مصرف ماده خشک دام نیاز به تنظیم دقیق جیره دارد
مصرف ماده خشک دام یک فاکتور مهم در ارائه مواد مغذی به دام می باشد که تنظیم آن توسط جیره نویس گاوداری و براساس توانایی دام در تبدیل مواد مغذی جیره به شیر استوار شده است.
مصرف ماده خشک دام یک فاکتور مهم در تغذیه گاو می باشد. دام ها به مواد مغذی نیاز دارند که با کیلوگرم پروتئین قابل سوخت و ساز، “مگا کالری انرژی خالص (Mcal)” ، “کیلوگرم فیبر” و “گرم یا میلی گرم مواد معدنی” مشخص می شود.
اکثر گاودارها و متخصصین تغذیه، درصدی از مواد مغذی را در ماده خشک جیره می گنجانند. برای مثال، 5 درصد چربی برای گاو شیری پرتولید توصیه می شود. اما نیاز گاو باید براساس کیلوگرم چربی بیان شود (برای مثال، 1.3 کیلوگرم)، که با ضرب کردن مقدار DMI (در این مثال 22.6 کیلوگرم) در درصد توصیه شده (در این مثال 5 درصد) به دست می آید.
اگر DMI بالاتر باشد، غلظت کمتر چربی می تواند راهی برای صرفه جویی در پول باشد. اگر DMI پائین تر باشد، غلظت چربی باید در جهت ارائه سطح مطلوب انرژی و اجتناب از کاهش تولید شیر با تأثیر منفی بر باروری افزایش یابد.
عواملی که در مصرف ماده خشک دام باید نادیده گرفته شوند؟
دو عامل مهمی که میزان DMI را تعیین می کنند. تولید شیر (تنظیم شده برای ترکیبات شیر) و وزن بدن گاو می باشند. جدول(1) توصیه هایی در مورد DMI ارائه می دهد. اگر گله شما ماده خشک بیشتر از آنچه توصیه شده مصرف کند، شما می توانید غلظت مواد مغذی را کاهش دهید.
برای مثال، گاوها در دوره تنش گرمایی ماده خشک کمتری مصرف می کنند که در این صورت غلظت مواد مغذی باید افزایش یابد. چنانچه میزان DMI هر روز متغیر است علت آن را بررسی کنید. واریانس روزانه ماده خشک باید کمتر یا بیشتر از نیم کیلوگرم ماده خشک به ازای هر گاو در گروه باشد.
عوامل مؤثر بر مصرف ماده خشک دام (DMI) عبارتند از: سطح مواد مغذی (برای مثال، چربی بیش از حد که مصرف را کاهش می دهد) و مقدار فیبر نامحلول در شوینده خنثی هضم نشده (UNDF) (میزان بالای آن شکمبه گاو را قبل از آنکه نیازهای تغذیه ای برآورده شوند پر می کند). ولی عوامل غیرتغذیه ای نیز می توانند DMI را کاهش دهند. برای مثال لنگش باعث مراجعه کمتر به آخور می شود، تنش گرمایی اشتها را کم می کند و جداسازی خوراک، خوشخوراکی خوراک را کاهش می دهد که البته این عوامل تا سطوح ناهموار کف آخور نیز گسترش می یابد. ناهموار بودن سطح آخور می تواند باعث فاسد شدن خوراک و رشد کپک شود (از قبیل سطوح پر سوراخ کف آخور و ایجاد گرمای ثانویه در آخور).
میزان مصرف علوفه در UNDF-240 برای گاوهای هلشتاین 2.26 تا 2.49 کیلوگرم و برای گاوهای جرسی 1.81 کیلوگرم توصیه می شود. فاکتور هایی که در این رابطه باید در نظر گرفته شوند عبارتند از تعداد دفعات خوراک دهی در روز (خوراک تازه / TMR بعد از هر بار دوشش)، تعداد دفعات جلو راندن خوراک باقیمانده و برداشتن خوراکی که در روز مصرف نمی شوند.
آخرین کیلوگرم را مشخص کنید
ماده خشک باقیمانده، آخرین کیلوگرم ماده خشک مصرف شده توسط گاو را مشخص می کند. ثابت شده که 0.5 کیلوگرم ماده خشک مرزی (بیشتر از میزان تنظیم شده) می تواند 0.9 کیلوگرم شیر گاوهای جرسی یا 1.13 کیلوگرم شیر گاوهای هلشتاین را پشتیبانی کند. پاسخ مطلوب شیر زمانی رخ می دهد که نیازهای نگهداری، رشد و وضعیت بدنی از طریق جیره پایه مصرف شده تأمین شود.
مدت زمانی که آخور خالی می ماند نیز مهم است. اگر آخور به مدت 30 دقیقه قبل از شیردوشی خالی باشد و بعد از شیردوشی خوراک تازه ریخته شود می تواند مؤثر باشد، اما اگر آخور از 2 صبح تا ساعت 6 صبح، زمانی که گاوها دوشیده می شوند خالی باشد مطلوب نمی باشد.
توانایی گاو در تبدیل مواد مغذی جیره به شیر یکی از موضوعات مهم DMI می باشد. بازده خوراک برابر است با کیلوگرم شیر تصحیح شده براساس چربی 3.5 درصد به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی، توصیه ها برای گروه های مختلف گاوها یا کل گاوهای شیری، در جدول(2) ذکر شده است.
خوراک را به شیر تبدیل کنید
قبل از استفاده از فرمول زیر، تولید شیر را به شیر تصحیح شده براساس چربی 3.5 درصد تبدیل کنید.
(کیلوگرم چربی شیر × 18.57) + (کیلوگرم شیر × 0.35) = کیلوگرم شیر تصحیح شده براساس چربی 3.5 درصد)
چنانچه در آخور، خوراکی باقیمانده است، این مقدار را از مقدار TMR ارائه شده کم کنید. فقط خوراک مصرف شده محاسبه می شود. بازده خوراک یک ابزار مفید برای مقایسه مقدار تولید شیر با ماده خشک مصرفی گروه گاوها می باشد تا مشخص شود که آیا واکنش گروه با گله بهینه است یا خیر؟
مشخص کردن DMI، آنچه برآن اثر می گذارد و نحوه ارزیابی تأثیر آن بر گله به ما کمک می کند تا جادوی واقعی DMI را درک کنیم. ارزیابی DMI بسیاری از مشکلات را در بسیاری از گاوداری ها حل می کند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
اطلاعات انواع خوراک دام دستچین را اینجا ببینید
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین