جیره خوراک گاوهای دوشا چه میزان از تولید شیر را پشتیبانی می کند؟ این سئوال معمولاً زمانی پرسیده می شود که گاوهای دوشا انتظار گاودار را برآورده نمی کنند.
جیره گاوهای من برای چه میزان تولید شیر تنظیم شده اند؟ این سئوال دریچه ای به سوی مبحثی جدید با اصول تنظیم جیره خوراک گاوهای دوشا باز می کند. هنگام پاسخ به این سئوال چند موضوع دیگر از بیولوژی گرفته تا اقتصاد مطرح می شود. نتیجه اینکه در پاسخ به این سئوال که جیره خوراک گاوهای دوشا در یک گاوداری برای تولید چه میزان شیر تنظیم شده است می توان گفت که بستگی دارد.
تنظیم جیره خوراک گاوهای دوشا یک فرآیند مرحله به مرحله است
بعد از آنالیز کردن علوفه و دسته بندی آنها، اطلاعات مربوط به هزینه خوراک دام ها و موجودی علوفه سیلو شده، جیره گاوهای دوشا تنظیم و موازنه می شود و آماده خوراک دهی می گردد. اکثر برنامه های نرم افزاری تنظیم جیره هنگام توازن یک جیره، گزینه های انتخابی زیادی دارند و بررسی دقیق موارد برای گزارش محتواهای صحیح قطعاً یک مرحله مهم در فرآیند تنظیم جیره گاوهای دوشا می باشد.
یکی از گزینه ها در فرآیند تنظیم جیره که باید مد نظر قرار گرفته شود، پاسخ به سئوال ذکر شده در ابتدای این مقاله است. در رأس گزارش تنظیم جیره، می توان کیلوگرم شیری که جیره برای تولید آن تنظیم می شود را گنجانید. به نظر می رسد که گنجاندن آن و فرآیند تنظیم جیره بر اساس آن، ایده خوبی باشد ولی هنوز هم رسیدن به تولید مقدار شیر هدف گذاری شده به عوامل بسیاری بستگی دارد.
چه دلایلی می تواند عدم دستیابی به مقدار شیر هدف را توجیه کند
گاودارها به طور معمول سئوالاتی از این قبیل مطرح می کنند:
چرا گاوها شیر کمتر از میزانی که جیره بر اساس آن تنظیم شده است تولید می کنند؟
آیا شما این میزان تولید شیر را تضمین می کنید؟
دلیل واقعی را می توان با ذکر یک سئوال دیگر دنبال کرد. آیا شما جیره را بر اساس نیاز میانگین گاوهای کل یک گاوداری تنظیم کرده اید یا یک گروه خاص؟ آیا تنظیم جیره برای گاوهای در رأس تولید انجام شده است؟
به طور معمول موازنه و تنظیم جیره برای میانگینی از گاوها انجام داده می شود. به دلیل اینکه به گاوها تقریباً بر اساس اشتهایی که دارند خوراک داده می شود. تفاوت مصرف واقعی هر گاو عامل مؤثر بودن این رویکرد خوراک دهی می باشد.
دو عامل اصلی که پاسخ بستگی دارد را توجیه می کند، وزن بدنی و میزان مصرف خوراک گاوهای دوشا می باشد. اما این کل موضوع نیست. هنگام پاسخ دادن به سئوالاتی که در ابتدای مقاله ذکر شد باید مواردی از قبیل: واریانس چربی و پروتئین شیر، آب و هوا، مسافتی که راه می روند، وضعیت بدنی و کاهش یا افزایش وزن بدنی در نظر گرفته شود. این فهرست واقعاً ادامه دارد. بنابراین ، جواب این سئوال، واقعاً بستگی دارد می باشد.
این تصور که جیره همیشه تولید شیر بهتری را تخمین می زند باطل است. این یک پاسخ بد به این سئوال است. بدیهی است که اگر بر اساس یک گاو و با توجه به موارد ذکر شده جیره ای را تنظیم کنیم، می توانیم میزان تولید شیر که جیره بر اساس آن تنظیم شده است را مشخص کنیم. در این صورت عدد تخمینی ما بسیار نزدیک به میزان تولید شیر گاو می باشد.
باید تمامی متغیرها برای این جزئیات را مد نظر قرار داد. معمولاً در یک گروه، دام هایی وجود دارند که وزن از دست می دهند، اضافه وزن دارند، آبستن هستند، آبستن نیستند، در بهاربند نزدیک به سالن شیردوشی یا اینکه دور از سالن شیردوشی می باشند. علاوه بر همه عوامل ذکر شده، تفاوت ژنتیکی نیز وجود دارد. به طور کلی تنظیم جیره خوراک برای میانگین یک گروه از گاوهای دوشا در عمل مؤثر می باشد.
همانطور که قبلاً ذکر شده، توانایی گاو در مصرف خوراک کمتر یا بیشتر، از هر وعده جیره خوراک مصرفی اهمیت دارد. اگر گاوها به طور دستی خوراک داده شوند، جزئیات بیشتری در اختیار خواهیم بود. باید اضافه کرد که در بهاربندهای تای استال، گاوداری های تحقیقاتی با فیدرهای کامپیوتری 20 سال پیش و سیستم های شیردوشی رباتیک کنونی، خوراک دام بیشتری در اختیار گاو قرار می دهند. در نتیجه فرصت بررسی نیازهای تغذیه ای تک تک گاوها در اختیار خواهند بود.
هدف واقعی از تنظیم جیره گاوهای دوشا
این واقعیت که گاوها مصرف اختیاری جیره خوراک خود را بر اساس تولید واقعی، وزن بدنی، وضعیت تولید مثلی و مرحله شیردهی خود تنظیم می کنند این اجازه را به شما می دهد که جزئیات مواد مغذی جیره را بر اساس نیازهایشان تنظیم کنید.
به جای اینکه بدانید یک جیره برای پشتیبانی 45.3 کیلوگرم شیر تنظیم می شود، ترجیح دهید بدانید که جیره بر اساس بالاترین میزان انرژی خالص شیردهی (NEL) مورد نیاز تنظیم می شود و پرونئین قابل متابولیسم (MP) و اسیدهای آمینه برای این میزان انرژی پشتیبانی شود. به دلیل اینکه انرژی همیشه عامل محدود کننده در جیره گاو شیرده بوده است، به حداکثر رساندن NEL در جیره با مقدار کافی مواد خشبی و کافی بودن نسبت MP به موفقیت منجر می شود.
بنابراین، ما در مورد NEL زیاد صحبت می کنیم. محاسبه MP و دیگر فاکتورهای پروتئینی سخت می باشد اما می توان بر NEL تمرکز کرد. اگر جیره ای برای یک گله از گاوهای دوشا تنظیم شود که NEL 170 (مگا کالری در هر کیلوگرم) را داراست همان جیره را باید برای گاوهای پرتولید با NEL 170 تنظیم کرد. تغییر در مواردی مشابه منطقی بوده و دور از انتظار نیست.
برعکس اگر NEL جیره گاوهای اواخر شیردهی یک بهاربند 167 باشد و یک جیره با NEL 171 تنظیم شده باشد باز هم این موازنه منطقی و قابل انتظار است. NEL یک شاخص کامل نیست، اما بهتر مشخص می کند که آیا جیره با گنجاندن نشاسته، حداکثر میزان چربی و علوفه قابل هضم، تمامی نیازهای گاو را برآورده کرده است یا نه!
هر زمان پرسیده شود که جیره چه میزان تولید شیر را پشتیبانی می کند، سریع به سراغ میزان NEL تنظیم شده بروید. حفظ میزان و اطمینان از مصرف گاو به میزانی که اشتها دارد نه تنها بهترین نتیجه را به همراه دارد بلکه تولید کیلوگرم شیر مورد نظر را نیز پشتیبانی می کند.