چرخه فحلی گاو و عوامل تأثیرگذار بر آبستنی
یکی از عوامل مهمی که در چرخه فحلی گاو اثر می گذارد وزن بدن است، گاوهایی که بعد از زایمان نمره وضعیت بدنی آنها بیش از حد پائین می آید و گاوهایی که در اوایل شیردهی بیشتر از 27.24 کیلو وزن از دست می دهند دیرتر فحل و آبستن می شوند.
چرخه فحلی گاو و عوامل تأثیرگذار بر آبستنی
گاوهایی که به چرخه فحلی بر نمی گردند، مشکلاتی در گاوداری ها به وجود می آورند. یکی از عوامل مهمی که در بازگشت به چرخه فحلی گاو اثر می گذارد وزن بدن است. گاوهایی که بعد از زایمان نمره وضعیت بدنی آنها بیش از حد پائین می آید خیلی دیرتر آبستن می شوند.
محققین دانشگاه هلند عوامل مرتبط با بازگشت تخمدان به چرخه فحلی گاو در طی 21 روز شیردهی (DMI) را ارزیابی کردند و نتایج را در مجله دیری ساینس به چاپ رساندند. در این تحقیق، تخمدان 768 گاو از دو گاوداری در روزهای 17 و 21 و 24 شیردهی (DMI) بررسی شد. از اندازه جسم زرد گاوها برای تشخیص بازگشت یا عدم بازگشت گاوها به چرخه فحلی استفاده شد.
بررسی تمامی گاوها نشان داد گاوهایی که در تابستان و زمستان زایمان کردند، گاوهایی که چندین مرحله شیردهی را تجربه کردند و آنهایی که عاری از بیماری بودند بیشتر دارای چرخه فحلی منظم 21 روزه بودند. گاوهایی که در اوایل شیردهی کمتر از 27.24 کیلو وزن از دست می دهند سریع تر به چرخه فحلی بر می گردند و سرانجام دوره خشکی طولانی در گاوهای چند شکم، که سابقه دوره خشکی آنها ثبت شده بود، با کاهش چرخه فحلی مرتبط بود.
بارندگی موجب بروز بیماری ورم پستان می شود
بنابر گزارش های جمع آوری شده، بارندگی کم، بروز ورم پستان را تعدیل می کند اما در فصل بارندگی میزان شیوع ورم پستان افزایش می یابد. مایکوپلاسما یک بیماری واگیردار است که موجب بیماری ورم پستان می شود. این باکتری سریع پخش می شود و هیچ درمان مؤثری برای آن وجود ندارد. برای تخمین میزان شیوع عوامل بیماری زا و مسری ورم پستان در گاوداری های آمریکا از مخازن شیر نمونه هایی جمع آوری شد. در 534 گاوداری، مایکوپلاسما از کشت 32 درصد از گاوداری ها جدا شد.
وجود یک اشتباه در فرآیند شیردوشی می تواند باعث افزایش ناگهانی مایکوپلاسما در پستان شود. فرآیند شیردوشی باید به نحوی مدیریت شود که مانع این افزایش ناگهانی شود.
توصیه شده است که در سالن شیردوشی از منابع قابل اطمینان غوطه ورسازی سرپستانک و دستکش استفاده کنید . تجهیزات شیردوشی را در شرایط مناسب نگهداری کنید. محیط گاوها را خشک و تمیز نگه دارید، بهداشت سرپستانک ها را حفظ کنید و با خرید علوفه نامناسب بیماری را به گاوداری های خود وارد نکنید.
خنک کردن گاوهای خشک بیشتر از آنچه تصور می شود سودمند است
علائم تنش گرمایی در گاوهای خشک کمتر مشخص است زیرا هیچ شاخص تولیدی برای نظارت وجود ندارد. بروز تنش گرمایی در گاوهای خشک، میزان تنفس و دمای رکتوم را افزایش می دهد و مصرف خوراک را کاهش می دهد. به هر حال، تنش گرمایی، قبل از آنکه علائم آن مشخص شود آسیب هایی به بدن وارد می کند. در یک تحقیق دو گروه گاو مورد مقایسه قرار گرفتند. گروهی که در دوره خشکی خنک می شدند و گروهی که خنک نمی شدند. مطالعات نشان دادند که گروهی از گاوها که تحت تنش گرمایی نبودند در 5 روز اول شیردهی به درمان باکتری استرپ اورئوس بهتر واکنش می دهند.
بر اساس عملکرد گاوها در فصل های سال، گاوهای خشک در سردترین فصل های سال، نسبت به گاوهای خشک در فصل های گرم، میزان 544 تا 708 کیلوگرم شیر بیشتری تولید می کنند. رشد سلول های پستانی در دوره خشکی در گاوهایی که خنک می شوند بهتر است، شیوع ورم پستان در گاوهایی که خنک شده اند کمتر است و همچنین مشکلات تنفسی و هضمی کمتری دارند.
گرما بر جنین نیز اثر می گذارد. نتایج مقایسه گاوهای خنک شده و گاوهای خنک نشده، نشان داد که گوساله های متولد شده از تلیسه هایی که تحت تنش گرمایی بودند کوچکتر بوده و تا یک سالگی کمتر رشد کردند و وزن کمتر و جثه کوچکتری داشته اند.
همچنین توانایی این گوساله ها در استفاده از آنتی بادی ها کاهش می یابد. بازده جذب lgG در گوساله هایی که از مادرهای تحت تنش گرمایی متولد می شوند کمتر است. علاوه بر این مزیت های اولیه، گوساله های متولد شده از گاوهایی که خنک شده اند کمتر حذف می شوند، کمتر دچار بیماری می شوند و بیشتر آنها اولین دوره شیردهی خود را به پایان می رسانند و شیر بیشتری تولید می کنند.
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
مشاهده همه محصولات دام سنگین مجتمع صنایع تبدیلی دستچین:
کنسانتره گاو سوپرشیر، کنسانتره گاو پرشیر، کنسانتره گوساله پرواری، کنسانتره گاو خشک و تلیسه، کنسانتره گاو انتظار زایش، کنسانتره استارتر گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین، جهت تغذیه گاوهای شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره سوپرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای پرتولید در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در بالاترین سطح ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو پرشیر دستچین
کنسانتره گاو پرشیر دستچین، جهت تغذیه کلیه رده های گاوهای شیری تا توان تولید روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره پرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای شیری در کلیه رده های تا ۳۰ کیلو تولید روزانه شیر در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در شرایط مطلوب ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره استارتر گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره تلیسه پرورشی دستچین
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین