خوراک مرطوب TMR به مقدار بیشتری مورد علاقه گاوهاست
خوراک مرطوب TMR به مقدار بیشتری مورد علاقه گاوهاست اما میزان بهینه آن چقدر است و آیا جیره می تواند بسیار مرطوب باشد؟
سئوالی مطرح است که به تفکر زیادی نیاز دارد. چرا مقدار آب موجود در TMR اهمیت دارد در حالی که می دانیم TMR تنها بخش خشکی است که گاوها برای رشد و تولید استفاده می کنند؟
در دانشگاه، آموزش مفهوم ماده خشک (DM) در مقابل با اسفد (As-Fed) بسیار مهم است. در این مقاله در مورد سهم آب در جیره صحبت می کنیم و اینکه چرا میزان رطوبت جیره همیشه مورد بحث بوده است؟ به تفاوت خوردن غلات خشک و غلات با شیر توجه کنید. به طور واضح غلات با شیر، بیشتر ترجیح داده می شود. گاوها نیز خوراک های مرطوب را دوست دارند. اما میزان بهینه آن چه مقدار است، آیا جیره می تواند بسیار مرطوب باشد؟
اگر محتوای ماده خشک (DM) جیره 51 درصد و بنابراین 49 درصد آن آب باشد چگونه متوجه می شویم که آیا میزان آن در حد بهینه است؟
ما باید منبع رطوبت را مشخص کنیم. رطوبتی که در اثر افزودن آب به جیره حاصل شده باشد نسبت به رطوبتی که در خود علوفه به عنوان علوفه سیلو شده یا علوفه سبز خرد شده وجود دارد متفاوت است.
چرا مدیریت رطوبت در TMR ارزش تلاش را دارد
در درجه اول خوشخوراکی آن را باید مد نظر قرار دهیم. مصرف گاوها زمانی افزایش می یابد که به خوراک خشک آب افزوده می شود. در اکثر موارد، ما برای بالا بردن تولید شیر در گاوداری ها و بهبود وضعیت بدنی و تولیدمثل گاوها می خواهیم که مصرف خوراک آنها به حداکثر برسد و مرطوب کردن TMR خشک ما را در رسیدن به این هدف یاری می کند.
رطوبت، جداسازی خوراک را کاهش می دهد
دلیل دوم این است که ما TMR مرطوب را به دام می خورانیم، این است که هر لقمه خوراک موازنه شده است و برای حفظ توازن آن، ترکیبات خوراک از زمانی که ساخته می شود تا زمانی که مصرف می شود، نباید جدا شوند.
گاوها توانایی عجیبی در جدا کردن خوراک با زبان خود و خوردن بخش های خوشخوراک را دارند. اگرچه با شیوه های خوراک دهی نمی توان جداسازی را 100 درصد حذف کرد اما یک TMR با محتوای رطوبتی مناسب کمک می کند که جداسازی به حداقل برسد.
اگر مجبور باشید یک هدف کلی برای بهترین نسبت ماده خشک به رطوبت در TMR در نظر بگیرید، احتمالاً نسبت 50 به 50 درصد را در نظر می گیرید. می توان با خوراک دهی میزان معمول علوفه سیلو شده، محصولات فرعی مرطوب و با افزودن مقدار کمی آب به این درصد دلخواه رسید. اما به خاطر داشته باشید که ترکیبات جیره ای رطوبت یکسان در جیره ایجاد نمی کنند.
آبی که از طریق علوفه مرطوب (مانند سیلاژ) به جیره اضافه می شود رطوبت کل جیره را افزایش می دهد، اما در میزان رطوبت دیگر ترکیبات خشک جیره سهیم نیست. ترکیبات مایعی مانند آب و آب پنیر در طرف دیگر طیف هستند و در افزایش رطوبت علوفه و غلات خشک می توانند بسیار مؤثر باشند.
ترکیباتی مانند تفاله های مرطوب باقیمانده کارخانجات تولید ماءالشعیر یا باقیمانده غلات تخمیری مرطوب در وسط طیف هستند. آب این ترکیبات رطوبت سایر ترکیبات را افزایش نمی دهند، اما به طور کامل آب دار هستند و آب اضافه شده به جیره را جذب نمی کنند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله