خوراندن آغوز به گوساله
خوراندن آغوز به گوساله های تازه متولد شده ضروری است زیرا آنها بدون ایمنی متولد می شوند. در نتیجه باید به این مورد توجه بیشتری شود. عوامل کلیدی زیادی وجود دارد که مشخص می کنند گوساله از طریق آغوز چه میزان ایمنی دریافت می کند. برای مثال، توانایی جذب پروتئین های آنتی بادی (به طور عمده ایمونوگلوبین) آغوز توسط گوساله به زمان مصرف نسبت به زمان تولد، بسیار بستگی دارد. جذب آنتی بادی آغوز 4 ساعت بعد از تولد تا 25 درصد کاهش پیدا می کند و تقریباً تا 24 ساعت پس از تولد، میزان جذب به صفر می رسد.
ایمونوگلوبین آغوز
به دلیل اینکه هدف از خوراندن آغوز فراهم کردن حداقل 100 گرم ایمونوگلوبین می باشد با خوراندن 1.8 لیتر آغوز حاوی 50 گرم ایمونوگلوبین در هر 0.9 لیتر، ما به این هدف می رسیم. بهتر است که 200 گرم فراهم کنیم که نیازمند خوراندن 3.7 لیتر آغوز حاوی 50 گرم ایمونوگلوبین به ازای 0.9 لیتر آغوز را مشخص می کند.
این سئوال مطرح می شود که ایمونوگلوبین چیست و نقش آن چیست؟ توزیع معمولی ایمونوگلوبین به صورت تقریباً 85 تا 90 درصد lgG، 5 درصد lgA و 7 درصد lgM می باشد. lgG مهم ترین عامل در انتقال ایمنی عمومی است اما همچنین در داخل روده نیز نقش ایفاء می کند.
lgA نقش کمتری در ایمنی روده ای نسبت به عوامل بیماری زای روده دارد در حالیکه lgM به طور عمده از طریق کمک به پیشگیری عفونت خونی و ایمنی، نقش مهمی در ایمنی روده ای دارد. عامل کلیدی دیگر این است که مجموع عملکرد انواع lg با یکدیگر، نسبت به عملکرد دسته های lg به طور جداگانه بهینه تر است.
غلبه بر آلودگی آغوز
جذب آنتی بادی به واسطه تنش کاهش می یابد که این تنش از منابع مختلفی از قبیل گرما، سخت زایی، جابه جایی با خشونت دام و خوراک دهی گوساله ها نشأت می گیرد. منبع دیگری که باعث کاهش جذب آنتی بادی می باشد، آلودگی باکتریایی است. آغوز آلوده (حاوی بار باکتریایی) نه تنها برای گوساله یک مشکل مستقیم می باشد، بلکه میزان جذب آنتی بادی را نیز کاهش می دهد. تعدادی از مطالعات موضوعی نشان دادند که در 33 تا 90 درصد از نمونه های آغوز میزان کل باکتری ها و کولیفرم ها به ترتیب بیش از حد مجاز 100000 و 10000 واحد کلونی بر میلی لیتر می باشد.
تحقیقات نشان داده اند که پستان کثیف، تکثیر باکتری در اثر ذخیره سازی نامناسب و تجهیزات آلوده به کار رفته برای شیردهی، انتقال و تغذیه گوساله ها سه منبع اصلی آلودگی می باشند. دسته آخر از معمول ترین منبع ایجاد آلودگی می باشد.
آغوز نباید ذخیره شود مگر اینکه پاستوریزه یا حرارت داده شده باشد. اگر آغوز تازه می خورانید پس از 2 ساعت در یخچال نگه داشتن این کار را انجام دهید. به مدت 3 روز می توانید از آغوز استفاده کنید. برای بیشتر از این مدت، آغوز باید فریز شود.
هنگام فرآوری آغوز با گرما، از دستگاه پاستوریزاتور خوب عایق بندی شده که همزن آن به خوبی کار می کند، استفاده کنید که می تواند دما را برای مدت یک ساعت به میزان 60 درجه سانتی گراد، قبل از خنک شدن و خوراندن یا ذخیره سازی حفظ کند. این دستگاه باید به دقت بازرسی و کنترل شود و به طور مداوم به وسیله نمونه برداری و کشت در قبل و بعد از پاستوریزاسیون بررسی شود.
جهت تغذیه گوساله آغوز نباید ذخیره شود مگر اینکه پاستوریزه یا حرارت داده شده باشد. اگر آغوز تازه می خورانید پس از 2 ساعت در یخچال نگه داشتن این کار را انجام دهید. به مدت 3 روز می توانید از آغوز استفاده کنید. برای بیشتر از این مدت، آغوز باید فریز شود.
تقریباً 20 سال پیش یک تحقیق آموزنده انجام شد. گوساله های ماده متولد شده در یک سال در گله میزان 1.8 لیتر یا 3.7 لیتر آغوز در وعده اول خوراک دهی دریافت می کردند. بعد از آن، تمامی گوساله های ماده به طور یکسان خوراک دهی و مدیریت شدند. گوساله هایی که میزان 1.8 لیتر آغوز دریافت کردند هزینه های دامپزشکی آنها دو برابر بود و گوساله هایی که 3.7 لیتر آغوز دریافت کردند افزایش وزن روزانه آنها تا زمان تلقیح 220 گرم بیشتر بود.
اما بزرگترین تفاوت، در دوره اول شیردهی آنها مشاهده شد. تلیسه های شکم اول که 3.7 لیتر آغوز دریافت کرده بودند نسبت به آنهایی که 1.8 لیتر آغوز دریافت کرده بودند، 11 درصد شیر بیشتری تولید کردند و این تفاوت در میزان شیردهی در دوره دوم شیردهی به 17 درصد رسید.
علت این تفاوت چیست؟ محققین دریافتند که آغوز بیش از 200 ترکیب بیواکتیو دارد که بر رشد گوساله، جذب مواد مغذی و جلوگیری از ورود باکتری مؤثر است، به جدول تهیه شده توسط دانشگاه کرنل که بر اساس مطالعات متعدد می باشد توجه کنید.
ترکیب مواد مغذی آغوز و تعریف آغوز
میزان جامدات آغوز و همچنین میزان مواد مغذی آغوز نسبت به شیر معمولی دو برابر است بنابراین میزان انرژی آغوز بیش از دو برابر شیر معمولی است. وجود 81 گرم lgG در هر لیتر شیر نشان دهنده کیفیت بالای آغوز می باشد در حالیکه در شیر معمولی هیچ میزانی از lgG وجود ندارد.
لاکتوفرین که یک آنتی باکتری است که در شیر وجود ندارد اما در آغوز به میزان بالایی مشاهده می شود. موازنه ترکیبات مغذی در آغوز بسیار بالاتر از شیر می باشد که اکثر آنها هورمون هایی هستند که تحت عنوان آنوبولیک شناخته شده اند و باعث افزایش رشد می شوند. این شاخه جدیدتری از علم را منعکس می کند: اپی ژنیک، میزان بالای مواد مغذی، lgG و ترکیبات متابولیک ممکن است ژن های بیشتری که تسریع کننده رشد، سلامت و تولید شیر در آینده می باشند را فعال کند.
برخی از خوانندگان به یاد می آورند که خوراندن آغوز و شیر انتقالی، (شیری که 2 تا 3 روز پس از زایش جمع آوری می شود) در سه روز اول تولد به گوساله ها توصیه می شد و این روش هنوز به خوبی توصیه می شود.
آغوز تحت عنوان اولین شیر خورانده شده بعد از تولد تعریف می شود. در گذشته، گاوها به مدت 3 روز دوشیده می شدند قبل از اینکه شیر آنها با شیر بقیه گله مخلوط شود.
گمان می رود که هر چه اندازه گله بزرگتر شود این شیوه به کار گرفته نمی شود و جدا کردن و خوراندن شیر انتقالی به گوساله ها مشکل سازتر می شود. شکل نشان می دهد که ترکیبات عمده آغوز که در سطح بالایی وجود دارند بعد از 24 ساعت طبیعی تر می شوند ولی در مورد ترکیبات بیواکتیو که در سطح متوسطی وجود دارند، واضح نیست که آیا مانند دیگر ترکیبات شیر به سطح طبیعی می رسند یا نه!
دانشمندان دانشگاه آلبرتا یافته های خود در مورد ارزش آغوز را در برنامه سالیانه ADSA (American Dairy Science Association) ارائه دادند. یافته های آنها نشان می دهد که خوراندن آغوز به گوساله ها بلافاصله بعد از تولد می تواند انتقال غیرفعال lgG و تجمع باکتری های مفید در روده بزرگ را بهبود دهد.
فرضیه بر این است که دو خصوصیت بالا به حفظ گوساله در برابر عفونت های روده ای قبل از دوره شیرگیری کمک می کند. یافته های دیگر تحقیقات نشان می دهند که تجمع میکروبیوم یک عامل اصلی در رشد سریع سیستم ایمنی موکوزال در طی هفته های اول تولد گوساله می باشد.
آغوز نه تنها از نظر جذب آنتی بادی توسط گوساله ارزشمند است، بلکه حاوی بسیاری از ترکیبات بیواکتیو مؤثر بر رشد، استفاده مواد مغذی و تولید شیر در آینده می باشد. میزان این ترکیبات و مواد مغذی در شیر انتقالی در حد متوسط می باشد. بنابراین اگر می توانید شیر انتقالی را نیز در سه روز اول بدو تولد به گوساله ها بخورانید.
خوراندن آغوز به گوساله ها بلافاصله بعد از تولد می تواند انتقال غیرفعال lgG و تجمع باکتری های مفید در روده بزرگ را بهبود دهد. آغوز نه تنها از نظر جذب آنتی بادی توسط گوساله ارزشمند است، بلکه حاوی بسیاری از ترکیبات بیواکتیو مؤثر بر رشد، استفاده مواد مغذی و تولید شیر در آینده می باشد.