تنظیم جیره گاو ها برای بهینه کردن مصرف ماده خشک
تنظیم جیره گاو ها برای بهینه کردن مصرف ماده خشک مهم است زیرا تولید بالاتر شیر و سوددهی در گاوهای دوشا با مصرف ماده خشک مرتبط است.
بهینه کردن مصرف ماده خشک (DMI) مهم می باشد. تولید بالاتر شیر و سوددهی در گاوهای دوشا با مصرف بیشتر ماده خشک مرتبط است اما ماده خشک (DMI) برای گاوهای خشک و تلیسه های مسن تر می تواند یک شمشیر دو لبه باشد.
DMI پائین می تواند به کمبود مواد مغذی در جهت رفع نیازهای دام منجر شود. DMI بالا می تواند به چاق و سنگین شدن گاوهای خشک و آغاز ناهنجاری های متابولیسمی در تلیسه ها، کاهش وزن زیاد بعد از زایش و هزینه های خوراک بیشتر منجر شود. گوساله هایی که جیره مایع (شیر یا جایگزین شیر) دریافت می کنند می توانند به سطح رشد عالی برسند اما ترغیب گوساله ها به مصرف استارتر برای رشد شکمبه و کاهش هزینه های خوراک باید مدیریت شود. DMI خوب، بهترین راه برای اطمینان از عملکرد موفقیت آمیز گاو در آینده است که از طریق تنظیم جیره گاو ها حاصل خواهد گردید.
تنظیم جیره گاو های خشک مهم می باشد
هنگام مدیریت DMI در جیره گاوهای خشک، چندین راهکار را می توان در نظر گرفت. گاوهای خشک 2 درصد وزن بدن خود ماده خشک مصرف می کنند. جیره های حاوی کاه بالا و انرژی کم گاوهای خشک، هنگامی که به طور آزاد ارائه می گردد به منظور تأمین 100 تا 110 درصد انرژی مورد نیاز باید دارای 2 درصد وزن بدن دام DMI باشد (پرس کاه و فیبر نامحلول در شوینده خنثی هضم نشده مصرف را کنترل می کند).
در صورتیکه گاوهای خشک کمتر از 2 درصد وزن بدن خود خوراک مصرف کنند، ممکن است به سطح انرژی و مواد مغذی مورد نیاز خود نرسند (کمتر از 90 درصد نیاز) و در صورتی که جیره با کیفیت بالا در اختیار گاوهای خشک قرار گیرد، خوراک مازاد مصرف خواهند کرد و نیازهای انرژی آنها تا 150 درصد سطح هدف تأمین می شود و به چاق شدن آنها منجر می شود و در نتیجه مستعد بیماری های متابولیسمی می باشند.
با توجه به جیره گاوهای خشک که حاوی مقدار زیاد کاه می باشد، DMI برای گاوهای بالغ هلشتاین باید از 13.6 کیلوگرم به ازای هر گاو بالاتر باشد. تلیسه های هلشتاین اواخر آبستنی می توانند 11.34 کیلوگرم ماده خشک مصرف کنند. گروه ترکیبی تلیسه های اواخر آبستنی و گاوهای بالغ به طور میانگین، 12.7 کیلوگرم ماده خشک مصرف می کنند. در صورتی که به این سطح DMI نرسند، مواردی از قبیل مشخصه های خوراک، کیفیت علوفه، فضای آخور، جداسازی و تراکم دام در جایگاه گاوهای خشک را بررسی کنید.
با تنظیم جیره گاو ها نیاز ها در گروه های مختلف را برآورده کنید
میزان مصرف خوراک گاوهای تازه زا اهمیت دارد زیرا بر کل دوره شیردهی اثر می گذارند. جدول (1) DMI توصیه شده برای گاوهای هلشتاین را بر اساس روزهای پس از زایش به طور فهرست وار نشان می دهد. در صورتی که مقدار DMI گاوهای تازه زای هلشتاین زیر مقدار توصیه شده در جدول (1) باشد، مواردی از قبیل جیره گاوهای تازه زا، جیره گاوهای خشک انتظار زایش، فضای آخور، تراکم دام، ناهنجاری های متابولیسمی و سطح کتون و کلسیم خون را بررسی کنید.
در صورتی که مصرف ماده خشک در ابتدای شیردهی بسیار پائین باشد، باروری تحت تأثیر قرار می گیرد زیرا نمره وضعیت بدنی کاهش می یابد (کاهش BCS باید کمتر از 0.5 واحد نمره وضعیت بدنی باشد) و در صورتی که اندازه بالشتک چربی سم کاهش یابد میزان شیوع لنگش نیز افزایش می یابد.
برای تنظیم جیره گاو های غیر شیری (تلیسه ها) کیفیت علوفه را کم کنید
تلیسه ها با چالش هایی مواجه می شوند که گاوهای دوشا آن را تجربه نمی کنند. تلیسه ها هنگامی که به 12 ماهگی می رسند، 2.5 درصد وزن بدن خود خوراک مصرف می کنند. هدف برای گوساله های هلشتاین رسیدن به میزان رشد روزانه 0.77 تا 0.86 کیلوگرم وزن بدن از زمان از شیرگیری تا زمان زایش (22 تا 24 ماهگی) می باشد.
در صورتی که کیفیت علوفه قابل دسترس بسیار بالا باشد، مصرف ماده خشک تلیسه های رو به رشد بسیار زیاد می شود که به چاقی بیش از حد در تلیسه ها و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های دوره انتقال منجر می شود. یکی از رویکردها برای اجتناب از افزایش وزن بیش از حد، این می باشد که از علوفه پر کننده شکمبه با UNDF بالا استفاده شود (از قبیل کاه، ساقه ذرت یا علوفه با کیفیت پائین – شاخص نسبی کیفیت علوفه زیر 100) تا میزان مواد مغذی علوفه های با کیفیت کاهش یابد (میزان آن با توجه به سن تلیسه ها و علوفه به کار رفته متفاوت می باشد) و خوراک به طور آزاد در اختیار آنها قرار می گیرد.
روش دیگر، خوراک دهی محدود تلیسه ها است که مستلزم این است که فضای آخور به گونه ای باشد که تمام دام ها در یک بار خوراک دهی خوراک مصرف کنند. تمامی خوراک ها ممکن است در کمتر از 4 ساعت مصرف شوند که این کار مستلزم مدیریت بالا و نظارت و تنظیم جیره گاو ها می باشد.
گوساله ها ماده خشک را به رشد تبدیل می کنند
برنامه های خوراک دهی تسریع کننده رشد گوساله ها، باید مورد توجه قرار گیرد زیرا این گوساله های جوان می توانند بیش از 3 درصد وزن بدنی خود جامدات شیری مصرف کنند (شیر یا شیر خشک). وزن بدن گوساله ها تا زمان از شیرگیری دو برابر می شود (به نوعی 6 تا 8 هفته بعد از تولد) و وزن بدن آنها روزانه با مصرف جامدات، 0.81 کیلوگرم افزایش می یابد.
بر توانایی گوساله ها سرمایه گذاری کنید تا ماده خشک به طور مؤثر به رشد مطلوب تبدیل شود (رشد جثه و ماهیچه). مصرف کنسانتره، با محدود کردن جامدات شیر تا 2 درصد وزن بدن صورت می گیرد. این روش هزینه ها را محدود می کند و به رشد شکمبه منجر می شود.
مزیت بیشتر این روش این است که این گوساله ها (رشد سریع دارند) می توانند نسبت به گاوهای در نوبت شیردهی بعدی 317.5 تا 680.4 کیلوگرم شیر بیشتری تولید کنند. هزینه اضافی 22.68 کیلوگرم جامدات شیر، یک سرمایه گذاری عالی در جهت میزان تولید شیر در آینده و سلامت بهبود یافته می باشد.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده همه محصولات دام سنگین اینجا کلیک کنید
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین