تأثیر محیط بر ایمنی گوساله ها
بیرون از بهاربند و جایگاه گوساله ها جنگی در جریان است. این جنگ بین دو نیرویی است که شما نمی توانید آنها را ببینید. در یک طرف جبهه عوامل عفونی مختلف که می توانند دام ها را آلوده و بیمار کنند و در طرف دیگر سیستم ایمنی گوساله ها، تلیسه ها و گاوها قرار دارد. شما با نحوه مدیریت خود در روند این جنگ نقش دارید. شما برای تقویت سیستم ایمنی دام ها و کاهش عوامل بیماری زای مهاجم، کارهای زیادی باید انجام بدهید.
یک نمونه واقعی از این مثال، زمانی رخ داد که گوساله های جوان یک گاوداری که در هچ بودند دچار ذات الریه شده بودند که بعد از معاینه گوساله ها و بررسی شیوه مدیریتی مالک گاوداری، ایجاد دو تغییر کلی توصیه گردید:
مرحله اول: انتقال هچ ها به مکان بزرگتر، به نحوی که از تماس بسیار نزدیک گوساله ها با یکدیگر جلوگیری شود و همه گوساله ها در معرض هوای تازه قرار داشته باشند. توزیع هچ ها در مکان های بزرگتر تعداد عوامل بیماری زای مهاجم به گوساله ها را کاهش می دهد.
مرحله دوم: میزان آغوز خورانده شده به هر گوساله بلافاصله بعد از تولد افزایش داده شود (3.7 لیتر). آغوز بیشتر، ایمنی را افزایش می دهد. در حقیقت هر دو عامل اساس پیشگیری از بیماری های عفونی در گوساله ها می باشند.
تعداد عوامل بیماری زا در گاوداری را کاهش دهید
عوامل عفونی از راه های مختلف به سلامتی دام آسیب می زنند. دستگاه گوارش، دستگاه تنفس، پستان، رحم و در گاهی از موارد پوست، مکان های معمول مورد تهاجم هستند که باعث بیماری می شوند.
یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای کمک کردن به دام انجام دهید این است که همه چیز را تمیز و خشک نگه دارید. خروج فضولات و فراهم کردن بستری تمیز و خشک یک مسیر طولانی است که تعداد عوامل عفونی که دام شما را به چالش می کشید را به حداقل می رساند. تهویه خوب نیز هوایی که دام تنفس می کند را تمیز می کند. هوای اطرف دام شما همیشه به برخی عوامل بیماری زا و رطوبت آغشته است. خارج کردن آن هوا و تنفس هوای تمیز برای سلامت گله ها ضروری است.
هر چه تعداد دام در بهاربند بیشتر باشد، دستگاه های تهویه هم باید قوی تر باشند. چنانچه هنگام وارد شدن به ساختمان بوی بدی استشمام می کنید، مشخص است که دستگاه تهویه به خوبی کار نمی کند. در بهاربند گوساله ها، در سطح گوساله بنشینید و از خود بپرسید که آیا حاضرید این هوا را در کل روز استشمام کنید.
شیوع بسیاری از بیماری ها با ورود دام های جدید به گله همزمان می شود. بسیاری از دام ها ممکن است ناقل عوامل بیماری زا باشند و جا به جایی دام باعث تکثیر این عوامل بیماری زا شوند. این دام ها این عوامل بیماری زا را به طور گسترده در بین گاوهای گله منتقل می کنند و گاوداری را دچار بحران می کنند.
این مسئله در مورد بیماری هایی از قبیل ورم پستان، اسهال، لنگش یا بیماری های تنفسی دام صدق می کند. شیوع این بیماری ها ممکن است بلافاصله بعد از در معرض قرار گرفتن رخ دهد مانند سالمونلا یا مایکوپلاسما و یا ممکن است ماه ها و حتی سال ها بعد از در معرض قرار گرفتن این بیماری، خود را بروز دهند مانند اسهال، ویروس گاوی یا بیماری های یون. همیشه هنگام وارد کردن دام های جدید به گاوداری خود مشورت با یک دامپزشک مطلع را در برنامه خود قرار دهید.
تقویت سیستم ایمنی دام ها را یک هدف قرار بدهید
اجزای سیستم ایمنی دام شامل گلبول های سفید خون، آنتی بادی ها و دیگر عواملی هستند که از دام در برابر عوامل عفونی محافظت می کنند. شما می توانید سیستم ایمنی دام ها را با به حداقل رساندن تنش، فراهم کردن تغذیه سالم و واکسیناسیون مناسب قوی کنید.
تنش می تواند به شکل آب و هوای بسیار گرم یا سرد، بالا بودن تراکم دام یا منتقل شدن به کامیون شلوغ ظاهر شود. زایمان نیز یک عامل تنش زای مهم است.
کاهش گرما در تابستان و محافظت دام در برابر باران، باد و برف در زمستان در حفظ سلامت دام نقش دارد. داشتن فضای آخور و استراحت کافی در تمامی فصل ها مهم است. اهمیت این عوامل برای گوساله های تازه متولد شده و همچنین گاوها در 3 هفته نزدیک به زایمان بیشتر می شود. فراهم کردن تغذیه مناسب به معنی فراهم کردن میزان مناسب ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و انرژی مورد نیاز برای دام به منظور قوی کردن سیستم ایمنی می باشد. رعایت موارد گفته شده در خوراک دام اولین قدم می باشد و اطمینان حاصل کردن از اینکه دام ها آنها را مصرف می کنند نیز به همان اندازه مهم می باشد.
آخرین مرحله در افزایش ایمنی دام ها ، واکسیناسیون گله است. مجدداً باید گفت که هنگام برنامه ریزی برای ارائه برنامه واکسیناسیون باید یک دامپزشک مطلع در کنار خود داشته باشید.