اسیدآمینه متیونین و نقش آن در جیره گاو هلشتاین
اسیدآمینه متیونین محافظت شده در شکمبه (RPM) دارای اثرات مثبت بر ساخت پروتئین شیر گاوهاست. اگرچه نقش متیونین در رشد جنین گاوها ناشناخته است ولی شواهدی وجود دارند مبنی بر اینکه دسترسی بدن به متیونین، وضعیت جنین را در گاوها تغییر می دهد.
گاوها در طی 30 سال گذشته از نظر تولید شیر بهبود یافته اند و تقریبا از میانگین تولید شیر 6800 کیلوگرم به سطح میانگین بیش از 11300 کیلوگرم شیر در هر دوره شیردهی رسیده اند. هدف راهبردی تغذیه ای بایستی، تأمین بیشتر احتیاجات گاوها و ایجاد تغییرات عمده باشد. در گاوهای تازه زا تقاضای مواد مغذی برای تولید شیر بالاتر است و اگر هیچ دریافت جبرانی از مواد مغذی برای تأمین و برآورده کردن احتیاجات تولید شیر حاصل نشود، در نتیجه عملکرد دستگاه تولیدمثل (ساخت و ترشح هورمون ها، تخمک گذاری فولیکول ها و رشد جنین) می تواند تضعیف گردد.
چرا اسیدآمینه متیونین مهم است
مطالعات حاصل از گروه علوم دامی دانشگاه ایلینویز و سایر مطالعات، ارتباط بین تغذیه و باروری را در گاوهای شیری در طی دو دهه گذشته به اثبات رسانده اند. بروز بیماری ها و اختلالات در دوره نزدیک زایمان گاو می تواند زیاد باشد و اثرات منفی بر عملکرد تولیدمثل بگذارد. پژوهشگران دانشگاه کرنل و فلوریدا نشان دادند که اگر گاوها در ابتدای دوره شیردهی بیش از یک نمره بدنی (BCS) از دست بدهند، در نتیجه شانس باروری آنها کاهش می یابد.
متیونین محدود کننده اسیدآمینه در گاوهای شیری است. تحقیقات نشان دادند که عرضه اسیدآمینه متیونین محافظت شده در شکمبه (RPM) دارای اثرات مثبت بر ساخت پروتئین شیر گاوهاست. اگرچه نقش متیونین در رشد جنین گاوها ناشناخته است ولی شواهدی وجود دارند مبنی بر اینکه دسترسی بدن به اسیدآمینه متیونین، وضعیت جنین را در گاوها تغییر می دهد. برای مثال، تغذیه موش های ماده با یک جیره دارای پروتئین پائین در طی دوره قبل از جفت گیری و آبستنی، به کاهش غلظت اسیدهای آمینه در مایع رحم، سرم خون و ترکیب اسیدهای آمینه جنین در مرحله بلاستوسیت (روز هفتم تا هشتم تشکیل جنین) منجر شد.
در یک مطالعه جالب در سال 1989 از سرم گاوهای شیری برای رشد مرحله مقدماتی جنین موش آزمایشگاهی استفاده شد (9.5 روز پس از جفت گیری). رشد کامل این جنین ها نیاز به سرم داشت و هنگامی که سرم موش استفاده شد رشد آنها به طور طبیعی پیش رفت. هنگامی که جنین ها در سرم گاو شیری رشد داده شدند با اندازه گیری وضعیت کل پروتئین جنین، بندها (SOMITES) و درصد جنین هایی که غیرعادی بودند (بدون لوله های طبیعی، اشکال غیرطبیعی، عدم رشد چشم ها و وضعیت شاخه های برانش های جنین) رشد جنین به صورت غیرطبیعی برآورد شد.
ولی وقتی به سرم گاوهای شیری، مکمل اسیدهای آمینه و ویتامین ها افزوده می شد، رشد جنین های موش طبیعی بود. مکمل اسیدهای آمینه به تنهایی و نه مکمل های ویتامینه توانست سبب رشد طبیعی جنین ها گردد. استفاده از مکمل متیونین در سرم گاوها نیز جنین هایی با رشد طبیعی تولید کردند بنابراین میزان متیونین سرم گاو به تنهایی بسیار کم بوده و باعث شد که رشد طبیعی جنین موش به کندی صورت بگیرد.
میزان اسیدآمینه متیونین استاندارد در گاو
احتیاجات متیونین برای رشد کامل جنین گاو هنوز تعیین نشده است. شرایط محیط کشت های رایج آزمایشگاهی، امکان رشد جنین گاو را تا مرحله بلاستوسیت و لانه گزینی جنین (روز نهم) فراهم می کند ولی شرایط رشد و زنده مانی بیشتر جنین وجود ندارد. در یک مطالعه در دانشگاه فلوریدا، میزان احتیاجات اسیدآمینه متیونین برای جنین کشت داده شده قبل از کاشت (روزهای هفت و هشت) تعیین شد.
بطور تعجب آوری برای رشد جنین تا مرحله بلاستوسیت تا روز هفتم، احتیاج به متیونین کم بود (7 میکرومول). ولی برای تکامل بلاستوسیت تا روز هفتم میزان نیاز در حدود 21 میکرومول می باشد. بنابراین نتایج این مطالعات نشان می دهد که حداقل در طی اولین هفته پس از لقاح و تکامل مرفولوژیک (شکلی) طبیعی جنین، گاو به حدود 21 میکرومول متیونین نیاز دارد.
گروه پژوهشی ما آزمایشی انجام دادند که در آن با استفاده از اسیدآمینه محافظت شده متیونین به راحتی غلظت سرم گاوها به بیش از 21 میکرومول افزایش دادند. در این آزمایش گاوها از یک جیره TMR مرسوم (بر پایه سیلاژ ذرت و یونجه خشک و هیلاژ) تغذیه شدند.
هدف از انجام آزمایش، تعیین اثر مکمل کردن متیونین حفاظت شده در شکمبه، روی تجمع چربی در جنین گاوهای شیری بود. گاوهای هلشتاین مورد آزمایش در دومین دوره شیردهی و بالاتر خود بودند و یک گروه، جیره شاهد دریافت می کردند (جیره پایه با نسبت سه چهارم به یک اسید آمینه لیزین به متیونین) و یک گروه جیره مکمل شده با متیونین محافظت شده در شکمبه (با تغذیه یک جیره پایه باضافه 0.08 ماده خشک جیره متیونین محافظت شده با نسبت 2.9 به 1 لیزین به متیونین) دریافت کردند که از 28 روز قبل از زایمان گاوها تا 73 روز پس از زایمان ادامه داشت. جمعا 37 جنین از این گاوها اخذ شد (گروه متیونین 16 و گروه شاهد 21 عدد).
گاوهایی که متیونین دریافت کردند دارای تجمع بیشتری از چربی روی جنین (7.3 واحد) در مقایسه با گاوهای دریافت کننده جیره شاهد (3.7 واحد) بودند. روی تعداد سلول ها با مرحله رشد هیچ تأثیری مشاهده نشد. گاوهایی که با متیونین تولید جنین داشتند در مقایسه با گروه شاهد دارای تجمع بیشتری از چربی بودند که می تواند به صورت بالقوه به عنوان یک منبع مهم انرژی برای رشد اولیه جنین عمل کند.
پژوهشگران دانشگاه ویسکانسین با استفاده از 309 رأس گاو (138 رأس شکم اول و 171 رأس شکم دوم و بالاتر) آزمایشی را در دو گروه شاهد و آزمایشی به انجام رساندند. تیمار شاهد شامل گاوهایی بود که با یک جیره تنظیم شده برای تأمین 2500 گرم پروتئین قابل متابولیسم (MP) با 6.9 درصد لیزین و 1.9 درصد متیونین تغذیه شدند. تیمار متیونین شامل گاوهایی بود که برای تأمین 2500 گرم پروتئین قابل متابولیسم با 6.9 درصد لیزین و 2.3 درصد متیونین تغذیه شدند. از روز 28 تا 128 شیردهی، بعد از شیردوشی صبح، گاوها به ترتیب به صورت انفرادی 50 گرم غلات تقطیر شده (DDG) و یا 50 گرم از مخلوطی از DDG (29 گرم) و متیونین (21 گرم از محصول اسمارتامینM) به صورت سرک دریافت کردند.
گاوها تلقیح شدند و آبستنی آنها در روز 28 از طریق آزمایش خون و در روزهای 32 ، 47 و 61 توسط دستگاه سونوگرافی آزمایش شد. از دست رفتن جنین بین روزهای 28 و 61 بعد از تلقیح مصنوعی در گاوهای زایش اولی تفاوتی نداشت (12.8 درصد در شاهد در برابر 14.6 درصد گروه متیونین) با این حال از دست رفتن آبستنی در گروه متیونین در گاوهای چند شکم زا با شاهد، تفاوت معنی داری داشت (19.6 درصد در شاهد در برابر 6.1 درصد در متیونین).
ما چه چیزی آموختیم
افزودن متیونین حفاظت شده به جیره گاوهای هلشتاین سبب:
- بهبود غلظت متیونین در سرم خون گاوها در دوره های خشکی و شیردهی،
- افزایش میزان چربی روی جنین قبل از استقرار به عنوان یک منبع انرژی برای استقرار جنین در رحم،
کاهش از دست رفتن آبستنی در روزهای 28 تا 61 بعد از تلقیح در گاوهای چند شکم زایش می شود.
منبع: نشریه صنعت گاو شیری ، هوردز دیری من (شرکت تعاونی وحدت)
برای مشاهده اطلاعات انواع خوراک دام سنگین اینجا کلیک کنید کنسانتره گاو شیری ، کنسانتره گاو انتظار زایش ، کنسانتره گاو پرواری ، کنسانتره استار گوساله
برای کسب نتیجه مطلوب در گاوداری استفاده از محصولات زیر توصیه می شود
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری پرتولید با توان تولید روزانه ۳۵ کیلوگرم شیر به بالا طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید بالای شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو سوپرشیر دستچینکنسانتره گاو تازه زا (خوراک گاو تازه زا) دستچین
از انواع خوراک گاو شیری است که جهت تغذیه تلیسه آبستن سنگین و گاو آبستن سنگین در اواخر دوره آبستنی طراحی شده است.
مجموعه اجزای اصلی کنسانتره گاو انتظار زایش به همراه ویتامینها، املاح معدنی ضروری و افزودنیهای لازم، بسیار با دقت و توسط نرم افزارهای تخصصی جیره نویسی طراحی و تنظیم شده اند.
توازن اجزای کنسانتره براساس تغذیه گاو آبستن سنگین و در انتظار زایش طراحی شده، علاوه بر حفظ سلامتی گاو و جنین، باعث آسان زایی و تا حد زیادی جلوگیری از مشکلات زایش و پس از زایش برای گاو و گوساله تازه تولد می گردد.
کنسانتره گاو انتظارزایش (خوراک گاو انتظارزایش) دستچینکنسانتره استارتر گوساله یا جیره آغازین گوساله
دستگاه گوارش گوساله در هنگام تولد کامل نیست و کاملا مشابه دستگاه گوارشی یک حیوان تک معده ای عمل می کند. به منظور تبدیل گوساله از یک حیوان تک معده ای به نشخوار کننده، لازم است هر چه سریعتر تغذیه با مواد خوراکی خشک بویژه غلات حاوی ئیدراتهای کربن سریع التخمیر آغاز شود. هدف اصلی شروع تغذیه گوساله با کنسانتره، تحریک و فعال نمودن شکمبه در جهت تکامل آن و برقراری فلور میکربی مطلوب می باشد.
کنسانتره استارتر گوساله دستچین را می توان از هفته دوم تولد به میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم به ازای هر راس در اختیار گوساله قرارداد. این محصول باعث توسعه رشد پرزهای شکمبه و پیشگیری از عوارض گوارشی به لحاظ ثبات اجزاء فرمول کنسانتره می گردد. مقدار مصرف این خوراک به موازات رشد گوساله و افزایش اشتها، به سمت خوراک خشک افزایش می یابد. توصیه می شود از ۶ الی ۷ هفتگی روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم یونجه خشک خرد شده نیز در کنار استارتر قرار داده شود.
کنسانتره استارتر گوسالهکنسانتره گاو پرشیر دستچین
جهت تغذیه گاو شیری با توان تولید تا روزانه ۳۰ کیلوگرم شیر طراحی و تولید گردیده و ترکیب اجزای این کنسانتره در کنار ویتامینها، املاح معدنی و افزودنیهای خاص و بسیار ضروری به گونه ای در نظر گرفته شده است که علاوه بر حفظ توانمندی تولید مطلوب شیر، حفظ سلامتی و حفظ آمادگی جسمانی برای مراحل درپیش مانند ظهور علائم بموقع فحلی و باروری و بوجود آمدن آمادگی آبستنی نیز پیش بینی شده است.
کنسانتره گاو پرشیر دستچینکنسانتره گاو غیرشیری (تلیسه و گاو خشک) دستچین
جهت تغذیه گوساله ماده ۶ ماه به بالا تا مرحله قبل از آبستنی طراحی و تولید گردیده و حاوی کلیه عناصر ضروری برای رشد مطلوب، حفظ سلامتی و آماده سازی تلیسه برای باروری و گذراندن دوره آبستنی در شرایط مطلوب می باشد. استفاده از کنسانتره تلیسه پرورشی دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه در حد تعادل آنها بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
استفاده از خوراک گاو غیرشیری دستچین در دوره بلوغ تلیسه ها و تغذیه تلیسه بوسیله این کنسانتره، می تواند شیر تولیدی را پس از هر شکم زایمان تا بیشتر از یک تن اضافه کند.
کنسانتره تلیسه پرورشی دستچینکنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین
نیازهای گوساله برای رشد و افزایش وزن سریعتر را فراهم کرده، با کمک به حفظ سلامت و افزایش مقاومت گوساله در برابر بیماری، هزینه های دارو و درمان را نیز کاهش می دهد.
توصیه های فنی جهت پرواربندی بهتر گوساله نر با استفاده از خوراک گوساله گوشتی دستچین:
1- چون پرواربندان گوساله، از منابع مختلفی گوساله های نر مورد نیاز خود را تامین می کنند لذا پیشنهاد می گردد قبل از شروع دوره پرواربندی که بین 10 تا 12 ماه، بستگی به رشد گوساله و نحوه تغذیه آن طول می کشد، نسبت به انجام عملیات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون، مبارزه با انگلهای خارجی و داخلی و قرنطینه کردن آنها با نظر دامپزشک محلی اقدام نمایند.
کنسانتره گوساله پرواری (خوراک گوساله نر) دستچین