[rt_quote]
مدیریت سالن شیردوشی در حالت بهینه، رکن اصلی تولید شیر با کیفیت و حفظ سلامت پستان گاو در مزارع پرورش گاو شیری است.
[/rt_quote]
تولید سودمند شیر با کیفیت بالا هدف نهایی تمامی گاوداری ها می باشد. در ضمن، تولید شیر محصول خروجی اصلی در مزارع پرورش گاو شیری می باشد. در حالی که عوامل بسیاری بر تولید شیر و بازده کلی گاوداری مؤثرند ولی بازده سالن شیردوشی به طور ویژه ای اهمیت دارد. مدیریت بهینه سالن شیردوشی این اطمینان را ایجاد می کند که شیر با کیفیت بالا توأم با حفظ سلامت پستان، با سرعت یا با ملایمت و به طور کامل دوشیده شود.
اصول کلی مدیریت سالن شیردوشی
مدت زمان وصل بودن خرچنگی (Unit-on time)، تولید کلی شیر و وضعیت بافت پستانی به ترتیب شاخص های عملی مدیریت سالن شیردوشی برای نظارت در سرعت شیردوشی، کامل بودن شیردوشی و آرام بودن فرآیند شیردوشی در گاوداری می باشند. در مقاله های متعددی، چگونگی بهبود فرآیند شیردوشی با تمرکز بر مراحل اولیه رویه دوشش را با استفاده از آماده سازی پستان قبل از شیردوشی به طور خلاصه بیان شده است. ما همچنین سه شاخص جریان شیر (تولید شیر در دو دقیقه، وقفه بین وصل شدن خرچنگی و آغاز جریان شیر و مدت زمانی که میزان جریان شیر پائین است) و سیستم نمره دهی سرپستانک را برای ارزیابی دستگاه شیردوش که باعث تغییراتی در شرایط بافتی سرپستانک می شود و به طور خلاصه بیان کردیم. در طی تحقیقات خود، تنظیمات دستگاه و روند شیردوشی را به طور مرتب بررسی کردیم. در این مقاله، ما در مورد استفاده از جدا کننده های خودکار خرچنگی (ACR) به بهترین نحو برای بهینه کردن رویه های مراحل آخر شیردوشی صحبت خواهیم کرد.
مبحث جداکننده های خودکار به تحقیق گروهی محققین دانشگاه ایالت میشیگان در دهه 70 برمی گردد. محققین دو تحقیق جداگانه انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که جدا کننده های دستگاه شیردوش می توانند به طور خودکار جدا شوند بدون اینکه تولید شیر کاهش یابد یا سلامت پستان را به خطر اندازد.
از آن زمان، استفاده از ACRs به کاهش چشمگیر در کاهش وقفه بین وصل شدن خرچنگی و آغاز جریان شیر و شیردوشی بیش از حد منجر شده است. اصول عملکرد ACR بر پایه چهار شاخص جداگانه قرار دارد:
- وقفه بین وصل شدن خرچنگی و آغاز جریان شیر (بر حسب ثانیه)
- نرخ جریان شیر در زمان جدا شدن خرچنگی (کیلوگرم بر دقیقه)
- وقفه زمانی در جدا شدن خرچنگی (بر حسب ثانیه)
- وقفه زمانی قطع خلاء و اتصالی بازوی نگهدارنده خرچنگی
حداقل مدت زمان وصل بودن خرچنگی عبارتند از فاصله زمانی بعد از وصل شدن خرچنگی تا زمانی که حسگر نرخ جریان شیر را اندازه می گیرد. وقفه زمان جدا شدن خرچنگی روی مدت زمانی که خرچنگی هنوز به سرپستانک متصل است بعد از اینکه میزان جریان شیر به حد آستانه جدا شدن خرچنگی رسیده است تأثیر می گذارد. وقفه به عبارتی به معنی وقفه بین قطع شدن خلاء و زمان اتصال بازوی نگهدارنده خرچنگی می باشد.
در تعریف این شاخص ها و عملکرد آنها کارشناسان گاوداری ها متفاوت عمل می کنند، گله ها با هم متفاوت هستند و استفاده از تنظیمات یکسان ACR می تواند به واکنش متفاوت در گله های متفاوت منجر شود. بنابراین، استفاده از توصیه کلی برای این شاخص ها برای همه گله ها امکان پذیر نیست.
میزان شیر استحصالی دوشش دستی یک معیار می باشد
با استفاده از دوشش دستی بعد از شیردوشی می توان متوجه شد که آیا گاو کاملاً دوشیده شده است یا نه! بر اساس دستورالعمل مرکز تولید شیر با کیفیت (QMPS)، ما 30 نمونه دوشش دستی از کل گله گاوداری در یک نوبت شیردوشی را جمع آوری می کنیم. نمونه فقط از گاوهایی که چهار کارتیه آنها دوشیده می شود جمع آوری می شود.
بلافاصله بعد از جدا شدن خرچنگی، هر کارتیه را حداکثر به مدت 15 ثانیه، یا تا زمانی که جریان شیر قطع شود می دوشیم. ما مشخص کردیم که آیا مقدار شیر جمع آوری شده ار شیردوشی دستی از هر کارتیه یکسان می باشد یا از یکی از کارتیه ها شیر بیشتری جمع آوری می شود.
به طور ایده آل، باید 150 تا 250 میلی لیتر شیر در پستان 24 گاو از 30 گاو باقی بماند (80 درصد). گاوهایی که این مقدار شیر در پستان آنها باقیمانده باشد کاملاً دوشیده شده اند و هیچ تأثیر منفی بر تولید شیر ندارند. چنانچه کمتر از 150 میلی لیتر شیر در کارتیه بیش از 20 درصد از گاوها باقیمانده باشد نشان دهنده این است که آنها بیش از حد دوشیده می شوند و بنابراین فرصتی برای بهبود عملکرد پستان و سالن شیردوشی و آسایش دام وجود دارد.
مدیریت سالن شیردوشی در گرو آگاهی از مراحل فرآیند
برای بهینه کردن تنظیمات ACR، لازم است که مجموعه ای از داده ها را جمع آوری کنید تا اطمینان حاصل کنید که با کمک روند شیردوشی و تنظیمات دستگاه می توان خروج شیر به طور مناسب، وقفه زمانی آغاز جریان شیر، سلامت بافت پستانی و آسایش گاو در طی شیردوشی را بهینه کرد. علاوه بر آن، توصیه می کنیم که دلایل تغییر تنظیمات ACR را مستند کنید و با تمامی اعضای گروه کیفیت شیر در مورد مزایا و معایب آن صحبت کنید و به طور مستقیم با نمایندگی تماس بگیرید و اجازه دهید تغییرات را اعمال کنند.
همچنین آگاه کردن تکنسین شیردوش گاوداری خود از این تغییرات اهمیت دارد تا از گیج شدن و ایجاد نقص در روند شیردوشی از قبیل دوباره وصل کردن خرچنگی گاوهایی که قرار است دستی دوشیده شوند، جلوگیری گردد. هرگونه تغییر در تنظیمات ACR باید به آهستگی (میزان جریان شیر هنگام جدا شدن خرچنگی، 45 تا 135 گرم در دقیقه و وقفه زمانی در جدا شدن خرچنگی 1 تا 2 ثانیه) و با نظارت دقیق انجام شود.
بعد از اینکه در تنظیمات ACR تغییراتی ایجاد شد، شما باید به گاو زمان دهید تا خود را با این تغییرات وفق دهد و تا یک هفته بعد، از اعمال تغییرات ثانویه اجتناب کنید. بعد از گذشت یک هفته از اعمال تغییرات اولیه، میزان شیر کارتیه های دستی دوشیده شده و تأثیر تغییرات باید بررسی گردند. تجربه به مانشان داده است که گاوها با گذر زمان عادت می کنند و ممکن است تغییرات دیگری لازم باشد.
اتصال بازوی نگهدارنده خرچنگی
بهترین زمان برای اتصال بازوی نگهدارنده خرچنگی و شلنگ ها در شیردوش های اتوماتیک، بین زمانی است که تعداد زیادی از خرچنگی ها از سرپستانک ها روی سکو می افتند و زمانی است که خلأ هنوز در خرچنگی وجود دارد. اگر این فاصله زمانی طولانی باشد، خرچنگی ها به زمین می افتند و دهانه فنجان سرپستانک آلوده می شود. از طرف دیگر، اگر این فاصله زمانی بسیار کم باشد، خرچنگی ها وقتی که هنوز میزان خلأ بالا است از سرپستانک کشیده می شود و باعث اذیت شدن گاو در انتهای شیردوشی می شوند.
به منظور تغییر تنظیمات، شما باید مناسب بودن این فاصله زمانی را در دام های شکم اول و دام های بالغ بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که در مرحله اول، تمامی خروجی های خرچنگی و لاینر باز هستند زیرا بر مشاهدات شما اثر می گذارد.
تغییر این بازه زمانی، باید ثانیه به ثانیه و به تدریج انجام شود. چنانچه اعمال تغییرات در بازه زمان اتصال بازوی نگهدارنده خرچنگی هیچ بهبودی را ایجاد نکرد، ممکن است تغییر در اندازه دهانه خروجی هوا لازم باشد.
به خاطر داشته باشید که ACR تکه ای از یک سامانه در گاوداری است. آماده سازی پستان قبل از شیردوشی، تنظیمات خلأ و پولساتور و همچنین مدیریت گله، سلامت پستان و کیفیت شیر از اهمیت یکسانی برخوردارند.