کنترل ورم پستان در گاوداری شیری با رعایت عوامل مؤثر
کنترل ورم پستان برای تمامی گاوداری های شیری می تواند چالش برانگیز باشد و برخلاف تصور که دور کردن ارگانیسم های ورم پستان از مجرای سرپستانک هنگامی که باز است کار ساده ای به نظر می رسد اما در حقیقت این کار سخت است.
همانطور که همه گاودارها می دانند، کنترل ورم پستان در یک گاوداری شیری می تواند چالش برانگیز باشد. دور کردن ارگانیسم های ورم پستان از مجرای سرپستانک هنگامی که باز است کار ساده ای به نظر می رسد اما در حقیقت این کار سخت است.
عوامل خطرآفرین واضحی وجود دارند مانند وصل کردن خرچنگی به سرپستانک خشک و تمیز و همچنین، تمیز و خشک نگه داشتن بستر استال ها که کنترل آنها لازم است. ولی من هنگام بازدید از بسیاری از گاوداری ها عوامل خطرآفرین پنهان دیگری دیده ام که می توانند به ورم پستان منجر شوند. به تغییرات موقتی رنگ و گرفتگی سرپستانک ها بلافاصله بعد از جدا کردن خرچنگی توجه کنید. سه تا از رایج ترین شاخص های جریان شیر عبارتند از:
- میزان شیر جمع آوری شده در دو دقیقه اول شیردوشی
- مدت زمان وصل خرچنگی
- مدت زمانی که شیر با سرعت کمتر از 0.99 کیلوگرم در دقیقه جریان دارد (مدت زمان جریان کم شیر).
در این مقاله به این بحث می پردازیم که چگونه از این ابزارها برای تشخیص عوامل ایجاد کننده ورم پستان در گاوداری شیری استفاده کنیم و مهم تر از آن چگونه از این فرآیند برای کاهش عوامل پنهان ایجاد کننده ورم پستان استفاده کنیم، حتی اگر اطلاعات مربوط را نداشته باشید.
برای کنترل ورم پستان صدمات وارد شده به سرپستانک را جدی بگیرید
با توجه به تحقیقات انجام شده در دو دهه اخیر می توانیم نشان دهیم که دو شاخص میزان شیر جمع آوری شده در دو دقیقه اول دوشش و مدت زمان کم بودن جریان شیر با تغییرات موقت ایجاد شده در سرپستانک (رنگ و گرفتگی) مرتبط می باشند. به عبارت دیگر، روند شیردوشی غلط و به خوبی خارج نشدن شیر از سرپستانک تا زمان کامل شدن شیردوشی اثرات منفی می گذارد.
در نتیجه ما به بررسی بیشتر در زمینه سرعت جریان شیر در دو دقیقه اول که خرچنگی وصل می شود پرداختیم و نشان دادیم که به ازای هر کیلوگرم بر دقیقه افزایش شیر در 15 تا 30 ثانیه اول جریان شیر، خظر بروز تغییرات کوتاه مدت به میزان 10 درصد کاهش می یابد. لازم به تأکید است که افزایش سرعت جریان شیر ممکن است در یک نقطه زمانی تا نقطه زمانی دیگر متفاوت باشد، اما میزان شیر تولید شده در دو دقیقه اول باید مقایسه شود.
پیام اصلی این دو تحقیق این است که روند شیردوشی نه تنها از لحاظ بازده شیردوشی، بلکه از نظر نحوه رفتار با سرپستانک در طی شیردوشی نیز دارای اهمیت می باشد. این مورد در رابطه با ورم پستان نیز اهمیت دارد زیرا این تغییرات کوتاه مدت می تواند بر سرعت بسته شدن کانال سرپستانک بعد از دوشش اثر بگذارد و همچنین می تواند به تغییرات طولانی مدت از قبیل کراتینه شدن و ضعف سرپستانک منجر شود.
چرا جریان شیر می تواند در کنترل ورم پستان گاوداری شیری بااهمیت باشد
در صورتیکه سرپستانک ( و در نتیجه گاو شیری ) در اثر نحوه شیردوشی اذیت شود، چه عوامل دیگری می توانند باعث ورم پستان شوند؟ ارزیابی اخیر مرکز شیردوشی، برخی از این عوامل خطرآفرین پنهان را نشان می دهد.
مجموعه ای از داده های پایه ای که در اثر ارزیابی های گذشته یک گله جمع آوری شده بود را در اختیار داشتیم. این داده ها نشان دادند که میانگین خلأ خرچنگی در اوج جریان شیر و شاخص های مربوط به پولساتور و لاینرها براساس میزان توصیه شده بود. همچنین خرچنگی ها تراز بودند و جدا کننده های خودکار هنگام رسیدن جریان شیر به 1.3 کیلوگرم در دقیقه، خرچنگی ها را جدا می کردند. همانطور که نمره دهی سرپستانک ها را براساس تغییرات کوتاه مدت آغاز کردیم و دیگر داده ها را جمع آوری کردیم، به طور واضح ثابت شد که گاوها وضعیت خوبی ندارند و امکان بهبود جریان شیردوشی وجود دارد.
یکی از عوامل اولیه که ما شناسایی کردیم این است که گاوها تقریبا در اواخر شیردوشی راه می روند یا لگد می زنند که باعث می شود شیب لاینرها در 30 ثانیه آخر شیردوشی افزایش یابد و شیب لاینرها می تواند به نوسانات بسیار نامنظم در ایجاد خلأ منجر شود که یک عامل ایجاد کننده ورم پستان هستند. دلیل خطرآفرین بودن آنها این است که باعث ورود ارگانیسم های ایجاد کننده ورم پستان به سرپستانک می شوند. مدت زمان انتهایی شیردوشی از این نظر بسیار خطرآفرین است که احتمال خروج باکتری های وارد شده به سرپستانک از طریق شیر بسیار کم است.
عامل دومی که در گاوداری ها اتفاق می افتد، لگد زدن گاو به خرچنگی است. با این کار بدنه خرچنگی و دهانه لاینرها به فضولات آلوده می شوند، در نتیجه شیردوش مجبور است که تمام قطعات خرچنگی ها را کاملا پاک کند. این وضعیت بار کاری را افزایش می دهد و در جریان شیردوشی وقفه ایجاد می کند.
اگر خرچنگی ها تمیز نشوند، گاو بعدی که دوشیده می شود به لاینر آلوده به فضولات وصل می شود. دستکش کارگر شیرودش بواسطه تماس با خرچنگی که حاوی ارگانیسم های ورم پستان است آلوده می شود و می تواند هنگام پیش دوشی یا تمیزکردن وارد سرپستانک شود.
عامل سوم زمانی رخ می دهد که گاو به خرچنگی لگد می زند و فضولات پای عقبی گاوها به سرپستانک می چسبد. هر کس که از گاوها نمونه گیری کرده باشد یا درمان های داخل پستانی انجام داده باشد، می داند که این اتفاق بین زمانی که سرپستانک با سواپ الکلی تمیز می شود و دارو تجویز می شود اتفاق می افتد، اگرچه به نظر غیرمحتمل می آید. اتفاق مشابهی هنگامی که گاو در اثر شیردوشی اذیت می شود رخ می دهد. این مسئله احتمال وارد شدن ارگانیسم های ورم پستان به دخل سرپستانک را افزایش می دهد.
عامل چهارمی که در گاوداری ها رخ می دهد این است که روند شیردوشی به طور مداوم به علت اصلاح شیب لاینر، تمیز کردن و یا مجددا وصل کردن خرچنگی ها متوقف می شود و به این معنی است که زمان بندی برای دسته بندی گاوها به درستی انجام نمی شود و چرخه شیردوشی با گاوهای ناراضی و سرپستانک های اذیت شده ادامه پیدا می کند.
در مورد کنترل ورم پستان در گاوداری شیری چه آموخته ایم
در این مثال ارائه شده در گاوداری شیری ، مسئله اصلی که نیاز به تصحیح شدن دارد تعلیم کارکنان شیردوش می باشد زیرا روند شیردوشی را به طور صحیح انجام نمی دهند. بعد از اصلاح این مسئله، شاخص های جریان شیر و نمره دهی موقت سرپستانک اصلاح می شوند و به این ترتیب بسیاری از عوامل خطرآفرین ذکر شده در بالا کاهش می یابند. چنین اتفاقات بسیار مشابهی در دیگر گاوداری ها مشاهده کرده ایم، هنگامی که خلأ، پولساتور، تراز خرچنگی یا جداکننده های خودکار مشکل ساز شده اند.
می توانیم عملکرد بهتری داشته باشیم
با توجه به تحقیقات انجام شده و مشاهدات ما، در بسیاری از گاوداری ها فرصت های بسیاری برای کاهش عوامل ایجاد کننده ورم پستان و بهبود روند شیردوشی وجود دارد. به شدت توصیه می کنیم که هنگام شیردوشی، گاوها را به دقت مشاهده کنید تا مشخص کنید که آیا برخی از این عوامل پنهان ایجاد کننده ورم پستان ممکن است در گاوداری ها رخ دهد.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده همه محصولات دام سنگین اینجا کلیک کنید
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین