاز شد. علوفه به طور میانگین در روز 36 ارائه می شد اما زمان شروع خوراندن علوفه با افزایش اندازه گله طولانی تر می شود به طور مثال در گله های بزرگ تا روز 58.1 به گوساله ها علوفه نمی خورانند.
میانگین سن از شیرگیری هفتکی بود و تقریبا گله ها در سن 9 هفتگی گوساله های ماده را از شیر می گیرند. تعداد کمی از گاوداری ها در سن 4 هفتگی یا کمتر گوساله ها را از شیر می گیرند، در حالی که تقریبا آنها در سن 13 هفتگی یا بیشتر گوساله ها را از شیر می گیرند.
تعیین سن از شیرگیری در اکثر گاوداری ها (34.1 درصد) هدف اصلی فرآیند از شیرگیری است. سن از شیرگیری در دیگر از گاوداری ها زمانی است که گوساله 0.9 کیلوگرم استارتر مصرف می کند. گله ها با اندازه های متوسط به احتمال زیاد سن از شیرگیری را براساس مصرف استارتر قرار می دادند.
ما به دستاوردهای زیادی در زمینه پرورش گوساله رسیده ایم و همچنان به یادگیری ادامه می دهیم زیرا هنوز فضا برای پیشرفت وجود دارد. پرورش گوساله یک سرمایه گذاری برای آینده گاوداری می باشد.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین