پرورش بز سانن و آلپاین (تاسیس و راه اندازی)
برای پرورش یز سانن و پرورش بز آلپاین و ایجاد یک گله بز شیری اصلاح نژاد شده به دو روش می توان اقدام کرد: در روش اول می توان تمام بزهای نر و ماده مورد نیاز گله را از نژاد خالص سانن یا آلپاین و از مراکز توزیع و فروش این نژادها در داخل یا خارج از کشور تهیه کرد. روش دوم برای ایجاد یک گله بز شیری آن است که یک یا چند راس بز نر خالص از نژاد سانن یا آلپاین را از مراکز معتبر خریداری و سپس از آنها برای آمیخته گری با بزهای بومی یک منطقه برای چند نسل استفاده نمود. در ادامه توضیح هر یک از روش های فوق و ذکر مزایا و معایب هر یک ارائه می شود.
روش اول: تاسیس پرورش بز سانن و ایجاد گله بز شیری از طریق خرید بزهای خالص
در این روش بزهای نر و ماده برای ایجاد گله فقط از یک نژاد خالص بز (سانن یا آلپاین) خریداری می شود دامدارانی که این روش را انتخاب می کنند گله اولیه را باید همیشه به صورت یک دست نگهداری نموده و از ورود بزهای نر یا ماده سایر نژادها به گله بایستی جلوگیری کنند. در تاسیس پرورش بز سانن و آلپاین خالص، مواردی همچون برنامه ریزی علمی و اجرای مدیریت دقیق، تأمین جایگاه مناسب، تهیه شناسنامه برای دام ها، یادداشت برداری و ثبت رکوردهای بدست آمده و استفاده از رکوردها در انتخاب دقیق بزغاله های نر و ماده و بزهای مولد، رعایت جفتگیری کنترل شده بزها و استفاده از تغذیه مناسب باید مد نظر دامداران قرار گیرد.
مزایای روش اول برای تاسیس پرورش بز سانن و ایجاد گله بز شیری از طریق خرید بزهای خالص
مزیت اول آنکه در این روش از همان ابتدا بزهای نر و ماده تولید شده خالص بوده و تمام خصوصیات و صفات مطلوب شیرواری را دارا هستند و تولید شیر گله در سطح ظرفیت نژادی بزهای سانن یا آلپاین خواهد بود.
در این روش بزهای نر مازاد تولید شده در گله، به عنوان بز مولد، از همان سال اول به عنوان نر خالص قابل فروش خواهد بود. با توجه به ارزش اقتصادی بالای دام های خالص، این موضوع باعث بازگشت سریع سرمایه گذاری اولیه به دامدار می شود.
همچنین در روش پرورش گله خالص بز سانن و آلپاین، زمان رسیدن به حداکثر ظرفیت نژادی بزها نسبت به روش آمیخته گری بسیار کوتاه تر است.
معایب روش اول برای تاسیس پرورش بز سانن و ایجاد گله بز شیری از طریق خرید بزهای خالص
از نکات قابل توجه در روش پرورش خالص، آن است که خرید بزهای نر و ماده خالص از نژاد سانن یا آلپاین نیاز به سرمایه اولیه فراوانی دارد.
همچنین با توجه به خصوصیات نژادی بزهای سانن و آلپاین، اتخاذ این روش پرورش نیازمند تامین جایگاه مناسب و مراقبت های بیشتری است که همه این موارد هزینه ها و سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز را افزایش می دهد.
پرورش خالص بزها احتمال بروز برخی نارسایی های ناشی از افزایش هم خونی در گله را افزایش می دهد که برای حل آن بهتر است دامداران پس از چند سال با خرید بز نر جدید از گله های سانن یا آلپاین از افزایش همخونی در گله جلوگیری کنند.
روش دوم: تاسیس پرورش بز سانن و ایجاد گله بز شیری از طریق آمیخته گری
از این روش در بیشتر کشورهای جهان استفاده می شود. در این روش بزهای ماده مورد استفاده همان بزهای بومی منطقه پرورش هستند، اما بزهای نر از بین بزهای خالص نژاد سانن یا آلپاین انتخاب می شوند. دامدارانی که سرمایه اولیه چندانی برای خرید یک گله خالص بطور یک جا ندارند، برای تشکیل گله بز شیری ناگزیر به استفاده از این روش هستند. مراحل لازم برای ایجاد گله بز شیری در روش آمیخته گری به قرار ذیل است:
در مرحله اول یک یا چند بز نر خالص از نژاد سانن یا آلپاین (به تشخیص و سلیقه دامدار) از گله های شناخته شده و مطمئن خریداری و به گله مورد نظر منتقل می شود.
بزهای ماده مورد استفاده شامل همان بزهای بومی منطقه مورد نظر خواهند بود که غالبا ظرفیت تولید شیر کم یا متوسطی دارند، اما باید سالم و بارور باشند.
پس از انتقال بزهای نر به گله بومی، تمام بزهای نر بومی از گله خارج شده و فقط به بزهای نر سانن یا آلپاین اجازه جفت گیری با بزهای ماده داده می شود.
بر این اساس اولین بزغاله های متولد شده از این روش، 50 درصد ژن های نژاد سانن یا آلپاین و 50 درصد ژن های بزهای بومی را خواهند داشت و در اصطلاح به آنها بزغاله های دورگ 50 درصد می گویند.
در این روش برای سرعت بخشیدن به فرآیند اصلاح نژاد گله بزهای سانن یا آلپاین باید بزغاله های نر متولد شده به هر ترتیب از گله حذف شده و فقط بزغاله های ماده به عنوان جایگزین در گله نگهداری شوند.
پس از رسیدن به سن بلوغ جنسی، بزغاله های ماده دورگ مجددا با بزهای نر خالص نژاد سانن یا آلپاین آمیزش می یابند. در این صورت در نسل دوم بزغاله هایی از آنها متولد می شوند که دارای 75 درصد ژن های سانن یا آلپاین و 25 درصد ژن های بزهای بومی دارا هستند.
به همین ترتیب و با تکرار این فرآیند رفته رفته گله بومی بعد از چند سال تبدیل به گله خالص سانن یا آلپاین شده و همه بزهای نر و ماده موجود در گله خالص خواهند شد.
طبیعتا با افزایش درصد خلوص نژادی بزها در سال های متوالی، ظرفیت ژنتیکی تولید شیر بزهای ماده نیز افزایش یافته و انتظار آن است که با پایان فرآیند خالص سازی بزها، تولید شیر آنها به حداکثر ظرفیت نژاد سانن یا آلپاین برسد. نتایج مطالعات متعدد نشان داده است که استفاده از روش اخیر (استفاده از پایه مادری بومی و دورگ گیری با بز نر خالص) برای ایجاد گله بز شیری می تواند مزایایی در بر داشته باشد، از جمله: ایجاد عادت پذيری بالا، افزایش قناعت و قدرت تعادل و توانايی راهپيمايی در کوچ های طولانی، کاهش هزینه های اولیه و کمک به توسعه تدریجی دامداريها به سمت افزایش سطح مکانيزاسیون را در پی خواهد داشت.
تنها نقطه ضعف این سیستم زمان بر بودن فرآیند اصلاح نژاد است که باید از همان ابتدا مد نظر دامداران محترم قرار گیرد که گاهی بین 6 تا 10 سال طول می کشد.
استفاده از تلقیح مصنوعی به جای خرید بز نر
نکته قابل توجه آن است که بجای خرید بز نر خالص نژاد سانن و آلپاین، می توان از تلقیح مصنوعی بزهای بومی با اسپرم بزهای خالص نیز استفاده کرد. استفاده از تلقیح مصنوعی هزینه های نگهداری و خرید بز نر خالص را کاهش می دهد در عوض به دلیل مشکلات موجود بر سر راه تلقیح مصنوعی، این روش از راندمان باروری کمتری نسبت به آمیزش طبیعی برخوردار است شاید بهترین پیشنهاد استفاده توام از حداقل یک بز نر خالص به همراه استفاده از تلقیح مصنوعی در گله های بزرگ باشد. در گله های کوچک (تا 50 راس) خرید یک بز نر خالص پاسخگوی نیاز گله خواهد بود و استفاده از تلقیح مصنوعی چندان ضرورتی ندارد.
امکانات لازم برای تاسیس پرورش بز سانن و ایجاد گله بز شیری برای پرورش گله بزهای شیری اصلاح شده
با توجه به فراهم بودن زمینه پرورش بزهای سانن و آلپاین در بسیاری از نقاط کشور و همچنین امکان واردات اسپرم و دام زنده این بزها، لذا پرورش صنعتی این نژادها با هدف تولید شیر به عنوان یک رویکرد مهم و استراتژیک می تواند در پرورش دام کشور مطرح شود. همانطور که تولید شیر این بزها چند برابر بزهای بومی است به همان نسبت احتیاجات بز سانن و آلپاین نیز نسبت به بزهای بومی بالاتر است. بنابراین کسانی که مایل به پرورش بزهای سانن یا آلپاین هستند باید امکانات لازم نظیر جایگاه مناسب، تامین خوراک مورد نیاز و تامین تجهیزات و لوازم بهداشتی را در دامداری پیش بینی نمایند.
شرایط آب و هوایی مناسب
برخی بر این عقیده اند که با توجه به اینکه منشا بز سانن و آلپاین مناطق کوهستانی و نسبتا سردسیر اروپا است، پس این دو نژاد فقط باید در مناطق سردسیر کشور پرورش یابند. اما مشاهدات و گزارشات متعدد نشان می دهد که اگر شرایط حداقلی محیطی برای پرورش بزهای بومی در یک منطقه فراهم باشد، می توان در آن شرایط بزهای سانن و آلپاین را نیز نگهداری و تکثیر نمود.
وجود رطوبت حداقل 25 درصد و حداکثر 75 درصد برای پرورش بز مطلوب است. هرچند با وجود درصد رطوبت بالاتر و یا پائین تر از این مقدار نیز امکان پرورش وجود دارد ولی ممکن است میزان تولید بزها اندکی کاهش یابد.
همچنین دمای مناسب برای پرورش بز معمولا بين 12 تا 21 درجه سانتی گراد است. مقدار توليد شیر و سلامت عمومی بزها در دمای بین 17- تا 27 درجه تحت تأثير قرار نمیگیرد ولی دمای بيش از 27 درجه سانتی گراد باعث كاهش مصرف خوراک و كاهش توليد شير آنها می شود.
بنابراین شاید تامين حرارت در فصل زمستان برای بزها ضروری نباشد، ولی تامين یک سایه بان خنک در شرايط تنش گرمايی در فصل تابستان برای آنها بسيار حائز اهميت بوده و اين مسئله بخصوص در مورد بزغاله ها مهم تر است زیرا آنها در فصل زمستان به يك ساختمان نسبتا گرمتر و در تابستان به يك سايه خنك تر از جایگاه دامهای بالغ نیازدارند و در غیر این صورت معمولا به دليل سرما و يا گرمای شدید در روزهای اول پس از تولد تلف می شوند.
منبع: مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان قم
برای بهبود عملکرد دامداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید
مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سبک دستچین: کنسانتره گوسفند و بز پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند و بز ، کنسانتره میش و بز شیرده ، کنسانتره میش و بز آبستن سنگین ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله ، کنسانتره فلاشینگ مخصوص زمان جفت گیری گوسفند و بز
برای کسب نتیجه مطلوب در پرورش گوسفند و بز استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره عمومی گوسفند و بز دستچین
کنسانتره عمومی گوسفند و بز دستچین در این گروهها قابل استفاده است: 1) گله میش و بز ماده که دوره زایش و شیردهی را پشت سر گذاشته اند، 2) بره ماده در حال رشد، 3) بز و میش آبستن سبک، 4) قوچ و بز نر داشتی، 5) بره قوچی و بز نر مولد در حال رشد، 6) دامداریهای مناطق روستایی که گله های آنها مختلط بوده و امکان جداسازی گوسفند و بز نر و ماده از یکدیگر و تغذیه جداگانه آنها وجود ندارد.
توضیح بیشترکنسانتره گوسفند و بز پرواری دستچین
کنسانتره گوسفند و بز پرواری دستچین غذایی کامل برای تغذیه و پرواربندی گوسفند و بز طی یک دوره ۹۰ تا ۱۰۰ روزه است که با ترکیب علم و تجربه طولانی کارشناسان مجتمع دستچین طراحی و تولید می گردد.
توضیح بیشترکنسانتره بز و میش آبستن سنگین دستچین
کنسانتره میش و بز آبستن سنگین دستچین برای تغذیه میش در اواخر دوره آبستنی طراحی و تولید شده است. جنین موجود در رحم میش مادر در اواخر دوره آبستنی که اصطلاحا دوره آبستنی سنگین (۳۰ روز آخر آبستنی) نامیده می شود به طور قابل توجهی با افزایش رشد روبرو شده و هرچه به زمان زایش نزدیکتر می شود وزن جنین هم بطور چشمگیری افزایش می یابد. در این دوره میش مادر علاوه بر تامین انرژی مورد نیاز خود باید بتواند انرژی و پروتئین مورد نیاز جنین را برای تبدیل شدن به بره یا یره های سالم تامین نماید.
توضیح بیشترکنسانتره گوسفند شیرده و کنسانتره بز شیرده
کنسانتره میش و بز شیرده دستچین به منظور تامین نیاز غذایی میش و بز در دوره پس از زایش طراحی و تولید شده است. بره و بزغاله بعد از تولد نیاز به شیر مادر دارند که معمولا این دوره 3 ماه به درازا می کشد. متناسب با رشد و افزایش وزن، نیاز بره و بزغاله به شیر هم افزایش می یابد. در این دوره میش یا بز مادر به غذای قویتری نیاز دارند تا بتواند شیر بیشتری تولید کرده و نیاز روزافزون بره و بزغاله به شیر بیشتر را پاسخگو باشند.
توضیح بیشترکنسانتره فلاشینگ دستچین مخصوص زمان جفت گیری میش و بز ماده
کنسانتره فلاشینگ دستچین مخصوص تغذیه میش ها، بز های ماده، قوچ و بز نر در زمان جفتگیری طراحی و تولید شده تا بتواند سبب بهبود باروری و افزایش دوقلوزایی گردد زیرا تعداد بره های تولیدی در هر سال از مهمترین عوامل سود دهی به شمار می رود و نگهداری میش های قصر و غیرآبستن هزینه بالایی را به گله داران تحمیل می کند. استفاده از این کنسانتره سبب تحریک تخمدان ها و تخمک اندازی بیشتر، افزایش میل جنسی و ظهور علائم فحلی، تقویت رحم و اندامهای جنسی، افزایش میل جنسی و منی قوچ و در نهایت افزایش بره زایی، دوقلوزایی و چندقلوزایی خواهدشد.
توضیح بیشترکنسانتره استارتر بره و بزغاله دستچین
کنسانتره استارتر بره و بزغاله دستچین علاوه بر شیر مادر، بهترین گزینه واحدهای پرورشی برای تغذیه بره و بزغاله از یک هفتگی تا زمان از شیرگیری است. استارتر حاوی انرژی و پروتئین بالا، مواد معدنی و ویتامینهای کافی بوده و تکمیل کننده شیر مصرفی بره ها جهت رشد و سلامت مطلوب آنها است. علاوه بر این استارتر می تواند باعث کاهش تلفات و افزایش ماندگاری بره ها و بزغاله های چند قلو شود.
توضیح بیشترراه اندازی و ایجاد واحد پرورش بز سانن و آلپاین با خرید بزهای نر و ماده از نژاد خالص یا خرید چند بز نر خالص و آمیخته گری آنها با بزهای بومی طی چند نسل امکان پذیر است