تأمین نیازهای جیره ای گاو تازه زا در دوره انتظار زایش و بعد از زایمان
تأمین نیازهای جیره ای گاو تازه زا در دوره انتظار زایش و بعد از زایمان برای شروع یک دوره شیردهی عالی ضروری است. گاوهای تازه زا بعد از زایمان به سختی می توانند ماده خشک کافی در جهت تأمین نیازهای تغذیه ای برای شیردهی خود مصرف کنند. در نتیجه، گاو برای تأمین انرژی مورد نیاز ذخایر بدنی خود را فراخوان می کند که این مسئله می تواند گاو را در معرض ابتلا به ناهنجاری های متابولیسمی مختلف قرار داده و سبب تضعیف سیستم ایمنی گاو گردد. این ناهنجاری های متابولیسمی بر عملکرد و سوددهی گاوهای دوشا تأثیر منفی دارد.
چندین افزودنی خوراکی وجود دارد که پتانسیل به حداکثر رساندن بازده تولیدی و کاهش شیوع ناهنجاری های متابولیسمی در جیره گاو تازه زا را دارد. به دلیل اینکه برخی از این افزودنی ها برای گله هایی که جیره جداگانه برای گاوهای تازه زا دارند بهتر عمل می کند، برای افزودن بهترین ترکیبات و افزودنی های متناسب جیره خود با متخصص تغذیه مشورت کنید. برخی از افزودنی های سودمند مناسب برای استفاده در جیره گاو تازه زا عبارتند از:
افزودنی های جیره گاو تازه زا ، مخمر
با استفاده از مخمر می توانید مصرف ماده خشک و عملکرد شکمبه را بهبود دهید. عملکرد شکمبه با توجه به زنده بودن مخمر یا کشت مخمر متفاوت می باشد. مخمر می تواند میزان اسید لاکتات را کاهش و میزان باکتری های هضم کننده فیبر یا بازده میکروبی را افزایش دهد. به دلیل اینکه مخمر برای تمامی مراحل تولیدی دام ها سودمند است می توان آن را بدون تردید در مزارعی که جایگاه جداگانه ای برای گاوهای تازه زا ندارند به کار برد.
افزودنی های جیره گاو تازه زا ، اسیدهای آمینه
اسید آمینه متیونین در جیره گاو تازه زا می تواند تولید شیر و مصرف ماده خشک را بهبود دهد و عملکرد سیستم ایمنی را با کاهش التهاب و تنش اکسیداتیو افزایش دهد. مطالعات نشان داده است که متیونین محافظت شده شکمبه ای و آنالوگ های متیونین هر دو هنگامی که در طی دوره انتظار زایش و دوره تازه زا خورانده می شوند می توانند پتانسیل تولید دام ها را افزایش دهند. بهترین نتیجه استفاده از متیونین زمانی حاصل می شود که در ابتدای دوره خشکی به دام خورانده شود و تا دوره شیردهی ادامه یابد. بنابراین، گاوداری ها به منظور استفاده از افزودنی های خوراکی به بهترین نحو باید جیره مخصوص گاو انتظار زایش تنظیم کنند.
افزودنی های جیره گاو تازه زا ، موننسین : موننسین می تواند متابولیسم انرژی را بهبود دهد. دام ها برای تولید شیر به انرژی کافی نیاز دارند و نیاز گاوها به گلوکز در روز 11 پس از زایمان تقریباً 2 برابر می شود. هنگامی که مصرف ماده خشک به تنهایی برای تأمین نیازهای شیردهی گاوها کافی نباشد، موننسین پیشتازهای گلوکوژنیک مورد نیاز برای تأمین آن نیازها را فراهم می کند.
افزودنی های جیره گاو تازه زا ، کولین محافظت شده شکمبه ای
به خارج شدن چربی از کبد کمک می کند و در نتیجه مانع ایجاد کبد چرب و کتوز می شود و تولید شیر را افزایش می دهد. اکثر گاوها در اوایل شیردهی موازنه منفی انرژی را تا اندازه ای تجربه می کنند زیرا آنها ذخایر چربی را برای تأمین انرژی فراخوان می کنند که این به تولید اسیدهای چرب غیراستریفه شده (NEFAs) منجر می شود. برخی از NEFAs ها به صورت انرژی توسط غدد پستانی مورد استفاده قرار می گیرند، اما بسیاری از آنها به منظور متابولیسم شدن وارد کبد می شوند.
کبد توانایی کمی برای فرآوری چربی دارد. بنابراین NEFAs وارد شده به کبد می توانند به طور بالقوه با ایجاد بیماری کبد چرب یا کتوز منجر شوند. کولین به دلیل اینکه در شکمبه تجزیه می شود، اهمیت دارد که منابع کولینی مورد استفاده برای گاوهای تازه زا از نوع محافظت شده شکمبه ای باشند. کولین محافظت شده شکمبه ای به دلیل بالا بودن قیمت آن بهتر است که در گاوداری هایی استفاده شود که برای گاوهای ابتدای خشکی، انتظار زایش و تازه زا جایگاه جداگانه ای دارند.
افزودنی های جیره گاو تازه زا ، کرومیوم
این عنصر می تواند مصرف ماده خشک و عملکرد سیستم ایمنی را بهبود دهد و به متابولیسم انرژی کمک کند. نیاز گاوها به گلوکز در اوایل شیردهی بالا می باشد. کرومیوم به واسطه افزایش ترشح انسولین به تجزیه مؤثر گلوکز در گاوهای تازه زا کمک می کند. عملکرد سیستم ایمنی، تولید شیر و عملکرد تولید مثلی در دسترس می باشد.
افزودنی های جیره گاو تازه زا ، ویتامین های گروه B
این نوع ویتامین ها در موازنه انرژی دخیل هستند و می توانند سلامت و میزان تولید شیر دام را بهبود دهند. انواع ویتامین B عبارتند از: بیوتین، اسید فولیک، نیاسین، اسید پانتوتنیک، ویتامین B6، ریبوفلاوین، تیامین و ویتامین B12. در اغلب موارد این تصور وجود دارد که این ویتامین ها به اندازه کافی در شکمبه تولید می شوند، اما برخی از این ویتامین ها ممکن است به اندازه کافی برای به حداکثر رساندن عملکرد تولید نشوند. در بسیاری از موارد، این ویتامین ها را می توان با یکدیگر در یک ترکیب محافظت شده شکمبه ای یافت که می توان آن را در جهت کاهش شیوع کتوز و افزایش پتانسیل تولیدی و تولیدمثلی به دام خوراند.
افزودنی های جیره گاو تازه زا ، مایکوتوکسین بایندر
مایکوتوکسین ها را می توان تقریباً در تمامی انواع علوفه ها و دانه های فرآوری شده یافت. این سم ها از کپک ها و قارچ های موجود در علوفه های مزارع یا علوفه های ذخیره شده هنگامی که شرایط برای رشد آنها مطلوب است به وجود می آیند. به دلیل اینکه گاوهای تازه زا تحت تنش هستند و عملکرد سیستم ایمنی آنها به خطر می افتد، وجود مایکوتوکسین ها نگرانی های بیشتری ایجاد می کند. مایکوتوکسین ها علاوه بر اینکه تأثیر منفی بر شکمبه و عملکرد سیستم ایمنی دارند می توانند مصرف ماده خشک و تولید شیر را در کنار دیگر موارد کاهش دهند.
یک گاو تازه زا همواره در معرض ابتلا به مشکلات متابولیسمی متعدد می باشد ولی با مدیریت دقیق و مشورت با متخصص تغذیه در جهت استفاده مدبرانه از افزودنی های خوراکی می توان به گاوهای تازه زا برای شروع یک دوره شیردهی موفق کمک کرد.