بهبود کیفیت شیر تولیدی گاوداری ها از طریق کنترل ورم پستان
بهبود کیفیت شیر تولیدی در گاوداری ها از طریق کنترل بیماری ورم پستان و تشخیص، درمان و کنترل آن با توجه به نتایج کشت میکربی شیر از اهداف اصلی مراکز تولید شیر است.
بهبود کیفیت شیر تولیدی در دامداری ها از طریق کنترل بیماری ورم پستان یکی از اهداف اصلی مراکز تولید شیر است. در یک تحقیق از طریق چند آزمایشگاه مهم در آمریکا، 240 هزار نمونه شیر کشت داده شد. نیمی از نمونه ها برای تشخیص باکتری مایکوپلاسما و نیمی دیگر برای باکتری های هوازی کشت داده شدند. این نمونه ها از شیر کارتیه های مبتلا به ورم پستان بالینی و نمونه های ترکیبی در تحقیقات گله ای گرفته شده است. این اطلاعات برای دامداران مفید است زیرا با کمک این اطلاعات می توانند تصمیمات درمانی و مدیریتی هدفمندی برای بهبود کیفیت شیر تولیدی گاوداری خود اتخاذ کنند. با مطلع بودن از علت عفونت می توانیم خطر وارد شدن باقیمانده های آنتی بیوتیکی در شیر و گوشت و همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی را کاهش دهیم. درضمن باعث می شود از کیفیت نمونه های ارائه شده اطمینان حاصل کنیم. روش های ضعیف نمونه گیری می تواند به آلودگی و درنتیجه به ناکارآمد بودن نمونه ها برای تصمیم گیری منتج شوند.
استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوکوس آگالیته عوامل ابتلا به ورم پستان و انتقال آنها از گاوی به گاو دیگر هستند.
در سال گذشته، به طور میانگین 4.5 درصد (3.2 تا 8 درصد) از نمونه ها حاوی استافیلوکوکوس اورئوس بودند. این رقم بیش از حد انتظار است اما لازم به ذکر است که نمونه های گزارش شده شامل موارد بالینی می باشد و فقط درصد موارد بالینی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس رانشان نمی دهد. بیشتر موارد بیماری ناشی از استاف اورئوس تحت بالینی می باشد. این داده ها اهمیت تلاش پی در پی برای بهبود رویه های شیردوشی در جهت کاهش شیوع عوامل بیماری زای مسری را نشان می دهند. درصد شیوع استرپتوکوکوس آگالاکتیه در حال کاهش است و در سال گذشته میانگین آن به 0.2 درصد رسیده است. گاوداری ها با پیروی از استاندارد 400،000 سلول در میلی لیتر (SCC) که از سال 2012 در اروپا وضع شده به سرعت در درصد استرپ آگالاکتیه را در گله های خود کاهش داده اند.
مایکوپلاسما
با وجود اینکه درصد مایکوپلاسما نسبت به دیگر عوامل بیماری زای مسری درنمونه های کشت شده کمتر بود ولی بسیاری از دام های مبتلا به این باکتری آلوده هستند. هیچ درمان مؤثری برای باکتری مایکوپلاسما وجود ندارد، این باکتری به روش های مختلف (ورم پستان، عفونت مفصلی، ذات الریه و عفونت گوش) بر دام اثر می گذارد و همه گاوها در خطر ابتلا به این باکتری هستند.
در محیط (گرم مثبت)
ارگانیسم گرم مثبت موجود در کشت های مثبت عمدتا شامل باکتری های استافیلوکوکوس و استرپتوکوکوس هستند. این باکتری ها به احتمال زیاد به درمان ضدمیکربی پاسخ می دهند و بنابراین تشخیص این عفونت های بالینی در هر گاو بسیار اهمیت دارد.
علاوه بر این، کشت شیر گاوهای غیربالینی ممکن است به ما کمک کند که چگونگی به حداقل رساندن عفونت از طریق تغییرات مدیریتی در زمینه بستر یا دیگر بخش های مربوط به محیط گاو را تعیین کنیم. در بعضی از گله ها که از بسترهای کمپوست شده برای گاوها استفاده می کنند نرخ ورم پستان های بالینی و تحت بالینی ناشی از استرپ ها بالاتر از حد میانگین می باشد.
اگرچه پیشرفت های اخیر در فن آوری میکربی این امکان را برای ما فراهم می کند که بتوانیم دیگر ارگانیسم های استرپ مانند استرپ اوبریس را سریع و دقیق تشخیص دهیم ولی در حال حاضر براساس اطلاعات موجود، استرپ اوبریس در زیر مجموعه اسپرپ توکوکوس ها طبقه بندی شده اند.
گرم منفی
ایکلای و کلیسیا تاکنون از رایج ترین ارگانیسم های گرم منفی کشت شده هستند که در سال گذشته به ترتیب در 5.3 درصد و 2.7 درصد نمونه ها مشاهده شده اند. این نشان می دهد که عوامل بیماری زای محیطی، بخش عمده کشت های مثبت را تشکیل می دهند و باید گاوداران را از اهمیت حفظ محیط تمیز آگاه کرد. به علاوه، اکثر ورم پستان های بالینی ناشی از این ارگانیسم های گرم منفی به درمان ضدمیکربی داخل پستانی نیاز ندارند بنابراین باید تعداد دام هایی که درمان آنتی بیوتیکی دریافت می کنند را کاهش داد.
چه عوامل بیماری زای دیگری وجود دارند؟
13 نوع عامل بیماری زای دیگر (تی بیوجنس، بی بویس، سیتروباکر، آنتروباکتر، اینتروکوکوس، قارچ ها، کپک ها، پاستورلا، پروتئوس، پروتوتکا، سودموناس سراتیا و مخمر) به میزان 1 درصد یا کمتر در محیط کشت دیده شدند. اگرچه این عوامل بیماری زا معمول نیستند و گله ها را به طور یکسان در معرض خطر قرار نمی دهند، تشخیص آنها یک فراسنجه مهم در مدیریت، کنترل و پیشگیری ورم پستان در هر یک از دام ها می باشد که همه آنها به مقدار بسیار زیادی بر بهبود کیفیت شیر تولیدی تأثیر گذار هستد.
شاید “نتایج منفی” با “NSO” (غیرمعنی دار بودن وجود ارگانیسم) کشت یکی از گیج کننده ترین نتایج آزمایشگاه است و به هر حال چنانچه قبل از شروع درمان منتظر نتیجه کشت بمانید برای شما این فرصت را ایجاد می کند که گاو درمان اضافه تری دریافت نکند و شیر کمتری به علت وجود باقیمانده های آنتی بیوتیکی دور ریخته شود. تقریبا 53 درصد نتایج نمونه های ارائه شده به آزمایشگاه های QMPS (که شامل نمونه های غیربالینی می باشند) منفی یا NSO می باشد. اطلاعات مربوط به عوامل بیماری زای ورم پستان که یا باعث بروز ورم پستان بالینی هستند یا اینکه در گله هایی با موارد غیربالینی رایج هستند می توانند به گاوداران کمک کنند که تصمیمات آگاهانه در رابطه با درمان هر گاو و مدیریت محیط را اتخاذ کنند.
برای بهبود عملکرد گاوداری از خدمات افراد متخصص استفاده کنید
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
مشاهده همه محصولات دام سنگین مجتمع صنایع تبدیلی دستچین:
کنسانتره گاو سوپرشیر، کنسانتره گاو پرشیر، کنسانتره گوساله پرواری، کنسانتره گاو خشک و تلیسه، کنسانتره گاو انتظار زایش، کنسانتره استارتر گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین، جهت تغذیه گاوهای شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره سوپرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای پرتولید در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در بالاترین سطح ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو پرشیر دستچین
کنسانتره گاو پرشیر دستچین، جهت تغذیه کلیه رده های گاوهای شیری تا توان تولید روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره پرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای شیری در کلیه رده های تا ۳۰ کیلو تولید روزانه شیر در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در شرایط مطلوب ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره استارتر گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره تلیسه پرورشی دستچین
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین