افزایش باروری گاوداری در دوره طلایی
افزایش باروری گاوداری در دوره طلایی و رسیدن به تولید مثل موفق مستلزم متغیرهای زیادی است و قطعا مدت دوره خشک گاوها یکی از آنها می باشد. ممکن است لازم باشد در برخی زمینه ها تغییرات جدی ایجاد کنید و سپس با انجام صحیح این اقدامات منتظر گوساله ها شوید.
بحث هایی که در رابطه با تولید مثل در گله های گاو شیری برای افزایش باروری گاوداری مطرح می شوند عبارتند از: بهترین دوره انتظار اختیاری چه مدت است؟ آیا لازم است این دوره را کوتاه تر یا طولانی تر کنیم؟ آیا باید برنامه همزمان سازی را به طور کامل تغییر دهیم یا تغییر جزئی در آن ایجاد کنیم؟ آیا تمام دستورالعمل ها 100 درصد اجرا شده اند؟ آیا باید از سیستم رایانه ای تشخیص فحلی استفاده کنیم؟ آیا با زیاد شدن تعداد گاوها زمان آن رسیده است که یک مأمور تلقیح را برای گله خود ستخدام کنید؟
بدون شک تلقیح زمان بندی شده، گاو را داخل گله حفظ می کند و بازدهی گاوداری را حداکثر می سازد. کل دوره خشک که اغلب موجب افزایش موفقیت تولید مثلی می شود را دوره طلایی گاوداری می نامیم.
بسیاری از شما، سم چینی گاوهای خشک را پیش نیاز سلامت گاوهای دوره انتقال می دانید که یقینا روش موفقی هم است. روش های ابتدایی برای کنترل گندیدگی سم و درماتیت انگشتی (زگیل موئی سم) لازم است. در اکثر مواقع این گاوها در برنامه زمان بندی شده و متعارف حمام سم قرار ندارند و این مسئله باعث می شود که آنها بیشتر در معرض بیماری سم قرار بگیرند.
چنانچه جایگاه های با بستر فشرده به خوبی مدیریت نشوند بحران شدیدی به وجود می آید که منجر به لنگش و کاهش مصرف خوراک در زمان زایمان می شود. توجه به تراکم دام، دسترسی گاو به فضای کافی و استال هایی با بستر عمیق، راهکارهایی درازمدت هستند که ما را به سمت سلامت سم گاوهای خشک هدایت می کنند. گاوهایی که سم های سالم دارند در اکثر روش های زمان بندی شده مجددا فحل می شوند.
برنامه زمان بندی شده واکسیناسیون، شامل دز معمولی و دز افزایش یافته می باشد که در برخی اوقات در دوره خشکی انجام می شود و این یک فعالیت مرسوم در مراقبت از گاوهای خشک است. این برنامه واکسیناسیون ممکن است در دوره خشک گاو یا قبل از آن صورت گیرد.
همچنین، برخی از دامداری ها به گاوها تقریبا 3 هفته قبل از زمان زایمان مورد انتظار (هنگامی که وارد جایگاه پیش از زایمان شوند) واکسن می زنند. به طور معمول باید سعی کنیم 2 هفته آخر زایمان از وارد شدن تنش به گاو اجتناب کنیم. مراقبت از گاو با تزریق پادتن گرم منفی قطعا به کاهش شیوع و شدت ورم پستان گرم منفی (کولیفرم) کمک می کند. این عوامل بیماری زا به همراه عفونت های جدید پستانی در زمان زایمان خسارات شدیدی وارد می کنند.
بر اساس اکثر اطلاعات به دست آمده مشخص شده است که ورم پستان بر گیرایی و باروری تأثیر منفی دارد. یکی دیگر از عوامل بیماری زا که به سامانه ایمنی تضعیف شده گاوهای دوره انتقال حمله می کند میکرب سالمونلا می باشد. عوارض تحت بالینی این بیماری مانند دیگر بیماری ها، باعث کاهش عملکرد تولید مثلی می شوند.
برای افزایش باروری گاوداری در دوره طلایی یکی از فعالیت هایی که می تواند باعث موفقیت عملکرد در پرورش گاو شیری باشد، تعدیل انرژی نگهداری جیره گاو خشک می باشد. در واقع انرژی جیره خوراک گاو خشک در ابتدای دوره خشک گاو را به انرژی لازم برای نگهداری محدود می کنیم.
عموما این مقدار انرژی برای گاوهای هلشتاین 14 تا 16 مگا کالری در روز است. این جیره برای تأمین پروتئین قابل سوخت و ساز کافی و میزان بالای فیبر (کاه گندم، علف خشک، علوفه خشک با NDF بالا) به خوبی تنظیم شده است و روزانه 12.7 تا 13.6 کیلوگرم ماده خشک در اختیار آنها قرار می گیرد. توجه به فرآوری علوفه از نظر کوتاه کردن به اندازه کافی جهت پیشگیری از رفتار انتخاب مواد خوراکی حائز اهمیت است.
به نظر می رسد که محدودیت در مصرف بیش از حد انرژی دوره خشک گاو موازنه انرژی در دوره انتقال را بهبود می بخشد. در نتیجه این گاوها در زمان انتقال و هفته های پس از آن بهتر می خورند. اشتهای بالا به همراه شیوع کم کتوز تحت بالینی و بیماری های مربوط به گاوهای تازه زا منجر به موفقیت در بارداری این گاوها و در نتیجه افزایش باروری گاوداری می شود.
این موفقیت با مصرف بیش از حد مواد خوراکی صورت می گیرد اما قطعا، افزایش دیگر افزودنی های مواد خوراکی (یونوفر، مخمر کشت شده، تعدیل کننده های سیستم ایمنی) نیز سلامت کلی گاو را در مراحل بعدی شیردهی بهبود می دهد.
هدف ما حفظ سلامت گاوهای تازه زا است
با عوارض منفی هیپوکلسیمی بالینی و مهم تر از آن تحت بالینی در روزها و هفته های اول شیردهی آشنا هستید. به طور کلی ثابت شده است که کاربرد علوفه خشک با پتاسیم پائین به همراه تعدیل جیره جهت منفی شدن DCAD (تفاوت کاتیون – آنیون جیره) در کاهش شدت و تداوم هیپوکلسیمی در جریان خون در زمان زایمان و هفته اول شیردهی سودمند است. اکنون با نقش کلسیم نه تنها در تب شیر بلکه در تغییر عملکرد سامانه ایمنی، مصرف کم مواد خوراکی و قرار دادن گاو تازه زا در معرض دیگر ناهنجاری ها آشنا شدیم. این مشکلات قطعا منجر به کاهش عملکرد تولید مثلی گاو می شود.
رسیدن به تولید مثل موفق و افزایش باروری گاوداری در دوره طلایی مستلزم متغیرهای زیادی است و قطعا مدت دوره خشک گاو ها یکی از آنها می باشد. ممکن است لازم باشد در برخی زمینه ها تغییرات جدی ایجاد کنید و سپس با انجام صحیح این اقدامات منتظر گوساله ها شوید.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین، جهت تغذیه گاوهای شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره سوپرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای پرتولید در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در بالاترین سطح ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو پرشیر دستچین
کنسانتره گاو پرشیر دستچین، جهت تغذیه کلیه رده های گاوهای شیری تا توان تولید روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
ویژگیهای کنسانتره پرشیر دستچین:
۱- مواد اولیه از بهترین ها و مناسب ترین ها، هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت تهیه شده است.
۲- فرایند تولید تحت نظارت مسئول فنی مجتمع دستچین (دکتر دامپزشک) صورت می گیرد.
۳- فرمول تولید به گونه ای طراحی شده است تا گاوهای شیری در کلیه رده های تا ۳۰ کیلو تولید روزانه شیر در طول دوره شیردهی همواره در بهترین شرایط فیزیکی و جسمانی قرار داشته و تولید شیر نیز همواره در شرایط مطلوب ادامه داشته باشد.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره استارتر گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره تلیسه پرورشی دستچین
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین