ورم پستان مخمری (پیشگیری و روش درمان)
توجه به جزئیات برای پیشگیری از ابتلا به ورم پستان مخمری ضروری است. روش های درمانی و رویه های شیردوشی مناسب و مدیریت صحیح حوله، تجهیزات شیردوشی با عملکرد مناسب و خوب نگهداری کردن از آنها در جایگاه برای پیشگیری از هزینه زا بودن مخمرها ضروری هستند.
مخمر چیست؟
مخمرها، قارچ های تک سلولی و میکروسکوپی هستند که در محیط های مرطوب با مواد آلی از قبیل خاک، فضولات و بستر وجود دارند. دامداری ها محیط خوبی برای رشد و زنده ماندن مخمرها هستند. هنگامی که شرایط ایده آل نباشد (تابستان گرم و خشک یا زمستان سرد)، مخمر به اسپور تبدیل می شود که در یک ساختار با دیواره ضخیم تحت عنوان هاگ قرار دارد. به محض مطلوب شدن شرایط، ساختار هاگ شکسته می شود و اسپور آزاد می شود و در نتیجه مدیریت محیطی مخمر به شدت دشوار است.
اسپورهای مخمر همه جا وجود دارند و به راحتی، لباس، دستان، سرپستانک و سامانه شیردوشی را آلوده می کنند. بسیار اهمیت دارد که هنگام شیردوشی و درمان گاو مراقب باشید زیرا با آلوده کردن سرپستانک ها به مخمر می توانید باعث عفونت های داخل پستانی گاوها شوید.
تزریق می تواند دلیلی برای شروع عفونت باشد
گونه های مختلفی از مخمر وجود دارند که باعث ورم پستان می شوند. در بیشتر دامداری ها، به طور کلی میزان بروز ورم پستان ناشی از مخمر تقریبا کم است و 2 تا 3 درصد موارد بالینی با مخمر مرتبط می باشد. به هر حال با استفاده از رویه های درمانی داخل پستانی، شیوع ورم پستان ناشی از مخمر ممکن است افزایش یابد. در اغلب موارد، ورم پستان ناشی از مخمر با رویه های درمانی داخل پستانی ضعیف و نامناسب مرتبط است، در حالیکه هدف آنها سایر عوامل بیماری زای ورم پستان بوده است.
اسپورهای مخمر می توانند به راحتی از طریق تیوپ های درمانی آلوده و یا از طریق تمیز نکردن صحیح سرپستانک ها هنگام تزریق آنتی بیوتیک به کارتیه وارد شوند. در نتیجه منجر به ورم پستان ثانویه مخمری می شود که این نوع عفونت ممکن است چندین ماه طول بکشد. متورم شدن کارتیه، شیر غیرطبیعی، تب گاه به گاه و کاهش تولید شیر از علائم بالینی این نوع عفونت می باشند.
تزریق آنتی بیوتیک فایده ندارد
مخمر باکتری نیست و در نتیجه درمان آن با آنتی بیوتیک مؤثر نخواهد بود و معمولا باعث بدتر شدن علائم بالینی می شود. اینگونه تصور می شود که آنتی بیوتیک ها باکتری های مفید در کارتیه را نابود می کنند و باعث تکثیر بیشتر مخمرها و بدتر شدن علائم بالینی می شوند. رگ زدن مداوم کارتیه آلوده شده، برخی از علائم بالینی و ناراحتی ها را کم می کند و ممکن است به گاو کمک کند سریع تر خوب شود. پیشگیری از ابتلای گاو به عفونت های مخمری بهترین روش مدیریتی است.
در بعضی از مواقع، سیستم ایمنی گاو معمولا عفونت مخمری را از بین می برد و تولید شیر گاو به حالت طبیعی برمی گردد. بعضی از این گاوها هرگز درمان نمی شوند که این منجر به خشک شدن کارتیه عفونی یا حذف گاو از گله می شود. گاوهای مبتلا تا زمانیکه بهبود نیافته اند را باید یا در پایان شیردوشی گله و یا با واحد شیردوشی مجزا دوشید. به محض از بین رفتن عفونت می توان گاو را به گله بازگرداند.
رویه های مناسب درمان ورم پستان مخمری
هنگام درمان های داخل پستانی در دوران شیردوشی و ابتدای دوره خشکی از تیوب های درمانی جدید و یک بار مصرف استفاده کنید. هرگز تیوب های درمانی را به طور انبوه آماده نکنید زیرا به آسانی به مخمر آلوده می شوند و باعث آلوده شدن گاوهای زیادی می گردند.
همیشه از دستکش استفاده کنید زیرا مخمر به دست شما می چسبد و وسایل درمانی و سرپستانک ها را آلوده می کند. از تمیز بودن سرپستانک ها اطمینان حاصل کنید، از مواد غوطه ور سازی تائید شده استفاده کنید و طبق دستور العمل بهداشتی، سرپستانک ها را به مدت 30 ثانیه در آن غوطه ور سازید.
سرپستانک ها را با یک پنبه الکلی تمیز کنید. بعد از تمیز کردن، پنبه را نگاه کنید، چنانچه پنبه به علت گرد و غبار و کثیفی سیاه بود، سرپستانک را را مجددا با یک پنبه الکلی دیگر تمیز کنید. بخشی از سرنگ درمانی را وارد مجرای سرپستانک کنید (تا اندازه مناسب). این کار مانع وارد شدن اسپورهای مخمری به پستان می شوند. پستان را بعد از درمان ماساژ دهید و سریع عمل پس غوطه ور سازی را انجام دهید.
همه ورم پستان های مخمری از رویه های درمانی ضعیف ناشی نمی شوند. مخمر در تمامی محیط های آلوده وجود دارد. نحوه مدیریت محیط گاوها بر میزان بروز ورم پستان در گله اثر دارد. رویه های شیردوشی ضعیف، روش های پس غوطه ورسازی ضعیف و تجهیزات شیردوشی با عملکرد ضعیف منجر به بروز ورم پستان های مخمری محیطی می شوند.
در مدت 7 ماه همکاری من با با یک گاوداری ، 22 مورد ورم پستان مخمری مشاهده کردم که 21 مورد آنها بار اول در اثر تماس با گاوهای دیگر مبتلا شده بودند. چنانچه گاو در اولین ابتلای خود به ورم پستان، به ورم پستان مخمری مبتلا شود، چه اتفاقی می افتد؟ چگونه می توان این فاجعه را مهار کرد؟
نمونه های شیر، بستر و حوله را جمع آوری کردیم و برای کشت به آزمایشگاه فرستادیم. 9 مورد از نمونه های شیر آلوده به مخمر برای مشخص شدن نوع مخمر غالب به آزمایشگاه مولکولی فرستاده شدند. نتایج آزمایش نشان داد که هر 9 نمونه به یک نوع مخمر آلوده بودند (کاندیدا لوسینانیا). مخمرها همچنین در بسترهای حاوی خاک اره و حوله های استفاده شده (حوله های تمیز و کثیف) در حین شیردوشی وجود داشتند.
گاوداری فورا دستورالعمل های شستشو و خشک کردن حوله ها را تغییر داد به نحوی که حوله های تمیز عاری از مخمر باشند.
این موضوع که تمامی نمونه ها به یک مخمر آلوده بودند مشخص کرد که منبع همه اینها یکی می باشد و نتیجه نشان داد که بستر حاوی خاک اره، منبع این آلودگی بود. از 21 گاو ذکر شده در بالا، 9 تا از آنها به گله برگشتند، 6 تای آنها فروخته شدند و 5 تای آنها دچار ورم پستان مزمن گردیدند (همیشه یک کارتیه مبتلا نمی باشد) و یکی از آنها با عنوان «آبستن نمی شود» طبقه بندی شد.
توجه به جزئیات برای پیشگیری از ابتلا به ورم پستان مخمری ضروری است. روش های درمانی و رویه های شیردوشی مناسب و مدیریت صحیح حوله، تجهیزات شیردوشی با عملکرد مناسب و خوب نگهداری کردن از آنها در جایگاه برای پیشگیری از هزینه زا بودن مخمرها ضروری هستند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین، جهت تغذیه گاوهای شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره سوپرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای پرتولید در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در بالاترین سطح ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو پرشیر دستچین
کنسانتره گاو پرشیر دستچین، جهت تغذیه کلیه رده های گاوهای شیری تا توان تولید روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره پرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای شیری در کلیه رده های تا ۳۰ کیلو تولید روزانه شیر در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در شرایط مطلوب ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره استارتر گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره تلیسه پرورشی دستچین
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین