خوراک خوردن گاو را مشاهده و ارزیابی کنید
خوراک خوردن گاو را مشاهده و زیر نظر داشته باشید. در بعضی از مواقع، آنالیز خوراک و علوفه همراه با تنظیم جیره با توجه به مدل تغذیه های پیشرفته، ابزارهایی در جهت بهبود سلامت، عملکرد و سوددهی گله فراهم می کند.
خوراک خوردن گاو را مشاهده و زیر نظر داشته باشید. در بعضی از مواقع، آنالیز خوراک و علوفه همراه با تنظیم جیره دام با توجه به مدل تغذیه های پیشرفته، ابزارهایی در جهت بهبود سلامت، عملکرد و سوددهی گله فراهم می کند. با این وجود، گاوها کتاب نمی خوانند یا برنامه را طبق آنچه تنظیم شده دنبال نمی کنند. سلامت و عملکرد گاوها ممکن است نسبت به سطح مطلوب و سودآور عقب باشد.
در چنین شرایطی، عملکرد پیش بینی شده گاوها در تولید شیر و آنچه در واقع تولید می کنند می توانند به میزان 2.2 تا 4.5 کیلوگرم یا بیشتر به ازای هر گاو متفاوت باشد! این شرایط برای مشاوران تغذیه، مالکان و مدیران گاوداری عاجز کننده می باشد، در نتیجه ما باید فراتر از آنالیز خوراک دام و استفاده از نرم افزار پیش رویم و به سمت تغذیه پژوهشی با استفاده از ابزارهایی نظیر خوراک خوردن گاو ها و مشاهده رفتار و اعمال روزانه آنها حرکت کنیم.
در مقالات قبلی مربوط به ابزارهای مشاهده ای، به مبحث ابزارهای مشاهده ای خوراک، جیره کاملاً مخلوط (TMR)، بهداشت و نظافت پرداخته شده و یکنواختی ترکیب TMR مورد بررسی قرار گرفت. عوامل مضر تغذیه ای یا انحراف های ایجاد شده از میکسر تا آخور می تواند اثر برنامه تغذیه ای پیش بینی شده و سلامت گله را کاهش دهد.
مراقب آنچه رخ می دهد باشید و خوراک خوردن گاو ها را زیر نظر داشته باشید
یکی از باارزش ترین کارها هنگام بازدید از گاوداری این است که در یک مکان مرتفع بایستید و خوراک خوردن گاو ها را مشاهده کنید. رفتار خوراک خوردن گاو ها یک سرنخ مخفی در فرصت های عملکردی و سلامت می باشد. گاوها نسبت به خوراک یکنواخت بهتر عمل می کنند و رفتار خوراک خوری آنها نشان دهنده آن می باشد. 10 تا 15 دقیقه وقت بگذارید و رفتار دام بر سر آخور را مشاهده کنید. آنها باید TMR را به صورت حرکت سر به بالا و پائین و بدون اینکه سر را به چپ و راست حرکت دهند، مصرف کنند. گاوهای با عملکرد بالا و گاوهایی که با حالت پویا و فعال خوراک می خورند، TMR را با حرکت سر به پائین برداشته و با دهان کاملاً پر سر را به طرف بالا حرکت می دهند. جداسازی خوراک گریز ناپذیر است اما تلاش خود را در جهت کاهش این رفتار انجام دهید.
گاوها منحصر به فرد هستند و دارای ویژگی های مخصوص به خود هستند و معمولاً کمتر از 5 درصد از آنها رفتارهای متفاوتی از خود بروز می دهند. مشاهده رفتار خوراک خوردن گاو ها ارزشمند است اما می تواند فردی باشد و در گاهی از موارد دیدگاه کافی برای درک کامل مصرف و مشکلات TMR ارائه نمی دهد.
مصرف جیره یکنواخت را نیز می توان به طور فردی به واسطه جعبه پن استیت یا آون ماده خشک بررسی کرد. میزان یکنواختی خوراک خورده شده در بهاربند را از نظر اندازه ذرات یا میزان ماده خشک بعد از مصرف TMR بازبینی کنید. خوراک موجود در الک بالایی و وزن آن (به عنوان درصد کل وزن) و یا میزان ماده خشک را در آون ارزیابی کنید.
در هر دو روش، نمونه گیری کنید و آنها را حداقل در سه دفعه مجزا در طول روز و قبل از این که خوراک روز بعدی ارائه شود، ارزیابی کنید. خوراک موجود در الک بالایی و وزن آن و محتوای ماده خشک TMR باید فقط به میزان 5 درصد یا کمتر نسبت به TMR که در ابتدا ارائه شد، متفاوت باشد. بخش های غربال شده را به منظور ارزیابی عینی کنار یکدیگر قرار دهید. (شکل1)
چنانچه محتوای الک بالایی افزایش یابد (برای مثال از 5 درصد تا 10 درصد)، دام غلات و ذرات ریز شده در جیره را به جای ذرات بزرگتر مصرف می کند. با سپری شدن روز و همچنین هنگامی که گاو ترجیحاً بخش خوشخوراک TMR را می خورد بخش های بلندتر جیره باقی می ماند. این یکی از معمول ترین مواردی است که در گاوداری هایی که می توان جیره یکنواختی را در آن بهبود داد مشاهده می شود. رهکارهایی که برای رفع این نوع جداسازی وجود دارد عبارتند از:
- افزایش تعداد دفعاتی که خوراک به سمت جلو هدایت می شود.
- خرد کردن علوفه
- مخلوط کردن خوراک به مدت طولانی تر در جهت کاهش میانگین ذرات باقیمانده در الک بالایی و افزایش آن در الک پائینی (بیشتر یکدست کردن TMR)
- اضافه کردن ترکیبات چسبنده مانند ملاس، آب پنیر یا آب به خوراک تا ذرات جیره بهتر به یکدیگر بچسبند.
چنانچه محتوای الک بالایی کاهش یابد (برای مثال از 10 درصد به 5 درصد)، گاوها فیبر بلندتر را جستجو و مصرف می کنند. در این مورد، ذرات کوتاه تر جیره در طول روز باقی می ماند. این شرایط ممکن است در اثر دیگر اختلالات تغذیه ای ناشی از اسیدوز تحت بالینی یا ناراحتی های شکمبه ای ایجاد شود.
در برخی از موارد، این شرایط با مصرف افزایش یافته بی کربنات سدیمی توأم می شود که به طور آزاد در آخور در دسترس است. در چنین شرایطی، تنظیم جیره به نوعی صحیح است. اما ارائه و مدیریت خوراک گاو به درستی صورت نگرفته است. برای مثال، TMR ممکن است به مدت کافی مخلوط نشده باشد یا تیغه های میکسر کند شده باشند که در این حالت TMR به صورت لایه لایه های مجزا و ارائه غیریکنواخت خوراک در آخور منجر می شود.
برای جلوگیری از بروز ناراحتی های شکمبه ای، درست مخلوط شدن TMR را بررسی کنید و مطمئن شوید که جیره طبق آنچه که تنظیم شده، ارائه می گردد. در صورتیکه باقیماندن کمتر از 2 درصد خوراک در آخور هدف باشد، مطمئن شوید که گاوها 24 ساعت روز به خوراک دسترسی دارند. خالی بودن آخور و گرسنه بودن گاوها باعث می شود که گاوها به سرعت خوراک را ببلعند و در نتیجه به ناراحتی های شکمبه ای مبتلا شوند.
با کمک الک بررسی کنید
گاو شیری به طور میانگین 45 درصد فیبر جیره را هضم می کند. گاوی که TMR حاوی 22.6 کیلوگرم ماده خشک و 30 درصد فیبر مصرف می کند، 3.2 کیلوگرم فیبر را مصرف می کند (و تقریباً 3.6 کیلوگرم فیبر را هضم نمی کند). با این وجود، نوع فیبر می تواند به هضم پذیری کم (1.3 کیلوگرم) یا زیاد (5 کیلوگرم) منجر می شود.
آیا عملکرد گاوها از افزایش هضم پذیری 1.3 یا 5 کیلوگرم بهتر می شود؟ همیشه فیبرهایی وجود دارند که از شکمبه عبور می کنند، اما الک ساده آشپزخانه می تواند به شما در پیش بینی آخرین مرحله تغذیه و شناسایی فرصت ها کمک می کند.
با گروه پرمصرف ترین گاوها آغاز کنید و حداقل از 10 توده مدفوع حاوی فیبر هضم نشده نمونه گیری کنید. بسیاری از مالکان، مدیران و مشاوران گاوداری ها در طول بهاربند راه می روند و فیبر خوراک هضم نشده را ارزیابی می کنند، اما به واسطه شستن فضولات، اطلاعات باارزش بیشتری از مشاهدات خود کسب می کنند. این کار امکان ارزیابی اندازه ذرات هضم نشده توسط گاوهای با عملکرد بالا را فراهم می کند. اندازه فیبر باقیمانده باید مانند اندازه برگ های سوزنی کاج باشد و حاوی مقدار کم یا فاقد ساقه کامل ذرت یا ساقه کاه و هیلاژ باشد. هنگامی که کل فیبر خوراک وارد فضولات شود، همانگونه که در شکل(2) مشاهده می کنید، لازم است که انرژی جیره و هضم پذیری فیبر مورد توجه قرار گیرد. برخی اوقات ذرت کامل در فضولات مشاهده می شود. اندازه ذرات ذرت و یا سرعت عبور می تواند به هضم پذیری دانه کمتر از حد ایده آل منجر شود. با مشاور تغذیه دامداری خود مشورت کنید تا بتوانید از این فرصت ها به بهترین نحو استفاده کنید.
حتی جیره گاوهای شیری که به بهترین نحو تنظیم شده باشند نیز همیشه طبق آنچه پیش بینی شده است عمل نمی کند. گاوهای شیری در اغلب موارد به ما نشان می دهند که در چه زمینه هایی فرصت بهبود وجود دارد، اما ما باید تیزبین باشیم.
اضافه شدن ابزارهایی که هنگام راه رفتن در میان گله و یا مشاهده نیاز به آنها را احساس کرده اید را بررسی کنید. شما ممکن است در طی ارائه TMR، مصرف خوراک بر سر آخور یا فیبر TMR و هضم نشاسته فرصت های سودمند بیشتری کسب کنید.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
اطلاعات انواع خوراک دام دستچین را اینجا ببینید
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید. مجتمع دستچین می تواند با مدیریت علمی تغذیه دامداری شما و تأمین کنسانتره استاندارد باعث رونق اقتصادی دامداری شما شود (کلیک کنید)
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین