غلات تقطیری DDGS دارای غلظت بالای سموم قارچی هستند
غلات تقطیری (DDGS) که یک فرآورده اصلی صنعت تولید سوخت اتانول است و در جیره گاوهای شیری استفاده می شود، دارای غلظت بالای سموم قارچی هستند.
توسعه زیاد صنعت اتانول از غلات که از سال 2005 آغاز شده توانسته است عرضه فرآورده های جانبی را برای خوراک دام افزایش دهد. دانه غلات تقطیری خشک حاوی محلول (DDGS) یک فرآورده اصلی صنعت تولید سوخت اتانول است که به طور مکرر در جیره گاوهای شیری استفاده می گردد. وجود سموم قارچی (مایکوتوکسین ها) یکی از خطرات بالقوه در تولید اتانول از دانه ذرت است. چندین نوع از سموم قارچی می تواند در دانه ذرت و فرآورده های آن یافت شود مانند آفلاتوکسین ها، دی اکسی ئی والئون (DON)، فومونیسین، سموم T-2 و زیرالنون.
در یک بررسی محلی انجام شده توسط دانشگاه ایالتی جنوب داکوتا در سال 1011 گاوداران از نظر میزان مصرف چندین نوع غلات تقطیری DDGS ، طبقه بندی شدند (1=عدم مصرف، 2= مصرف کم، 3= مصرف متوسط، 4= مصرف زیاد). میزان مایکوتوکسین (سم قارچی) با درجه اهمیت 3.8 برآورد شد.
چندین آزمایش میزان غلظت مایکوتوکسین ها را در DDGS از مرحله فرآیند تخمیر اتانول در زمان استفاده از دانه ذرت آلوده شده به کپک به عنوان یک ماده قابل تخمیر، مورد ارزیابی قرار دادند. مواردی که به عنوان یک نتیجه کلی در این آزمایش ها به دست آمد عبارتند از:
- در اتانول تولید شده هیچ سم قارچی یافت نشد.
- حداقل تجزیه سموم قارچی در فرآیند تخمیر اتفاق افتاد.
- در فرآورده های فرعی، میزان سموم قارچی نسبت به دانه ذرت خیلی بیشتر بود.
میزان بالای سموم قارچی که در غلات تقطیری DDGS گزارش شده است تقریبا 3 برابر دانه ذرت است. مضافا اینکه قارچ ها می توانند در زمان حمل و نقل و ذخیره و تغذیه DDGS نیز رشد کرده و تولید سموم قارچی کنند. محصول DDGS در مقایسه با دانه ذرت (یا دانه گندم) فرآوری نشده نسبت به کپک ها خیلی حساس تر و مستعدتر هستند، زیرا قسمت پریکاربی که دانه را حفاظت می کند کاملا متلاشی شده است و اجازه می دهد که استقرار اسپورهای قارچی بر مواد مغذی باقیمانده بهتر صورت گیرد.
گاوهای شیری حساس هستند
گاوهای شیری به لحاظ اینکه قادر به تجزیه سموم قارچی در شکمبه هستند، بهتر می توانند نسبت به اثرات منفی مایکوتوکسین ها بر سلامتی خود مقاومت کنند. متابولیت های حاصل از تجزیه سموم قارچی می توانند به همان اندازه و یا بیشتر سمی باشند. گاوهای شیری که تولید شیر بالایی دارند حساسیت بیشتری نسبت به آثار سموم قارچی دارند. این سموم قارچی می توانند عامل اولیه مشکلات حاد سلامتی در گله شیری باشند و به احتمال زیاد در مشکلات مزمن گله مانند بروز بیشتر بیماری ها، عملکرد ضعیف تولیدمثلی یا تولید کمتر از انتظار شیر نیز مشارکت داشته باشند.
حداکثر میزان مجاز تعیین شده سموم قارچی توسط FDA (اداره غذا و دارو آمریکا) برای گاوهای شیری برای آفلاتوکسین B1،DON و فومونسین به ترتیب ppb20 ، ppb5 و ppb30 می باشد. متأسفانه FDA حداکثر غلظت سایر سموم قارچی مضر مانند سموم شناخته شده 2-T ، اکراتوکسین و زیرالنون را منتشر ننموده است.
FDA، دستورالعملی برای ایمنی در برابر ذیرالنون پیشنهاد نکرده است ولی کمیسیون اروپا میزان ppb250 را به عنوان حداکثر محدودیت در کل خوراک برای این سم قارچی تعیین کرده است. نمونه های خوراکی که توسط گاوداران کارولینای شمالی طی بیش از 5 سال گذشته به آزمایشگاه ها تحویل داده شده است نشان دهنده غلظت بالای سموم قارچی است که به طور مکرر در جیره های کاملا مخلوط (TMR) آلودگی با ورمی توکسین، زیرالنون، فومونسین و آفلاتوکسین مشاهده شده است و 61.4 ، 30.2 ، 25 و 17.8 درصد از نمونه ها به ترتیب به سموم بالا آلوده بودند.
ارزیابی غلات تقطیری (DDGS) حاصل از تولید اتانول
پژوهشگران مرکز تحقیقات ملی “ذرت تا اتانول” (Corn to Ethanol) محصول DDGS را در کارخانه های واقع شده در ایالات مرکزی آمریکا را مورد بررسی قرار دادند. در اولین مطالعه، آنها تعداد 182 نمونه از 20 کارخانه را که به طور دوره ای از 2006 تا 2008 جمع آوری شده بود مورد تجزیه قرار دادند. این محققان آلودگی بیش از حد مجاز به سموم قارچی آفلاتوکسین B1،DON و فومونسین را در نمونه ها نیافتند. سم T-2 و آفلاتوکسین های B2 ، G1 و G2 نیز در این نمونه ها یافت نشد. علاوه بر این، غلظت زیرالنون کمتر از حداکثر قابل تحمل توصیه شده توسط کمیسیون اروپا بود.
در دومین آزمایش، آلودگی DDGS به سموم در بین سال های 2009 و 2010 در 8 کارخانه تولید اتانول مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی برخلاف آزمایش قبلی، پژوهشگران در 12 درصد نمونه ها غلظت بالاتر از حد مجاز تعیین شده برای گاوهای دوشا توسط FDA برای سم DON را ردیابی کردند. اگرچه سم DON در کلیه نمونه ها وجود داشت ولی مقادیر بالاتر از حد مجاز فقط در نمونه های اخذ شده از 2 کارخانه تولید اتانول مشاهده شد. به علاوه، نویسنده مقاله دریافت که از سال 2009 تا 2010 نمونه های اخذ شده از 8 کارخانه غلظت بالایی از سم DON را داشته اند. این سطوح بالا از ماه مارس تا سپتامبر 2010 بالا ماند و نهایتا به شدت در ژانویه 2011 کاهش یافت.
نویسنده مقاله تصور می کند که جریان غلظت DON در محصول DDGS بین آگوست 2009 و ژانویه 2010 می تواند نتیجه مصرف دانه ذرتی باشد که قبلا به سم DON آلودگی داشته اند زیرا آب و هوای سال 2009 مطلوب رشد قارچ Fusobacterium graminearum بود که سبب تولید این نوع سم قارچی می شود. این داده ها نشان می دهند که چقدر مهم است کارخانه های تولید اتانول به طور معمول وضعیت و غلظت سموم قارچی را در دانه ذرت مورد استفاده برای تولید اتانول در کارخانه پایش کنند. همچنین دستورالعمل های جلوگیری از فروش فرآورده های فرعی آلوده به سموم قارچی نیز از اهمیت برخوردار است.
نگاهی دقیق تر به گاوداری ها
در یک مطالعه که در طی یک دوره 5 ساله توسط شرکت تغذیه دام صورت گرفته است، پژوهشگران میزان انواع سموم قارچی را در 409 نمونه غلات تقطیری DDGS از محل گاوداری ها یا کارخانه فرآوری در کل دنیا مورد تجزیه و آنالیز قرار دادند. نویسنده مقاله گزارش نمود که فقط 2 درصد از نمونه های غلات تقطیری DDGS دارای آلودگی سموم قارچی زیر حد مجاز بودند (98 درصد بالای حد مجاز).
در این آزمایش 6 درصد نمونه ها تنها به یک سم قارچی آلوده بودند در حالیکه اکثر نمونه ها (92درصد) حاوی 2 تا 3 نوع سم بود و غلظت آفلاتوکسین و سم DON (به ترتیب 2 و 8 درصد) بیشتر از حد مجاز تعیین شده توسط FDA برای گاوهای شیرده بود. به علاوه، در هیچ یک از نمونه ها غلات تقطیری (DDGS) غلظت فومونسین بالاتر از حد مجاز آن نبود.
در یک بررسی توسط پژوهشگران دانشگاه ایالتی جنوب داکوتا، غلظت سموم قارچی در 19 نمونه از محصولات غلات تقطیری (13 نمونه مرطوب و 6 نمونه خشک) از گاوداری های بزرگ جنوب داکوتا و مینه سوتا مورد ارزیابی قرار گرفت. در دو نمونه غلات تقطیری خشک (یعنی 10.5 درصد از کل) آفلاتوکسین B2 به میزان بیشتر از حداکثر مجاز FDA برای گاوهای شیری و دام جوان بود (به ترتیب ppb32 و ppb36.7). در سایر نمونه ها سموم قارچی آفلاتوکسین، DON یا فومونسین بالاتر از حد مجاز نبودند.
به طور کلی، رشد قارچ ها و تولید سموم قارچی در دانه ذرت و DDGS بستگی به شرایط آب و هوایی دارد و بنابراین ممکن است که بین سال های مختلف متفاوت باشد. آنالیز نمونه های خوراک و مدیریت جیره می تواند از اثرات مخرب حاصل از آلودگی های خوراکی به سموم قارچی روی گاوهای شیرده جلوگیری کند.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین