این مطالعه، بخشی از بررسی های مربوط به سامانه پایشی سلامت دام شیری است که در آن ۱۰۴ واحد گاوداری مختلف مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه به مدت ۱۸ ماه انجام شد و موضوع خود را بر روی پرورش گوساله های ماده از تولد تا مرحله از شیرگیری متمرکز کرد.
رشد روزانه گوساله قابل بهبود است
Toggleرشد روزانه گوساله و قابلیت بهبود آن موضوعی است که طی سه مقاله تحقیقی روی پرورش گوساله های ماده از تولد تا مرحله از شیرگیری به بررسی نتایج آن پرداخته ایم.
این مطالعه، بخشی از بررسی های مربوط به سامانه پایشی سلامت دام شیری است که در آن ۱۰۴ واحد گاوداری مختلف مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه به مدت ۱۸ ماه انجام شد و موضوع خود را بر روی پرورش گوساله های ماده از تولد تا مرحله از شیرگیری متمرکز کرد.
در تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده تعداد 1972 رأس گوساله بررسی شد. میانگین ایمنوگلوبولین جی (lgG) برابر 74.4 گرم در هر لیتر (lgG) آغوز بود، که در 77.4 درصد نمونه های آغوز میزان ایمنوگلوبولین آنها بالای 50 گرم در هر لیتر بود. میانگین lgG سرم خون گوساله ها 21.6 گرم در لیتر و 73.3 درصد گوساله ها در سرم خون خود دارای 15 گرم lgG بودند.
تجزیه آماری داده ها تعیین کرد که مهم ترین عامل برای اندازه گیری میزان lgG کدام است. در مدل lgG آغوز، منبع آغوز و شاخص دما و رطوبت (THI) برای ماه قبل از زایمان گاو در نظر گرفته شد. میزان lgG آغوز در گاوهای زایش سوم یا بالاتر در حداکثر خود بود (84.2 گرم در لیتر) و کمترین مقدار آن در آغوزهای جایگزین تجاری بود (39.5 گرم در لیتر)، به ازای هر 10 واحد افزایش در THI، میزان lgG آغوز به میزان 1.4 گرم در لیتر افزایش یافت.
در این تحقیق مهم ترین عوامل مربوط به پیش بینی میزان lgG آغوز مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آخرین مدلی که برای lgG سرم خون مورد استفاده قرار گرفت عواملی مانند منبع آغوز، زمان تا اولین تغذیه آغوز، کل مقدار آغوز تغذیه شده در 24 ساعت اول تولد گوساله، میزان lgG آغوز و میزان THI در ماه آخر آبستنی در نظر گرفته شد.
گوساله های متولد شده از مادرهای زایش اول، بیشترین (23.4 گرم در لیتر) و آغوزهای جایگزین تجاری کمترین مقدار lgG سرم خون را داشتند بود (14.5 گرم در لیتر)، به ازای هر ساعت گذشت زمان پس از تولد گوساله ای که با آغوز تغذیه شده بود و میزان سرم خون به میزان 0.37 گرم در لیتر کاهش یافت. به ازای هر یک لیتر مصرف آغوز به گوساله ها در اولین ساعت پس از تولد گوساله، میزان lgG سرم خون 1.1 گرم در لیتر افزایش یافت. برای هر 10 واحد افزایش در میزان THI در ماه آخر آبستنی مادر، میزان lgG سرم خون به مقدار 0.32 گرم در لیتر افزایش یافت.
این نتایج نشان می دهند که سرعت بخشیدن در تغذیه آغوز با کیفیت و به مقدار مناسب پس از تولد گوساله و تعدیل THI محیط چقدر برای انتقال غیرفعال ایمنوگلوبولین ها در گوساله های شیری تعیین کننده است.

سرعت بخشیدن در تغذیه آغوز با کیفیت و به مقدار مناسب پس از تولد گوساله و تعدیل THI محیط برای انتقال غیرفعال ایمنوگلوبولین ها در گوساله های شیری تعیین کننده است.
همانند مطالعه ای که در مقاله قبلی توضیح داده شد، این مطالعه نیز به عنوان بخشی از بررسی های مربوط به سامانه پایشی سلامت دام شیری در سال گذشته انجام شد. این بررسی شامل ۱۳۳۱ رأس گوساله هلشتاین بود. میانگین رشد روزانه گوساله های ماده ۷۵۰ گرم بود و دوره شیرخواری گوساله ها به طور میانگین تا ۶۴ روز بود.
از یک مدل آماری استفاده شد تا تعیین گردد که کدام یک از عوامل محیطی، جیره و عملیات مدیریتی به طور معنی داری می توانند بر میانگین رشد روزانه گوساله ها اثرگذار باشند. مدل نهایی بروز بیماری ها، میزان گرم پروتئین تغذیه شده از طریق شیر، میانگین شاخص دما و رطوبت (THI) برای دوره پیش از شیرگیری، دوره شیردهی گاو مادر، جنس بستر و تک قلوزایی در مقابل دوقلوزایی در نظر گرفته شد.
پس از کنترل متغیرهای غیرمستقل در مدل به کار گرفته شده، گوساله های بدون درگیری با هیچ بیماری در مقایسه با گوساله هایی که به یک یا بیش از یک بیماری مبتلا بودند، مقدار 50 گرم رشد روزانه بیشتری را نشان دادند. دریافت هر 450 گرم پروتئین در روز، معادل 45 گرم رشد روزانه بود. کاهش هر 10 واحد THI برابر 20 گرم افزایش رشد روزانه بود.
بیشترین رشد روزانه را ( ۶۸۰ گرم در روز) گوساله هایی که از گاوهای شکم سوم و بعد از آن متولد شده بودند نشان دادند و پس از آن گوساله های حاصل از زایش دوم و سپس گوساله های حاصل از گاوهای زایش اول قرار داشتند. گوساله هایی که ترکیبی از مواد بستری را استفاده کردند بیشترین رشد روزانه را نشان دادند (۷۲۰ گرم) و پس از آن گوساله هایی که بستر آنها خاک اره، سپس بستر کاه غلات و علوفه خشک و نهایتاً گوساله هایی که از بستر ماسه و یا بدون آن استفاده کردند (۵۲۰ گرم در روز). گوساله های تک قلوزا روزانه مقدار ۸۲ گرم رشد روزانه بیشتری نسبت به گوساله های دوقلوزا نشان دادند.
این نتایج مشخص کننده آن است که تغذیه گوساله با مقادیر و کیفیت مناسب خوراک مایع، حفظ سلامتی گوساله و متعادل کردن اثرات دما و رطوبت بر رشد میانگین روزانه آنها بسیار با اهمیت است.
نتیجه تحقیق
دو برابر کردن وزن تولد گوساله ها تا آخر دوره پرورش شیرخوارگی به عنوان یک هدف در نظر گرفته می شود. از آنجا که میانگین وزن زنده گوساله های ماده در این مطالعه حدود ۴۵.۵ کیلوگرم بود. برای رسیدن به وزن دو برابر اولیه آنها نیاز به رشد روزانه برابر ۷۲۵ گرم دارند.
در این مطالعه، گوساله ها به طور متوسط ۷۵۰ گرم افزایش وزن در روز داشتند. این میزان رشد خوب است ولی متغیرهای بسیار زیادی وجود دارد که می تواند بر میانگین رشد روزانه تأثیرگذار باشد. بسیاری از گاوداری ها در زمان تولد و دو ماهگی گوساله ها را توزین نمی کنند و بنابر این دامنه زیادی در رشد روزانه گوساله ها وجود دارد که مورد توجه قرار نمی گیرد. بنابراین هنوز فرصت زیادی برای بهبود رشد گوساله ها در گله ها وجود دارد.

تغذیه گوساله با مقادیر و کیفیت مناسب خوراک مایع، حفظ سلامتی گوساله و متعادل کردن اثرات دما و رطوبت بر رشد میانگین روزانه آنها بسیار با اهمیت است.
رفرکتومتر بریکس آغوز در گاوداری ها و گوساله دانی ها به چند دلیل از جمله ارزیابی کیفیت آغوز (تخمین غلظت lgG)، تخمین غلظت lgG سرم خون در گوساله های نوزاد و ارزیابی شیرهای ضایعاتی از نظر کل مواد جامد برای تغذیه گوساله ها مورد استفاده قرار می گیرد. ظرفیت دیگر این دستگاه استفاده برای تخمین غلظت کل مواد جامد مخلوط جایگزین شیر به عنوان عامل پایش (رصد) یکنواختی تغذیه گوساله است.
این مطالعه به منظور استفاده از دو دستگاه متفاوت برای تخمین کل مواد جامد در محلول جایگزین شیر شد انجام شد. پنج نوع مختلف پودر جایگزین شیر مخلوط شد تا غلظت مواد جامد کل ۵ درصد تا ۱۸ درصد برای ۹۰ محلول مختلف به دست آید. در این بررسی، دستگاه دیجیتال و چشمی رفرکتومتر بریکس آغوز برای مقایسه کل مواد جامد استفاده شد.
دو نوع دستگاه رفرکتومتر به خوبی با یکدیگر همبستگی داشتند. قرائت بریکس به میزان زیادی برای درصد کل مواد جامد با هم دارای همبستگی بالایی بود. اعداد تقریبی ۱.۰۸ تا ۱.۴۷ مورد نیاز است که باید به قرائت بریکس برای تخمین کل مواد جامد جایگزین شیر اضافه گردد. میزان اسمولاریته بریکس همبستگی داشت اما ارتباط آن بسته به نوع جایگزین شیر متفاوت بود.
به طور کلی، رفرکتومتر بریکس می تواند به طور موفق برای تخمین غلظت کل مواد جامد مخلوط جایگزین شیر استفاده شود تا به یکنواختی تغذیه جایگزین شیر استفاده شود کمک کند.
نتیجه تحقیق
غلظت مواد جامد شیر یا آغوز می تواند به مقدار زیادی بسته به نوع پرورش گوساله و به خصوص در هنگام اضافه کردن شیر ضایعاتی (غلظت مواد جامد آن متغیر است) به شیر جایگزین متغیر باشد. سامانه هضمی گوساله به خوبی نمی تواند خود را با مواد جامد متغیر تطبیق دهد، به خصوص مواد جامد بالای ۱۵ درصد. یک دستگاه رفرکتومتر بریکس می تواند یک وسیله مفید برای پایش (رصد) و مدیریت سطح مواد جامد مصرفی گوساله باشد.
در این مطالعه گوساله ها شیر ضایعاتی پاستوریزه شده (PWM) یا ترکیبی از 67 درصد PWM با 33 درصد جایگزین شیر (MR) تغذیه شدند که با میزان پروتئین خام مشابه با استفاده از PWM متوازن شده بود که منابع مختلفی از پروتئین شیر و پروتئین غیر از شیر در آن (جایگزین شیر) بکار گرفته شده بود. جمعا 108 رأس گوساله ماده (2 تا 5 روزه) هلشتاین با وزن 38.5 کیلوگرم به روش تیمارهای مختلف تغذیه شدند.
تمام گوساله ها روزانه از روز اول تا روز ۴۲ تولد دوبار شیر و از روز ۴۳ یک وعده شیر تا مرحله شیرگیری در ۴۹ روزگی دریافت کردند. مصرف استارتر گوساله و آب به صورت انتخاب آزاد از روز اول تا ۵۶ روزگی در اختیار گوساله ها بود.
میانگین رشد روزانه گوساله های دریافت کننده تیمار اول بیشترین بود (۸۰۰ گرم) و سپس تیمار دوم (۷۳۰ گرم) در مقابل تیمار ۳ (۶۹۰ گرم) و تیمار ۴ (۷۰۰ گرم). در این تیمارها از روز ۵۷ تا ۸۴ روزگی، با جیره یکسان، پس از مرحله شیرگیری تفاوتی از نظر رشد روزانه وجود نداشت. ماده خشک مصرفی استارتر در مرحله قبل از شیرگیری در کل تیمارها به طور متوسط به ترتیب برابر ۲۱.۸ و ۱۵.۴ کیلوگرم بود.
رشد ارتفاع هیپ (Hip) از روز اول تا 56 به طور متوسط 12.5 سانت بوده است. رشد گوساله ها به ازای خوراک مصرفی، در مرحله قبل از شیرگیری از روز اول تا ۵۶ روزگی برای تیمار ۱ بیشترین بود.
در بین گروه ها، تفاوتی از نظر روزهای اسهال گوساله ها وجود نداشت. وقتی که گوساله ها از روز ۵۷ تا ۸۴ روزگی با جیره یکسان تغذیه شدند، تفاوتی از نظر میانگین رشد روزانه در بین گروه ها وجود نداشت.
در این مطالعه، گوساله هایی که از شیر کامل استفاده کردند، در مقابل آنهایی که دو سوم شیر کامل و یک سوم جایگزین شیر با منابع مختلف پروتئینی تغذیه کردند، عملکرد بهتری در مرحله قبل از شیرگیری نشان دادند.
نتیجه تحقیق
نظر قطعی در خصوص استفاده از منابع پروتئینی در تهیه جایگزین شیر هنوز مشخص نیست. زیرا دامنه زیادی از منابع پروتئینی غیر از منبع شیر وجود دارد (آرد سویا، کنسانتره پروتئینی سویا، سویای خالص بدون پوسته و چربی (ایزولات)، کنسانتره پروتئینی گندم، گندم خالص بدون پوسته و چربی (ایزولات)، پروتئین های پلاسما و غیره). در بین هر یک از این منابع اختلاف کیفی وجود دارد و عملکرد گوساله به منبع پروتئینی غیر از شیر، سطح تغذیه و سن گوساله ها بستگی دارد.

هرچه بیشتر تحقیق می کنیم بیشتر به مفید بودن آغوز پی می بریم. از طرف دیگر، ما هنوز بسیاری از دامداری ها را می بینیم که در مدیریت آغوز شامل مراحل دریافت، فرآوری و تغذیه آغوز به خوبی عمل نمی کنند.
خوراک دام سنگین: انواع کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش (گاو آبستن) ، کنسانتره تلیسه (گاو غیرشیری) ، کنسانتره گاو خشک ، کنسانتره گوساله پرواری ، کنسانتره استارتر گوساله
خوراک دام سبک: کنسانتره گوسفند پرواری ، کنسانتره عمومی گوسفند ، کنسانتره میش شیرده ، کنسانتره میش آبستن سنگین ، کنسانتره فلاشینگ گوسفند ، کنسانتره استارتر بره و بزغاله
برای مشاهده قیمت خوراک دام و خرید خوراک دام از کارخانه تولید خوراک دام (اینجا کلیک کنید)
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
فیلم کوتاه از فرآیند تولید در کارخانه خوراک دام دستچین
1- مواد اولیه (جو، ذرت، کنجاله های سویا، کلزا، آفتابگردان، سبوس گندم) وارد کارخانه خوراک دام شده، مواد اولیه پس از بازدید و در صورت لزوم کنترل کیفیت آزمایشگاه تخلیه می گردند. 2- چنانچه ضایعاتی در مواد اولیه وجود داشته باشد جداسازی می گردند. 3- نهاده ها آسیاب شده و به ذرات ریز متناسب با تغذیه دام هدف تبدیل می شوند. مجموعه مواد اولیه شامل غلات و کنجاله های آسیاب شده وارد میکسر می شوند. همزمان ریز مغذی های خاص که بطور طبیعی در نهاده ها وجود ندارند به ترکیب افزوده می گردند. مواد به طور یکنواخت و همگن با یکدیگر مخلوط می شوند. 4- مواد مخلوط شده وارد دستگاه کاندیشنر می شوند. ملاس چغندر برای خوش خوراک شدن و چسبندگی ذرات به مخلوط اضافه می گردد. همزمان تزریق بخار به منظور میکروب زدایی، پخت و تسهیل هضم خوراک در دستگاه گوارش دام انجام می گردد. 5- محصول نهایی در دستگاه پلت ساز تحت فشار بالا قرار می گیرد. طی این فرآیند مواد به کنسانتره پلت (توده های فشرده فشنگی) تبدیل می شوند. 6- دانه های پلت به مدت معینی تحت جریان شدید هوا قرار می گیرند. در این فرآیند دانه های پلت رطوبت خود را از دست داده، خشک و خنک می گردند. 7- انتقال به سیلوهای نگهداری و بارگیری به مقصد مراکز مصرف.
فیلم کمک به درمان گاو تازه زا که به علت کمبود کلسیم زمین گیر شده است
همزمان با زایمان گاو شیری، حیوان با مشکلات زیادی مواجه می شود که کمبود کلسیم گاو برای تولید شیر یکی از بزرگترین آنها می باشد. به منظور تأمین کلسیم مورد نیاز در پستان برای تولید آغوز، گاوها باید حداقل دو برابر کلسیمی که برای رشد در اختیار جنین قرار می دهند را از طریق آزادسازی اضافی کلسیم ذخیره شده در استخوان و دریافت اضافی از طریق جیره جذب کنند. گاودار باید بداند که با آغاز شیردهی و تنها طی یک ساعت نیاز گاوها به کلسیم بالا می رود و ممکن است به آنها شوک وارد شود و در نتیجه گاو شیری عملکرد ماهیچه ای و اسکلتی خود را از دست می دهد.
فیلم در باره چگونگی کنترل نفخ شکم گوساله و گاو
شما باید کاملاً در جهت کاهش عوامل ایجاد نفخ شکمبه ای تلاش کنید. چرای گاو با شبدر یا یونجه تازه باعث بروز نفخ شکم گاو از بهار تا پائیز می شود. نفخ در گوساله هایی که شکمبه آنها کامل رشد نکرده است رایج تر است زیرا دوازدهه آنها در اثر گاز یا مایعات متورم می شود. کلیپ آموزشی جهت کنترل نفخ شکم گوساله و پیشگیری از تلف شدن گوساله در فرآیند پرورش گوساله. لطفاً با نظرات خود از ما حمایت کرده و سبب دلگرمی ما شوید.
فیلم کوتاه از یک گاوداری تمام اتوماتیک در کشور آمریکا
در این بازدید با قسمتهای مختلف یک گاوداری تمام اتوماتیک شامل شیردوشی تمام اتوماتیک، حمل شیر، محل استراحت گاوهای شیرده و تغذیه گاو شیرده آشنا شوید.
فیلم یک گاوداری متوسط شیری در کشور هلند
این فیلم قسمتهای مختلف یک گاوداری شامل بهاربندها، گوساله دانی، انبار سیلوی ذرت و سایر قسمتهای یک گاوداری متوسط شیری را به تصویر کشیده است.
فیلم مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی
در این ویدیو با مراحل شیردوشی در گاوداری صنعتی شامل: ضدعفونی پستان گاو قبل از دوشش ، دوشیدن مکانیزه گاو ، تمیز کردن پستان گاو بعد از دوشش و … آشنا می شوید.
فیلم آشنایی با علائم ظاهری ورم پستان گاو شیری
علائم ظاهری ورم پستان در شرایطی که آلودگی همه پستان ها را درگیر نکرده و در تمامی مجاری منتشر نشده باشد چیست و در این صورت چه مراحلی برای درمان گاو مبتلا به ورم پستان باید طی شود؟
فیلم آموزشی در باره ابتلا به ورم پستان گاو شیری
یکی از مشکلاتی که اغلب افرادی که به پرورش گاو شیری اشتغال دارند مشکل بیماری ورم پستان در گاو شیری می باشد. در این ویدیوی کوتاه آموزشی با مکانیسم ابتلا به ورم پستان در گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی تشخیص و درمان ورم پستان در گاو شیری
در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تشخیص ورم پستان گاو شیری و همچنین با نحوه درمان ورم پستان گاو شیری در یک واحد پرورش گاو شیری آشنا شوید.
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله
فیلم آموزشی شاخ سوزی گوساله تلاشی برای کمک به مدیریت بهتر گاوداری است. شاخ سوزی یک عمل ضروری برای ایمنی انسان و حیوان از سوی انجمن دامپزشکی شناخته شده است.
فیلم آموزشی خارج کردن میخ از سم گاو
در یک مزرعه پرورش گاو شیری ممکن است با مواردی همچون فرو رفتن میخ به سم گاو شیری روبرو شوید. در آن صورت باید هر چه زودتر اقدام به خارج کردن میخ از سم گاو کنید تا دچار عفونت سم نشود. در این ویدیوی آموزشی ساده و کوتاه با چگونگی خارج کردن میخ از سم گاو آشنا می شوید.
فیلم سم چینی گاو
سم چینی منظم در دامداری ها در کنار رعایت بهداشت عمومی دامداری راهکار مؤثری برای کنترل درماتیت انگشتی و جلوگیری از لنگش در گاوداری ها و فارم های پرورشی است.
فیلم عمل آوری سیلاژ ذرت
عمل آوری سیلاژ ذرت علوفه ای شامل مراحل برداشت ذرت علوفه ای ، حمل ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای ، سیلو کردن ذرت علوفه ای.
فیلم خلاصه شده از جمع آوری ذرت علوفه ای تا عمل آوری سیلاژ ذرت
فرآیند جمع آوری ذرت علوفه ای ، فشرده سازی ذرت علوفه ای و پوشاندن سیلاژ ذرت.
فیلم چگونگی تولید سیلاژ ذرت بسته بندی
ذرت علوفه ای بسته بندی و عمل آوری شده یا سیلوی ذرت تخمیر شده یکی از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده خوراک دام در دامداری ها و گاوداری ها و مراکز پرورش گاو شیری است. در این ویدیوی آموزشی با چگونگی تولید سیلوی ذرت بسته بندی شده به صورت استاندارد آشنا می شوید.