تجربه یک گاوداری در باره آلودگی سالن شیردوشی
در یک گاوداری در کشور زیمباوه با 500 رأس گاو دوشا، شمار سلول بدنی گله 200،000 در هر میلی لیتر بود اما در 3 ماه اخیر شمار سلول بدنی گله با افزایش مواجه شده بود. از تک تک گاوها آزمایش شمار سلول بدنی گرفته شد و نمونه های گرفته شده از گاوهای مشکل دار وجود Staph aureus و Strep agalactia را نشان داد.
هنگامی که گاوها دوشیده می شدند، شیر آنها وارد یکی از سه مخزن می شد که یکی از مخزن ها مخصوص گروه شمار سلول بدنی بالا بود. شمار سلول بدنی این مخزن 688،000 سلول در هر میلی لیتر بود و شمار باکتواسکن آن 1،083،000 در هر میلی لیتر بود. Strep ag می تواند در سطح بالای باکتری ها باعث شود میزان گلبول های سفید افزایش یابد و در نتیجه میزان شمار سلولی بسیار بالا رود.
کم دوشی، خطر ابتلا به ورم پستان، باقی ماندن شیر در پستان و باقی ماندن باکتری ها در پستان را افزایش می دهد. برای مثال، اگر 10 باکتری در پستان باقی بماند، تعداد آنها به 20، 40، 80 و بیشتر افزایش می یابد. اگر گاو کم دوشی شود و 50 باکتری در پستان باقی بماند سرعت تکثیر باکتری ها و شمار سلول بدنی افزایش می یابد و تعداد آنها به 100، 200، 400 و بیشتر می رسد.
من به روند شیردوشی نگاهی انداختم. در سالن شیردوشی چهار کارگر شیردوش و یک ناظر وجود داشت. در آنجا از سیستم رئیس و مرئوس پیروی می شد اما روند کار خیلی آرام پیش می رفت. اولین کارگر شیردوش، کار پیش غوطه ورسازی را انجام می داد و کارگر دوم یک دقیقه بعد رگ زنی را انجام می داد.
کارگر سوم و چهارم پشت سر آنها کار خود را انجام می دادند. کل زمان صرف شده از زمان تحریک سازی تا وصل کردن خرچنگی بین 4 تا 8 دقیقه بود. به دلیل اینکه خرچنگی در زمان اوج ترشح اکسی توسین وصل نمی شد شیردوشی به طور کامل انجام نمی شد و به کم دوشی منجر می گردید.
در آفریقا کارگران، عمل پس غوطه ورسازی را به طور دستی انجام می دهند زیرا قیمت مواد شیمیایی پس غوطه ورسازی بسیار بالا است و محصولات جایگزین هم کم کیفیت هستند.
منشاء عفونت سالن شیردوشی از کجاست؟ و چگونه پخش شده است؟
سالن شیردوشی گاوداری از نظر فرآیند شیردوشی کامل بود. تمامی کارکنان شیردوش دستکش می پوشیدند و بعد از اتمام کار هر گاو، شسته می شد. تمامی سرپستانک ها پیش غوطه ورسازی می شدند و گاوهایی با شمار سلول بدنی بالا، در آخر کار دوشیده می شدند.
به نظر می رسید تمامی کارهایی که باید انجام شود انجام شده است. زمان آن رسیده بود که ببینیم در سالن شیردوشی واقعاً چه اتفاقی افتاده است. گاوها دو بار در روز در یک سالن شیردوشی دو طرفه 24 تایی دوشیده می شدند. لاینرهای دستگاه شیردوش بعد از هر 2500 بار دوشش، تعویض می شدند و سالن شیردوشی هر 2 ماه یکبار آزمایش می شد و پایداری خلاء آن عالی بود.
در سالن شیردوشی، متوجه شدم که تراز خرچنگی دقیق نیست. لوله شیر، بلند و طناب ACR (جدا کننده خرچنگی خودکار) روی خرچنگی کشیده می شدند و سپس دور پستان می پیچید. هنگامی که خرچنگی ها جدا می شدند، هنوز مقداری شیر در پستان برخی از گاوها باقی می ماند و من می توانستم از هر گاو بیش از 1.36 کیلوگرم شیر بدوشم.
غوطه ورسازی سرپستانک، رنگ را تغییر می دهد
محصول باید به طور دقیق برای پس غوطه ورسازی استفاده می شد ولی هنگام راه رفتن در سالن شیردوشی گیج شده بودم زیرا رنگ برخی از سرپستانک ها اینگونه به نظر می رسید که در یک مایع شفاف غوطه ور شده اند. با بررسی بیشتر متوجه شدم که ید بعد از استفاده از سرپستانک پاک می شد.
در طی 2 ثانیه، ید از روی سرپستانک پاک می شد و اینگونه به نظر می رسید که سرپستانک با یک محلول گلیسیرین مانند پوشانده شده بود. سرپستانک تعدادی از گاوها هنگامی که سالن شیردوشی را ترک می کردند قهوه ای بود و به طور واضح در رابطه با غوطه ورسازی سرپستانک مشکل وجود داشت.
مواد ضدعفونی کننده پس دوشی سرپستانک دستگاه شیردوش درصد عفونت های جدید را تا 50 درصد کاهش می دهد، به شرط آنکه از محصول با کیفیت استفاده شود.
من تردید داشتم که مواد غوطه ورسازی سرپستانک که از آنها استفاده می کردند، بتواند بسیاری از باکتری ها را بکشد و بنابراین محلول پس غوطه ورسازی از شرکت دیگری که کیفیت بهتری داشت خریداری شد.
ما هنوز مطمئن نیستیم که عفونت چگونه وارد سرپستانک می شد، این احتمال وجود دارد که عفونت از طریق دستان کارگر شیردوش وارد سرپستانک شده باشد. احتمال اینکه عفونت از دام های خریداری شده وارد گله شده باشد وجود ندارد زیرا گله یک گله بسته بود.
هنگامی که تمامی اقدامات کنترلی به طور دقیق انجام شد، آزمایش باکتری شناسی روی تمام گاوها با شمار سلولی بدنی بیش از 500،000 سلول در هر میلی لیتر انجام دادیم. گاوهایی که نتیجه آزمایش آنها مثبت بود یا درمان می شدند یا سریع در اواخر دوره شیردهی خشک می شدند و یا چنانچه در فهرست دام های غیرآبستن بودند حذف می شدند. بعد از 2 ماه شمار سلول بدنی گله به زیر 250،000 سلول در هر میلی لیتر کاهش یافت.
سالن شیردوشی گاوداری و فرآیند شیردوشی را بررسی کنید
در اغلب موارد، فرضیه های ما درست نیست. در این مورد ما گمان می کردیم که از یک محلول غوطه ورسازی باکیفیت استفاده می شد و کارکنان شیردوش از یک روند مقرر شده استفاده می کردند. آنها قبلاً آموزش دیده بودند، اما روند کار را به درستی و دقیق انجام نمی دادند. فقط با رفتن به سالن شیردوشی و صرف زمان متوجه شدیم که فرضیه های ما غلط بود.