کیفیت آب نوشیدنی دام بسیار اهمیت دارد
کنترل روزانه کیفیت آب نوشیدنی دام بسیار اهمیت دارد. قطعا، دام ها باید در طول ماههای گرم تابستان آب تازه و تمیز دریافت کنند ولی نیاز آنها به آب تمیز و تازه در طول ماههای سرد نیز وجود دارد و باید به اندازه کافی آب مصرف شود.
یک دامپزشک، تجربه سال ها قبل خود را در باره یک مشکل به ظاهر کوچک در یک گاوداری چنین بیان کرد: از من خواسته شد که برای ویزیت یک گاو بیمار به یک گاوداری مراجعه کنم. به هنگام معاینه متوجه شدم که گاو سریع عصبانی می شد، نعره می کشید، مدفوع او سفت و پستان هایش شل شده بود و رفتاری غیرعادی از خود نشان می داد. اگرچه دمای بدن او طبیعی بود، شکمبه او شدیدا سخت شده بود و رفتارهای آشفته و عصبی از خود نشان می داد.
در ابتدا افکار من به سمت بیماری های عصبی متمرکز شد. آیا این بیماری کتوز عصبی، هاری و یا احتمالا مسمومیت می باشد؟ متحیر شده بودم و در نتیجه تغییرات غذایی اخیر او، مرحله شیردهی، حشرات در بهاربند و غیره را بررسی کردم و به سمت تشخیص بیماری پیش رفتم.
عاقبت، متوجه عامل بیماری شدم، آنجا یک ظرف آب خالی با لبه های شکسته بود. چندین سطل 20 لیتری آب ولرم آوردیم و متوجه آغاز بهبودی او شدیم.
به دفعات و همیشه آب برای دام فراهم کنید
اکنون اکثر دامداری ها از اهمیت فراهم بودن آب نوشیدنی گوساله ها و اینکه تازه و باکیفیت باشد شنیده اند. تحقیقات و آزمایش های صورت گرفته در دامداری ها تأثیر مثبت آب تازه بر سلامت دام های جوان و عملکرد آنها را ثابت کرده است. مصرف آب اضافی، حتی در اوایل سن آنها که با شیر تغذیه می شوند، باعث افزایش رشد و مصرف جیره آغازین می شود. همچنین این امکان را برای گوساله ها فراهم می کند که بتوانند در طی بیماری مانند اسهال، مجددا آب بدن خود را به دست آورند.
همانطور که اکثر کارگران گوساله دانی به ما گفته اند، صرف کار بیشتر در جهت فراهم کردن آب تازه و تمیز برای گوساله سودمند است. قطعا، گوساله ها باید در طول ماههای گرم تابستان آب تازه و تمیز دریافت کنند ولی در طول ماههای سرد نیز باید به اندازه کافی آب مصرف شود. ما نیز باید سامانه آب دهی در جایگاه گوساله ها را ارزیابی کنیم. یکی از همکاران دامپزشک باتجربه به من آموخت که به گاوهای تازه زا، به خصوص گاوهایی که بعد از زایمان با مشکل مواجه شدند با دست، آب ولرم بدهم، اینکه گاوهای تازه زا چه مقدار و چقدر سریع می توانند آب بنوشند شگفت انگیز است و با مشاهده آن احساس بهتری پیدا می کنم.
اطمینان حاصل کنیم که یک سامانه آب رسانی مناسب که کیفیت آب نوشیدنی دام در آن لحاظ شده باشد برای گاوهای تازه زا بلافاصله بعد از زایمان فراهم باشد. به واسطه این سامانه برای گاوها این امکان را فراهم می کنیم که بلافاصله بعد از زایمان بتوانند آب از دست رفته بدن خود را مجددا به دست آورند. فراهم کردن سریع آب تازه و تمیز برای گاوهای تازه زا از قبل از اینکه به جایگاه گروهی گاوهای تازه زا منتقل شوند بسیار اهمیت دارد.
مقالات زیادی در رابطه با کیفیت آب نوشیدنی دام و اهمیت کیفیت آب بر عملکرد دام های شیری نوشته شده است. کافی است که ذکر کنیم، کنترل روزانه آب نوشیدنی گله بسیار اهمیت دارد. آزمایشگاههای مختلف پیشنهاد می کنند که آزمایش های تعیین کیفیت روی آب دام ها صورت بگیرد تا مشخص شود آیا عناصر پرمصرف و کم مصرف در دامنه قابل قبولی قرار دارند؟ این آزمایش ها نسبتا ارزان قیمت هستند و باید همیشه انجام شوند.
مواردی را که آب بدکیفیت باعث اختلال در سلامت گله شده است را تاکنون تجربه کرده ایم. عنصرهای سخت، نمک، آهن و دیگر ترکیباتی که شکمبه به خوبی آنها را هضم نمی کند می تواند کیفیت آب نوشیدنی دام را تحت تأثیر قرار دهد و به عملکرد ضعیف و بیماری دام سرعت بخشد.
کیفیت آب نوشیدنی دام را تا آنجایی که مربوط به آلودگی می شود فراموش نکنید. باکتری ها، ویروس ها، آلودگی های ادراری و مدفوعی به همراه خوراکی که از دهان گاو می ریزند موارد ناخوشایندی هستند که معمولا در آبشخور دیده می شوند و کیفیت آب را به سرعت تغییر می دهند.
تمیز کردن آبشخور یکی از کارهایی است که در فهرست روزانه دامداری ها قرار دارد. فاصله زمانی مناسب بین هر دفعه نظافت آبشخور به گرما، رطوبت، اندازه بهاربند و غیره بستگی دارد. تلاش در حفظ کردن کیفیت آب نوشیدنی دام یکی از اولویت های دامداری های بزرگ است.
میزان و فضای آبشخور برای هر گاو چه مقدار باید باشد؟ طی چندین سال گذشته به دسترسی گاوها به آب به طور ویژه توجه کرده ام. در مقالات چاپ شده دامپروری، ذکر شده است که فضای آبشخور برای هر رأس گاو دوشا باید بین 7.5 تا 10 سانتیمتر باشد. برای مثال در یک گاوداری که میزان شیر تولیدی گاوها در آن خوب است (40.7 کیلوگرم به ازای هر رأس)، فضای خطی آبشخور محاسبه شده برای هر رأس 6.25 سانتیمتر بود. معتقد هستم که فراوان کردن فضای آبشخور اضافی برای هر گاو می تواند برای او مفید باشد. شاید این گلوگاهی برای تولید شیر و سلامت بهتر گاو باشد.
رفتار گاوها را در آخور هر روز مشاهده کرده ایم، گاوهای مهاجم در آخور غالب تر هستند و به طور واضح این اتفاق در آبشخور نیز صورت می گیرد. چندین گاو می توانند تجمع کنند (به خصوص مواقعی که در معرض تنش گرمایی قرار دارند) م مسیر را برای مدتی مسدود کنند. بسیاری از دامداری ها لوله های قطور و بلند را به عنوان آبشخورهای اضافی در مسیر گذر از بهاربند به سالن شیردوشی و برعکس نصب کرده اند. بسیاری از دامداری ها در دو سکوی خروج از سالن شیردوشی آبشخورهایی نصب کرده اند، گاوها بعد از اینکه دوشیده شدند از سکوها بالا می روند و از آبشخورها در طول مسیر دیوار خارجی آب فراوان می نوشند.
اکثر دامداری ها در نظر گرفتن فضای آبشخور اضافی را جزو ملزومات می دانند. افزایش ارتفاع آبشخورهای نصب شده در راهروهای سیمانی باعث کاهش آلودگی آب که ناشی از پاشیدن فضولات است می شود. نصب آبشخورها در مرکز گذرگاه به طور مؤثر فضای آبشخور را دو برابر می کند. به خاطر داشته باشید، اکثر گاوهای دوشا با توجه به تلقیح، تولید شیر و شرایط محیطی به 75.7 الی 151.4 لیتر آب نیاز دارند.
جیره های کاملا مخلوط مرطوب را امتحان کنید
بسیاری از دامداری ها در حال حاضر آب یا خوراک تر (محصولات فرعی یا خوراک سبز) را به TMR ها اضافه می کنند تا به ماده خشک مطلوب با دامنه 45 تا 55 درصدی برسند. افزودن آب به نظر می رسد که ترکیبات خوراکی را به هم می چسباند و تا حدی باعث کاهش جداسازی توسط دام می شود.
برخی از دامداری ها افزودن آب به TMR گاوهای شیری برای رسیدن به ماده خشک 35 تا 40 درصد را تجربه کرده اند. این جیره ها در میکسرها به مدت طولانی تری فرآوری می شوند و در نتیجه طول ذرات کوچک تر می شود و یک خوراک دام یک دست به دست می آید و گاوها نمی توانند این جیره ها را جدا کنند.
موضوع کیفیت آب نوشیدنی دام قطعا می تواند بیشتر مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرد. با این روش، گله سالم، کیفیت فضولات عالی و عملکرد تحسین برانگیز است. مصرف خوراک یکنواخت می تواند باعث افزایش سلامت شکمبه و کاهش ابتلا به اسیدوز تحت بالینی شود.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین، جهت تغذیه گاوهای شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره سوپرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای پرتولید در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در بالاترین سطح ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو پرشیر دستچین
کنسانتره گاو پرشیر دستچین، جهت تغذیه کلیه رده های گاوهای شیری تا توان تولید روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره پرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای شیری در کلیه رده های تا ۳۰ کیلو تولید روزانه شیر در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در شرایط مطلوب ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره استارتر گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار جیره آغازین گوساله قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره تلیسه پرورشی دستچین
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین