تولیدمثل گاو شیری با چه گلوگاه هایی روبروست؟
تولیدمثل گاو شیری و آبستنی گاوها با چالش هایی روبرو هستند که برخی از آنها با روش هایی از قبیل برنامه واکسیناسیون و سلامت گله که خوب تنظیم شده است، نظارت مداوم جیره گاوهای دوره انتقال و سلامت گاوهای تازه زا، کاهش تنش گرمایی و تمیز نگه داشتن فری استال، می تواند کاهش یابد.
در بحث تولیدمثل گاو شیری همانطور که می دانید به علت اینکه آبستنی گاوها به عوامل بسیاری بستگی دارد، نرخ آبستنی به آسانی می تواند کاهش یابد.
در بحث تولیدمثل گاو شیری انتخاب ژنتیکی را مقصر ندانید
قبل از اینکه این مشکل را به انتخاب ژنتیکی در جهت تولید شیر و ترکیبات شیر بیشتر ربط بدهید، تأکید می شود این جمله را بخوانید: در سال های اخیر تعداد زیادی از گاوداری ها بر این باور هستند که مشکلات تلقیح با تولید بالای شیر همراه است و این گونه نتیجه گیری شده است که بین تولید شیر و باروری یک رابطه علت و معلول وجود دارد.
یافتن بزرگترین گلوگاه تولیدمثل گاو شیری ، چالشی است که در آبستن کردن گاوها با آن روبرو هستید که باید قبل از پرداختن به گلوگاه بعدی حل شود. برخی از نتایج را می توان با مدیریت خوب تغییر داد، در حالی که برخی دیگر توسط عوامل خارجی که از کنترل ما به دور است تحت تأثیر قرار می گیرند. برای مثال، نژاد، سن و تولید شیر جاری گاوها عواملی هستند که شما کنترل کمی روی آنها دارید. به علاوه، می توان در پیشگیری از سخت زایی، جفت ماندگی، عفونت های رحمی، کیست تخمدان، سقط جنین و دوقلوزایی به طور متوسط کنترل داشت.
اگرچه عوامل قبلی در تمامی گله ها رخ می دهند، اما ممکن است درصد بروز آنها با روش هایی از قبیل برنامه واکسیناسیون و سلامت گله که خوب تنظیم شده است، نظارت مداوم جیره گاوهای دوره انتقال و سلامت گاوهای تازه زا، کاهش تنش گرمایی و تمیز نگه داشتن فری استال، کاهش یابد.
ما باید تلاش خود را بر مواردی متمرکز کنیم که می توانیم آنها را تغییر دهیم و بر همین اساس شناخت عواملی که قابل تغییر هستند اهمیت دارد.
در بحث تولیدمثل گاو شیری روی عوامل تغییرپذیر تمرکز کنید
گلوگاه هایی که می توانید برای بهبود بازده تولیدمثلی تغییر دهید:
تولیدمثل گاو شیری و بازده تشخیص فحلی: بازده تشخیص فحلی رایج (تشخیص تمامی فعالیت های فحلی) بین 40 تا 60 درصد می باشد. بازده در گله هایی که گاوهای آنها جای پای محکمی (بستر مناسب است) دارند و در جایگاه های محصور قرار دارند بیشتر است.
نظارت فعال می تواند ابزار عالی در افزایش بازده باشد اما با این وجود بازده به ندرت از 75 درصد فراتر می رود. می توان با مشاهدات عینی خوب و رنگ کردن دام به این استاندارد در بسیاری از گله ها رسید. دریافتیم که چسب های تشخیص فحلی در شناسایی فعالیت های فحلی در گاوها و تلیسه ها بسیار مؤثر است.
تولیدمثل گاو شیری و خطاهای تشخیص فحلی: خطاهای تشخیص فحلی بیشتر معمولاً در گله هایی رایج است که در آنها از روش علامت گذاری دم با گچ و رنگ استفاده می شود. در برخی از مواقع، 5 تا 30 درصد از گاوها ممکن است هنگام تلقیح مصنوعی (A.I) فحل نباشند. این مورد را می توان با جمع آوری نمونه های خون و شیر در زمان A.I و اندازه گیری پروژسترون رفع کرد. یک گاو در اصل هنگامی که غلظت پروژسترون او بالا است نمی تواند فحل باشد.
تولیدمثل گاو شیری و مهارت تلقیح: روش تلقیح را می توان با تمرین و تکرار آموزش بهبود داد. در اغلب موارد بسیاری از تکنسین ها به دوره های آموزشی برای فهم بهتر جعبه سیاهی که نمی توانند ببینند و فقط می توانند حس کنند نیاز دارند.
اسپرم باید به درستی در رحم قرار بگیرد تا درصد گیرایی افزایش یابد. با فروشنده اسپرم در جهت یافتن دوره های آموزشی خوب تماس بگیرید و آنها را برای آموزش در گاوداری دعوت کنید.
تولیدمثل گاو شیری و مدیریت و ذخیره اسپرم: محفظه خروج از انجماد را تا سر آن از آب تمیز پر کنید. دمای آب را کنترل کنید، دما باید نزدیک 35 درجه سانتی گراد باشد. انباشته کردن پایوت های اسپرم در محفظه خارج از انجماد باعث می شود که پایوت ها به طور یکنواخت از حالت انجماد خارج نشوند.
تفنگ تلقیح را گرم نگه دارید و از گرم کن های تفنگ تلقیح استفاده کنید. هنگامی که چند عدد تفنگ تلقیح دارید، عمل خروج از نقطه انجماد را نزدیک گاوها انجام دهید. تفنگ تلقیح را تمیز نگه دارید و سرتاسر آن را بشوئید.
تولیدمثل گاو شیری و قدرت باروری اسپرم های گاو نر در A.I: تمامی اسپرم های به کار رفته در تلقیح مصنوعی در اثر انتخاب بین چند پدر می باشند. ممکن است که برخی تفاوت های جزئی از نظر قدرت باروری در میان پدران وجود داشته باشد. هنگام انتخاب پدرها روی صفات پراهمیت که تولید، ترکیبات شیر و ماندگاری را بهبود می بخشد (ویژگی های مربوط به پا، ساق پا و پستان) تمرکز کنید.
سپس، هنگامی که پدرانی با معیارهای شما مطابقت دارند را شناسایی کردید، از میان آنها پدرانی را انتخاب کنید که مقادیر مثبت بیشتری برای SCR (نرخ گیرایی اسپرم پدرها) و DPR (نرخ آبستنی دخترها) داشته باشند.
تولیدمثل گاو شیری و تنش گرمایی، کف جایگاه و مسیر تردد دام: با قرار دادن فن ها، آب پاش ها و سایه بان ها در جای مناسب، تنش گرمایی در فصل تابستان را کاهش دهید. گاوهای خشک را فراموش نکنید اگرچه شیر نمی دهند، اما تحقیقات اخیر به اهمیت کاهش تنش گرمایی در گاوهای خشک به اندازه تلیسه های تازه زا و دوشا اشاره کرده است. کف جایگاه و مسیر تردد مناسب برای نشان دادن فحلی و پیشگیری از سر خوردن، زمین خوردن که باعث شکستگی دست و پا و کش آمدن رباط پا می شود، ضروری است. در نظر داشته باشید مسیرهایی که در اثر تردد زیاد لغزنده می شوند را مجدداً شیارزنی کنید.
تولیدمثل گاو شیری و برنامه های سلامتی و واکسیناسیون: شما باید با دامپزشک و متخصص تغذیه دام یک رابطه کاری عالی داشته باشید. برنامه های واکسیناسیون مرسوم و برنامه های نظارتی گاوهای تازه زا باعث می شوند که گاوها شروع دوره شیردهی خوبی داشته باشند، از مشکلات سلامتی گاوهای تازه زا جلوگیری می کنند و گاوها را برای باروری بهتر در اولین تلقیح A.I آماده می کند.
تولیدمثل گاو شیری و تغذیه گاوهای دوره انتقال: راه حل واقعی برای به حداکثر رساندن تولید شیر و نرخ آبستنی بالا به سلامت گاو و برنامه تغذیه ای گاوهای خشک بستگی دارد. از زمانی که خوراندن نمک های آنیونی به گاوهای انتظار زایش را آغاز کرده ایم و PH ادرار را در گله ها به دقت بررسی کردیم، گاوهای مبتلا به تب شیر و گاوهای زمین گیر، در اثر میزان کم کلسیم و فسفر در خون، کمتری داشته ایم.
کدام یک از این عوامل در گله شما گلوگاه می باشد؟
با کمک گروه مدیریتی بزرگترین گلوگاه را شناسایی کنید، آن را حل کنید سپس به برطرف کردن گلوگاه بعدی بپردازید. از تمامی افراد بخواهید که از دستور العمل ها پیروی کنند و طبق آنها عمل کنند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده همه محصولات دام سنگین اینجا کلیک کنید
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین