جیره گاو به اندازه سلامت گاو مهم نیست
جیره گاو و سلامت گاو به یکدیگر وابسته هستند و متخصص تغذیه دامداری حداقل هفته ای یکبار به گاوداری سر می زند و با بازدید مداوم گله سعی می کند رابطه بین جیره گاو، عملکرد گاو و سلامت گاو را در بهترین حالت ممکن نگه دارد.
اکثر گاوداری های بزرگ صنعتی یک تیم مشاوره دارند که اغلب اعضای آنها مالک گله، دامپزشک و متخصص تغذیه هستند. در گاوداری هوردزدیری من که بر اثر متقابل تغذیه، سلامت و تجارت تأکید می شود نیز این گونه است.
برنامه تغذیه گاوداری ما بر پایه رابطه 14 ساله با متخصص تغذیه است و با تعامل گسترده بین تغذیه و سلامت کلی دام بهبود یافته است.
متخصص تغذیه دامداری در آخرین جلسه عنوان کرد که ” فکر نمی کنم که جیره مهم ترین مسئله باشد، سلامت گاو مهم ترین مسئله است که تغذیه به آن کمک می کند”.
این روشی است که متخصص تغذیه دامداری و تیم گاوداری هوردزدیری من از آن خوشنود هستند. متخصص تغذیه دامداری حداقل هفته ای یکبار به گاوداری سر می زند و سعی دارد که از گله به طور مداوم بازدید داشته باشد.
منظور اصلی متخصص تغذیه از این بازدیدهای سازمان یافته، کسب اطلاعات از گاو است. او توضیح داد که در آزمایش ها ممکن است خطاهای بسیاری صورت گیرد، در نتیجه فلسفه کاری من این است که از گاوها شروع کنم. بازدیدهای هفته ای شامل راه رفتن در بهاربند و مشاهده تغییرات رفتاری گاو، قوام مدفوع و دیگر تغییرات مشاهده شده، حاصل از جیره می باشد. متخصص تغذیه دامداری هنوز انجام آزمایش روی خوراک را توصیه می کند. این کار اغلب در گاوداری های هوردزدیری من هنگام برداشت علوفه یا تغییر خوراک صورت می گیرد. به علاوه آزمایش روی ماده خشک بطور روزانه صورت می گیرد.
سلامت گاو با یک جیره خوب آغاز می شود
امسال، در مزرعه 257 هکتار ذرت و 74.8 هکتار یونجه به منظور تهیه سیلو کاشته شد. از نظر متخصص تغذیه دامداری و گروه هوردز دیری من، کیفیت و کمیت مناسب علوفه برای تنظیم جیره های خوب ضروری هستند. با این نگرش تیم ما به داشتن منبع کافی هیلاژ و سیلاژ ذرت به شدت معتقد است. گاوداری هوردزدیری من در سال 2009 توسعه یافت و گاوهای جرسی نیز به گله افزوده شد. خوشبختانه، برنامه ریزی دقیق و کنترل موجودی علوفه در انبار، گاوداری را برای توسعه گله و خوراک مورد نیاز آماده نگه داشت.
براساس گفته های مدیر گاوداری، ذخیره خوراک به اندازه کافی و نه بیشتر از حد نیاز، نتیجه رضایت بخش تری به همراه دارد. این کار علاوه بر اینکه کیفیت خوراک را به حداکثر می رساند، هدرروی علوفه و احتمال فساد مواد خوراکی در اثر شرایط آب و هوایی و آفت ها را کاهش می دهد.
در واقع میانه روی موضوعی است که در مدیریت علوفه در نظر می گیریم. به دلیل اینکه تمامی علوفه مصرفی را در مزرعه خودتان نمی کارید و نوع علوفه انبار همیشه یکسان نمی باشد انجام آزمایش به ما این اجازه را می دهد که بدانیم با چه علوفه ای سر و کار داریم. اگر ارزش غذایی نسبی بین دو محصول هیلاژ متفاوت باشد، برای مثال می توانیم آن دو را با یکدیگر ترکیب کنیم تا آنچه را گاو دریافت می کند متعادل کنیم.
در طی هفته ای که برداشت جدید علوفه به خوراک اضافه می شد، متخصص تغذیه دامداری یک یا دو بار به گاوداری سر می زد تا واکنش گاوها را مشاهده کند.
سلامت گاو به یکنواختی جیره وابسته است
دومین استراتژی مهم برای حفظ تغذیه و سلامت گاوهای هوردزدیری من، خوراندن جیره های تا حد امکان یکنواخت می باشد. این یعنی اینکه آنالیز ماده خشک نمونه های سیلاژ ذرت و هیلاژ را هر روز در گاوداری انجام دهید تا از یکنواختی میزان ماده خشک جیره اطمینان حاصل شود. نوسان میزان ماده خشک در جیره می تواند عملکرد گاو را تحت تأثیر قرار دهد. در گاوداری با استفاده از تعیین میزان کاهش ماده خشک مربوط به جیره کاملا مخلوط (TMR) میزان سیلوی (براساسASFED) که باید خورانده شود تعیین می شود.
متخصص تغذیه دامداری توضیح داد که ” اهمیت دارد که از رطوبت آن خوراک در آن روز مطلع شویم”. او توضیح داد که آب پنیر، حاصل شده از شیر گاوداری خودمان، 7 سال پیش به جیره اضافه شد و این امکان را در دامداری ها فراهم می کند که میزان ذرت آسیاب شده جیره را کاهش دهیم.
علوفه 45 درصد ماده خشک جیره را تشکیل می دهد. گاوهای گرنزی و جرسی گاوداری هوردزدیری من جیره های متفاوتی دریافت می کنند. یکنواختی جیره برای موفقیت تغذیه گاوداری بسیار ضروری است. طبق گفته متخصص تغذیه دامداری “از نظر خوراک دهی تغذیه غلط ولی به صورت مداوم بهتر از عدم یکنواختی در خوراک دهی می باشد”.
متخصص تغذیه دامداری و تیم هوردزدیری من در نظر دارند که جیره را فقط چهار بار در سال و در مواقعی که علوفه لزوما باید تغییر کند، تغییر دهند.
میزان عملکرد گاوها، مؤثر بودن جیره را نشان می دهد
این موضوع در رابطه با یکنواختی جیره کاملا مشخص است و به طور مداوم در عملکرد گاوهای گرنزی و جرسی نشان داده می شود. میانگین گردش سالیانه (RHA) گاوهای گرنزی هوردزدیری من 9218 کیلوگرم شیر با 4.66 درصد چربی و 3.53 درصد پروتئین بود. گاوهای گرنزی گله هوردزدیری من برترین گله گرنزی تجاری در سراسر کشور در سال 2015 شناخته شدند که میزان شیر تصحیح شده بر پایه انرژی آنها به 11455 کیلوگرم رسید. این گروه در میان دیگر گله ها از نظر پروتئین تولیدی در رده سوم کشور قرار گرفت.
RHA گاوهای جرسی 9373 کیلوگرم با درصد چربی 5.1 و درصد پروتئین 3.85 بود. همانطور که متخصص تغذیه دامداری گفت: شیر تولیدی، سلامت و موفقیت تولیدمثلی گاوها همه چیز را در مورد جیره به شما می گوید. مانند هر گاوداری دیگر، همیشه فضا برای پیشرفت وجود دارد و هدف گاوداری هوردزدیری من توجه مداوم به تغذیه است، زیرا در انتها سلامت گاو مهم ترین چیز است.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده همه محصولات دام سنگین اینجا کلیک کنید
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین